Økonomi

Kroppen er den nye laderen

Er du lei av stadig å måtte lade eller bytte batterier i en samling elektroniske innretninger som truer med å vokse deg over hodet? Løsningen kan være like rundt hjørnet.

Bionic Power Inc. i Canada har sammen med det canadiske og amerikanske militæret utviklet en leggskinne som soldater i felten går med mens de får ladet sitt batteridrevne utstyr. Kanskje kan det nå forbrukermarkedet.
  • Tribune News Service
  • Steve Johnson

Ved hjelp av såkalt «energihøsting» (energy harvesting) skal forbrukernes utallige duppeditter forsynes med strøm – ofte uten at det krever mer enn varmen fra kroppen din eller at du beveger deg. En mengde selskaper rundt i verden tilbyr allerede slike produkter, primært tilpasset systemer som kontrollerer temperatur og belysning.

Men flere eksperter tror markedet for denne teknologien vil eksplodere i årene som kommer.

Behovet drives blant annet av stadig nye elektroniske innretninger for Internet of Things (IoT) – eller tingenes internett – små enheter som kobles til internett og snakker sammen.

Les også:

Les også

Margit og Ståle har koblet nesten hele huset sitt til internett

— Ikke nok litium i verden

– Dette er stort, sier Graham Martin, administrerende direktør i EnOcean Alliance, et San Ramon-basert selskap som jobber med trådløs energihøsting-teknologi.

Tingenes internett er ventet å omfatte milliarder av enheter, i alt fra transport- og logistikkbransjen til medisinsk utstyr, automatisering av bygninger og elektronisk forbrukerutstyr.

– Hvis alle er batteridrevet, vil vi ha et problem fordi det ikke er nok litium i verden. Mange av dem vil derfor måtte baseres på energihøsting-teknologi, sier han.

Les også:

Les også

Når alt «snakker» med alt

Kroppsvarme er en av de mest grunnleggende variantene innen teknologien. Når visse materialer presses sammen eller strekkes, danner atomenes bevegelse i materialet en elektrisk ladning.

Mekaniske klokker har benyttet seg av teknologien i flere tiår – de trekkes automatisk opp når brukeren beveger armen. Nå vurderer flere i teknologiindustrien å anvende samme idé for en mengde andre innretninger.

Henter energi fra elektrisk dansegulvElektronikkgiganten Philips selger en bryter som trådløst regulerer rombelysning med bare et lett fingertrykk. En lignende lysbryter utviklet av EcoHarvester, Berkeley, ble vist frem på Consumer Electronics Show i Las Vegas i 2014 og virker ved at man dreier litt på den.

Benkraft virker også lovende, ifølge energirådgiver Christine Hertzog. Ved å generere elektrisitet fra elever som krysset et gulv, blogget hun følgende: «Skoler kan utnytte tassingen fra små føtter til å dekke noe av sitt energibehov.»

Nattklubber i blant annet London og Rotterdam dekker allerede en del av sitt energibehov fra mennesker på dansegulvet, som avgir elektrisitet når det utsettes for trykk.

Lader med leggen

Apple, som har gjort en litt annen tilnærming, har fått patent på et elektromagnetisk induksjonssystem der magneter plasseres ved siden av et kretskort med trykte spoler. Når en bruker går eller løper med utstyret på seg, genereres elektrisitet. Apple ser for seg en teknologi som er egnet for kameraer, laptoper og annet utstyr.

Bionic Power Inc. i Canada har sammen med det canadiske og amerikanske militæret utviklet en leggskinne som soldater i felten går med mens de får ladet sitt batteridrevne utstyr.

Kan bruke temperaturforskjeller og lyd

Kroppsvarme kan også produsere energi. I en konkurranse der visjonære ideer til teknologi som føles behagelig på kroppen, skulle presenteres, ble Intel – amerikansk produsent av mikroprosessorer – i fjor tildelt en pris på omkring 30.000 kroner. Deres idé gikk ut på å omdanne temperaturforskjellen mellom en persons kropp og et spesifikt klesplagg på denne personen til elektrisitet for mobile innretninger.

En lignende kroppsvarmebasert teknologi blir utviklet av Perpetua Power Source Technologies i Corvallis, Oregon, som skal produsere strøm til utstyr for idrettsutøvere, pasienter og utrykningspersonell.

Bruk av lyd er en annen variant. Ingeniører ved Stanford University tester smarte mikrobrikker som produserer elektrisitet fra ultralyd til bruk i implanterbart utstyr, som igjen kan analysere en persons nervesystem eller behandle sykdommer.

Et tekstilforskningsinstitutt i Spania foreslår å forsyne sensorer, som innsydd i klær kan overvåke et menneskes hjerteslag eller andre vitale funksjoner, med elektrisitet fra radiobølger som omgir oss.

Eksploderende marked

Forskningsselskapet IDTechEx har anslått at den globale årsomsetningen av energigenererende produkter – nå på omkring 300 millioner dollar – kan være oppe i 2,6 milliarder dollar innen 2024. WinterGreen Research, Inc. regner med en omsetning på 4,2 milliarder dollar innen 2019.

En stabil flyt av energi fra slikt utstyr kan imidlertid vise seg å bli komplisert. For det første må bevegelsen som genererer elektrisitet, være konstant for å gi utslag. Mengden energi som produseres, avhenger dessuten av personen som bruker utstyret, ifølge en analyse ved Columbia University.

Den konkluderte med at høye mennesker i gjennomsnitt produserer omkring 20 prosent mer energi enn kortere utgaver når de går, løper eller sykler.

Det er også uklart hvorvidt produktene vil slå an hos forbrukerne. Mens slikt utstyr ventes å koste mindre enn batteridrevne alternativer i det lange løp, sier eksperter at folk kanskje vil fortsette å kjøpe batteridrevet utstyr bare fordi det er billigere på kort sikt.

Likevel tror Harry Zervos, analytiker i IDTechEx, at energihøsting vil slå an til slutt.

– Det finnes en måte å stoppe produksjonen av disse millionene av batterier på, sier han. – Vi holder allerede på å kveles av batterier.

Oversatt av Unni Wenche Grønvold

Les også:

Les også

  1. Gjør mobilen om til speilrefleks

  2. Mener Google vil ta opp taxi-kampen mot Uber

DNA røper ansiktet ditt - kan revolusjonere politietterforskning