Økonomi

Utdanningsvalg: Sykepleier og lærer er på vei inn på trendtoppen

I usikre tider søker ungdommen seg til studier som kan gi trygge jobber. Flere og flere søker om å studere til å bli lærere og sykepleiere, mens færre vil bli ingeniører. Oljekrise og høy arbeidsledighet får mye av skylden.

Det er flere og flere som ønsker å studere til å bli sykepleier, spesielt her på avdeling Kjeller ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Prabu Rajah (f.v.), Marius Kristiansen, Therese Ottesen, Kristian Kaspersen (22) og Arati Malakis er snart klare for å gå ut i jobb. Ingar Storfjell

 • Petter Winther

– Muligheten for sikker jobb var en viktig grunn til at jeg valgte å studere sykepleier, sier Prabu Rajah (26).

– Det er en ganske høy prosentandel som får jobb innen to måneder. Mange har jo en deltidsjobb allerede, utfyller Arati Malakis (21).

Sammen med Therese Ottesen, Kristian Kaspersen (22) og Marius Kristiansen (26), studerer Rajah og Malakis til å bli sykepleiere ved Høgskolen i Oslo og Akershus, avdeling Kjeller. De er inne i sitt tredje og siste år, og alle er innstilt på å begynne å jobbe når de er ferdigutdannede om noen få måneder.

– Sykepleier— og læreryrket er på vei inn

Og nettopp det kan være en av grunnene til at studiet er blitt så populært. Søkertallene fra Samordna Opptak viser at det var over 17 prosent flere som søkte å studere til å bli sykepleier i 2015 enn det var året før. For avdeling Kjeller er prosentøkningen enda høyere, hele 26 prosent. Det har studentene merket. Snittet for å komme inn på studiet nå, er hele ti poeng høyere enn det var for to år siden.

– For noen år siden hausset alle opp realfag, og så kom smellen i oljesektoren. Nå er sykepleier- og læreryrket på vei inn, sier Børt-Erik Berntsen, som er rådgiver for elevene som går tredje året på Lambertseter videregående skole.

Denne karakteristikken stemmer på en prikk overens med søkertallene til Samordna Opptak. Mens studier som ingeniør og sivilingeniør har hatt veldig høy vekst i antall søkere de siste årene, har denne gått vesentlig ned i det siste. Spesielt har antall søkere til studier som har noe med petroleum å gjøre falt som en stein.

Samtidig er det flere som søker om å studere informasjonsteknologi og informatikk, lærer, eller helsefag.

Søker til trygge jobber når arbeidsledigheten stiger

Rådgiver Børt-Erik Berntsen er overbevist om at ungdommene blir påvirket av nyhetene om at tusenvis av ingeniører har mistet jobben det siste året. Han understreker samtidig at han ikke har tall på dette, men at han har snakket med en del elever etter å ha jobbet som rådgiver i over ti år.

Elisabeth Hovdhaugen ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) har derimot forsket på unges utdanningsvalg, og hun er i stor grad enig med Berntsen.

– Vi vet at søkertallene til ingeniørutdanning, som gjerne gir jobb i privat sektor, er mer følsomme for svingninger. Studentene er rasjonelle de også. Vi ser at når arbeidsledigheten øker, så søker flere til læreryrket og helsesektoren.

Hovdhaugen presiserer at det ikke er alle typer realfag som opplever en nedgang i antall søkere, og at mange studier fremdeles opplever vekst av søkere.

Ti_på_Topp.pdf Svein Eide

– Vi er inne i en slags trend

Elevene ved Kjeller trekker frem en annen grunn til at populariteten rundt studiet har økt:

– Det virker som om vi er inne i en slags trend, sier Arati Malakis.

– Folk snakker veldig positivt om yrket vårt, og når jeg sier hva jeg studerer, blir jeg ofte møtt med positive reaksjoner. Spesielt fordi jeg er gutt, sier Kristian Kaspersen.

Også fra politisk hold har sykepleierne blitt omtalt hyppig de siste årene. "Varme hender" og "sykepleierløft" er blitt gjentatt til det kjedsommelige.

Tror elevene lar seg påvirke av politikerprat

Det er usikkert i hvor stor grad dette påvirker de unges valg. Elevene på Kjeller sier at de ikke har lagt så mye merke til det, mens Berntsen sier at han er overbevist om at elevene på Lambertseter blir påvirket.

– Foreldrene snakker gjerne om det som står i avisene ved middagsbordet.

Kristinn Hegna er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, og har forsket på de valgene ungdom tar før de skal begynne på videregående. Hun forteller at hun ikke trodde at elevene ville la seg påvirke av hva politikerne snakket om, men sier at mye kan tyde på at elevene likevel lar seg bevege.

– Elevene er mer nytteorienterte nå enn før. Før valgte mange medier og kommunikasjon på videregående, mens nå er de mer redde for hva fremtiden bringer, sier Hegna.

Action, tempo og omsorg

Nytteorienterte eller ikke, elevene ved Kjeller valgte sykepleieryrket først og fremst fordi det virket spennende.

– Det er et veldig actionfylt yrke, sier Kaspersen.

– Det skjer ting hele tiden og det er høyt tempo. Det handler ikke bare om å holde folk i hånden.

Samtidig er det ingen av dem som legger skjul på at det er et tøft studium, der veldig mange faller fra underveis. De har ekstremt mye praksis, der de er nødt til å vise omsorg for andre. Det fanges fort opp om det er noen som ikke fungerer, og mange faller fra under disse periodene.

– Skal du bli sykepleier, så må du se mennesket, forklarer Kaspersen.

– Mye kan læres, men du må ha den medmenneskeligheten.


Digital jobb— og utdanningsmesse på torsdag

 1. februar arrangeres den digitale utdanningsmessen #SOK2016. I fjor deltok over 3000 unge jobb- og studiesøkere på den digitale karrieremessen arrangert av Global Forums.

Arbeidsminister Anniken Hauglie åpner arrangementet førstkommende torsdag, og en rekke sentrale utdanningsinstitusjoner og arbeidsgivere deltar. Du kan få tips og råd - fra sofaen hjemme.

Flere høydepunkter fra Aftenpostens konferanse om Teknologi og fremtidens arbeidsmarkedvil også bli presentert for alle som logger seg inn og deltar. Blant annet blir det mulig å få høre høydepunkter fra intervjuet med Apple-gründer Steve Wozniak og foredraget til Kahoot!-gründeren Johan Brandt.

Alle som logger seg på konferansen kan delta i samtaler med paneldeltakere og foredragsholdere.

 1. Les også

  Norske studenter lar seg ikke skremmeav lav kronekurs og økt arbeidsledighet

 2. Les også

  Norge bruker milliarder på polarforskning, får lite oppmerksomhet tilbake

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Skole og utdanning

Relevante artikler

 1. KARRIERE

  Jørgen Foss har søkt seg til et av landets mest populære studier. Her er hele listen

 2. SID

  Studiespesialiserende burde avskaffes

 3. ØKONOMI

  Skal du velge utdanning med hodet eller hjertet? Her er ekspertenes råd.

 4. KARRIERE

  Etter tre års ingeniørstudier valgte Christian (23) å endre retning. – Det krever mot

 5. SID

  Ministeren svarer elev: «Hvorfor skal alle karakterer telle like mye?»

 6. OSLOBY

  De ofrer sommerferien for å oppnå lærerdrømmen