Frokostkasser på døren sprer seg i høy hastighet
Klokken nærmer seg halv åtte på morgenkvisten. Ved inngangsdøren til et hvitt hus på Smestad har frokosten stått klar i et par timer allerede.
Familien Bøe Johannessen kan tusle rett fra dusjen, ut på trappen og hente inn alt de trenger for dagens frokost og matpakker.
Filip (5) og Henrik (8) titter nysgjerrig oppi de svarte boksene for å se hva mamma Live og pappa Eivind har bestilt i dag. Brød, melk, juice, avocado og jordbær!
Blant alle varene finner de også en liten eske sjokolade, men må skuffet konstatere at den ikke er til dem, men kjøpt som gave til en kollega av mamma.
Ingen luksus likevel
– Vi har bestilt fra Brødboksen i snart et år nå, forteller Live Bøe Johannessen.
– Først var det en luksus vi bare unte oss i helgene, men da vi oppdaget at det er ikke er dyrere enn å handle i butikken, gikk vi over til å bestille mer jevnlig og også på hverdagene.
25 kroner har familien betalt for det nattferske grovbrødet som nå ligger på kjøkkenbenken og snart skal skjæres opp og bli til dagens matpakker.
Familien mener tjenester som denne er en utrolig praktisk måte å løse hverdagslogistikken på.
– Vi sparer mye tid på planlegging. Og oppdager vi at kjøleskapet er tomt for melk rett før vi legger oss, så går vi bare inn på appen og bestiller noen liter. Ofte er det noe vi gjør som det siste før vi går til sengs om kvelden.
- Her kan du se hvordan det gikk da Aftenposten testet mathandel på nett:
Flere og flere husstander velger å få maten levert på døren. Mest kjent og mest utbredt er middagstilbudene. Her er det en rekke aktører, blant andre Godt Levert og Adams matkasse. Hver av disse to omsetter for flere hundre millioner hvert år, og er de dominerende på markedet.
Men én ting er middag, hva med dagens første måltid, frokosten?
Aldri i tvil om at det ville ta av
Arnulf Refsnes tvilte aldri på at han hadde fått en god idé da han kom på konseptet han har valgt å kalle Brødboksen. En tjeneste som skulle tilby folk å få ferskt brød levert direkte hjem på døren tidlig hver morgen.
Han ventet i tre år, så i 2015 satte han ideen ut i livet sammen med tre kompiser. En IT-person, en logistikkperson og en reklamemann.
– Å starte noe nytt betyr sykt mye arbeid, det vet jeg av erfaring, sier han.
De begynte i det små. Ikke for mange kunder, ikke for mange varer.
For et år siden drev de med to deltidsansatte sjåfører. I dag er de tilsammen 100 ansatte og har 20.000 personer på kundelisten.
Hver uke øker det med opptil 1000 nye kunder. Vel å merke bare folk som bor i villa eller rekkehus. Uten tilgang til nøkler til bygårder og boligblokker kan de foreløpig ikke levere der.
Det kan imidlertid den andre aktøren på frokostmarkedet, Morgenlevering.no (delvis eid av Aftenposten).
Likt og ulikt
Morgenlevering etablerte seg samtidig som Brødboksen i 2015. De har hatt en vekst på 20 prosent pr. måned. Fordi de bruker Schibsteds og Amedias distribusjonsnett har de potensiell dekning til 1,5 millioner husstander.
Daglig leder Anette Alnes opplyser at over 50.000 kunder har benyttet tjenesten.
Arnulf Refsnes i Brødboksen forteller at de generelt holder kostnadene nede fordi de ikke har utgifter til store fine butikklokaler og deres logistikk gjør det mulig å få varene direkte fra produsent til forbruker.
Slutt for matbutikkene?
– Når stadig flere velger å handle på nett og få varer levert hjem, vil da butikkene snart være utkonkurrert?
– Nei, mener analytiker i Opinion, Ole Petter Nyhaug. Han er sikker på at netthandelen vil fortsette å øke og at mange butikker vil bli utfordret av den, men det er aldri noe enten eller, sier han.
– Selv om stadig flere av forbrukerne gjerne vil ha varene hjemlevert og foretrekker det fremfor å gå ut og handle, så vil ikke folk slutte å gå i butikken.
Derimot tror Nyhaug at folk i fremtiden i større grad vil oppsøke forretninger først og fremst for å få en opplevelse. Design, estetikk og sanselige opplevelser i butikken vil være viktige ingredienser for å tiltrekke seg kunder, mener han.
Lever sunnere
Og det er flere fordeler: De som handler på nett sier at de lever sunnere, opplyser Nyhaug.
Det har med planlegging å gjøre. Når man ikke planlegger, lever man gjerne mer usunt og man kaster mer mat.
Ole Petter Nyhaug har erfart det selv.
– Når jeg handler via nettet handler jeg smartere. Jeg sjekker priser, noe jeg sjelden gjør i butikken og jeg gjør ikke alle disse impulskjøpene.