Økonomi

Lime-skiltene må ned for å få varer

Mens hovedmennene bak Lime-kjeden sitter i fengsel, forsøker kjøpmennene å få butikkene i drift igjen.

afp000773372-2BPsvxFuex.jpg
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

Politiet har levert tilbake alle nøkler og frigitt alle Lime-butikkene de har hatt razzia i. Nå er det opp til eierne om de ønsker å starte opp igjen. Flere har åpnet butikkene.

Det var tirsdag for snart to uker siden politietgikk til aksjon mot kjeden.

Totalt 19 personer er til nå pågrepet, 13 personer sitter nå i varetekt, flere av dem siktet for menneskehandel.

Kjøpmenn Aftenposten har vært i kontakt med, har brukt den siste uken til å åpne butikkene igjen.

— Kun en anbefaling

Flere har skrudd ned Lime-skiltene og tar tydelig avstand fra det Lime-toppene angivelig har gjort. Enkelte kjøpmenn Aftenposten har snakket med, er frustrert over det de mener er maktmisbruk fra grossisten, det vil si selskapet som leverer varer til butikkene.

— Ekrheim nekter å levere varer til oss så lenge Lime-skiltene henger på veggen, sier en av kjøpmennene, som ikke ønsker å ha navnet sitt i avisen.

Daglig leder Haakon Ekrheim bekrefter overfor Aftenposten at de ønsker å ta avstand fra anklagene mot Lime-kjeden.

— Jeg har ikke forlangt at de skrur ned skiltene, men jeg har anbefalt det, sier Ekrheim.

Les også: Dette er de fengslede i Lime-saken.

Kan hente varene selv

Han presiserer at han ikke nekter salg av varer, men dersom kjøpmennene vil ha dem levert, ønsker han at det ikke er Lime-skilter på veggen. Alle kan få kjøpe varer, men de må hente dem selv hos Ekrheim, mot forskuddsbetaling via nettbank.

— For tiden ønsker jeg ikke våre biler utenfor butikker med Lime-skilt, for ikke å bli assosiert med de alvorlige anklagene som er kommet mot kjeden. Det er ikke bare for vår skyld. Dette er et velmenende råd overfor kjøpmennene for at de skal få fornyet tillit fra sine lokale kunder, sier Ekrheim.

Han sier at flere har tatt ned skiltene på eget initiativ.

— Jeg har ikke lyst til å forhåndsdømme noen, og har gått mange runder med meg selv om dette. Men vi ønsker ikke å knyttes til det som angivelig har skjedd i Lime-kjeden.

Han tror også at flere av kjøpmennene er dratt inn i dette uten å være involvert i det politiet mener er kriminelle handlinger.

Fortvilet over kundeflukt

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med butikksjefene i Lime-butikkene denne uken. De fleste kontaktpersonene som er oppgitt i offentlige registre eller av kjeden selv, har ikke svart.

Politiet bekrefter overfor Aftenposten at det ikke er grunn til å tro at alle butikkene er en del av det omfattende systemet knyttet til menneskehandel, trygdesvindel og skatteunndragelse som de nå forsøker å rulle opp.

— Kundene var skikkelig frustrert i starten, men vi hadde aldri stengt, sier en av butikksjefene som ikke ønsker å stå frem med navn.

Brutt all kontakt

Han sier nå at han har brutt all kontakt med Lime-kjeden, skrudd ned skiltene og driver videre under nytt navn.

— Naboene støtter oss. De ser at vi ikke er en del av dette. Vi har mistet mye disse dagene, men nå tror vi at kundene kommer tilbake, sier en annen kjøpmann som har måtte holde stengt noen dager.

Heller ikke han ønsker å stå frem med navn.

Les også

  1. Lime-saken: Ga oppholdstillatelse til vitne

  2. Lime-butikker fikk stryk fra revisor

  3. Fant flere med ulovlig opphold i Lime-leiligheter