Økonomi

Ekspertene: - Verktøykassen begynner å bli tom

Sjeføkonomer tror bremsen i norsk økonomi vil prege sentralbanksjef Øysten Olsen årstale.

Hva sentralbanksjef Øystein Olsen vil bruke hans årstale på å si torsdag kveld er ukjent, men sjeføkonomer tror bremsen i norsk økonomi vil stå sentralt.
  • Jeanette Sjøberg

Torsdag kveld samles den økonomisk-politiske eliten med statsministeren og finansministeren i spissen for å høre sentralbanksjef Øystein Olsens årstale i Norges Bank.

  • Talen kan du følge direkte på ap.no fra klokken 18.
    Norges Bank har 200-årsjubileum i år, og det vil være naturlig at vi får høre mye om de lange linjene i årets tale.

Debatten har også begynt å rase på hvorvidt det må tas i bruk sterkere penge— og finanspolitiske virkemidler.

Tall som kom denne uken viser at veksten i bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge var på én prosent i 2015, og at det knapt var vekst i løpet av årets tre siste måneder.

Finans Norge la også frem sitt forventningsbarometer denne uken. Det viser at norske folks holdninger til norsk og egen økonomi var det tredje laveste de noen gang har målt i fjorårets siste kvartal.

- Verktøykassen begynner å bli tom

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror sentralbanksjefen kommer til å bruke 200-årsjubileet for Norges Bank son en anledning til å gi et tilbakeblikk på bankens historie. Men mener det er åpenbare ting som bør tas tak i i talen:— Internasjonalt har rentene i løpet av en 30-årsperiode falt til et veldig lavt nivå. Det utgjør nå et problem for sentralbankene internasjonalt når de skal forsøke å stimulere økonomien, fordi de står igjen med et rentenivå som er så lavt at det er lite igjen å gjøre. Pengepolitisk har man verden over kommet til et punkt hvor verktøykassen begynner å bli tom, sier hun og fortsetter:

— Jeg synes sentralbanksjefen bør snakke om hvordan den økonomiske veksten har bremset i Norge, og hva Norges Bank kan bidra med videre, sier Due-Andresen.

Ola Storeng kommenterer:

Les også

Ingen kan lenger være sikker på at negative renter ikke kommer til Norge

— Forberede oss på krevende tider

Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, har 20 år bak seg i Norges Bank, og kjenner årstalene godt. Han mener, i likhet med Due-Andresen, at det blir de lange linjene i anledning 200-årsjubileet som kommer til å ta opp mye av taletiden.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea.

— Øystein Olsen er en av «fedrene» til det økonomisk-politiske rammeverket Norge har i dag, gjennom blant annet handlingsregelen for finanspolitikken fra 2001. Han vil nok forklare hvordan dette rammeverket gjør det mulig å støtte opp hva som skjer nå med fallende oljepriser på en helt annen måte enn sist gang oljeprisen var på lav på 80-tallet, sier Olsen.Han ville selv benyttet talen til å forberede befolkningen på krevende tider.

— Gitt at norsk økonomi er i en krevende situasjon nå, må vi forberede oss på at Norge ikke lenger er et annerledes-land. Vi må regne med krevende tider i en tid hvor høye oljepriser er forbi. Det vil prege inntektsoppgjør, pengebruk over offentlig budsjett og arbeidsledighet, og det er viktig at alle viser ansvar og tar tak, sier han.

  • Interessert i politikk? Her er ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

  1. Fem grafer som viser at verdensøkonomien stagnerer

  2. Regjeringens skatteskisse er på fem setninger

  3. I fjor ble ingeniøren nedbemannet, nå jobber han som lærer