Økonomi

Norgesgruppen kan få kloen i halvparten av Ica-butikkene

Inntil halvparten av Icas butikker kan ende opp hos Norgesgruppen. Uansett vil flere butikker legges ned.

Enkelte Rimibutikker kan overtas av Norgesgruppen. Coop og Norgesgruppen har inngått en opsjonsavtale i forbindelse med Coops kjøp av Ica. Foto: Olsen Olav

 • Marita E. Valvik
  Marita E. Valvik

Mandag ble det kjent at Coop kjøper Rimi-eier Ica Norge.

En opsjonsavtale mellom Coop og Norgesgruppen skal hjelpe Coop med å få kjøpet av Ica raskt godkjent av Konkurransetilsynet.

 • Les også: Rema synes det ble for dyrt
  Totalt skal 553 butikker skifte eier. Coop vil få flesteparten, Norgesgruppen noen og etter alt å dømme vil noen stenge dørene.

Må selge

Coop gjør regning med at Konkurransetilsynet ikke vil godta at de overtar alle butikkene, fordi det vil gi Coop en dominerende posisjon i lokale markeder.

For å få fortgang i salgsavtalen med Ica, har Coop inngått en avtale med Norgesgruppen, som blant annet eier Meny, Kiwi og Spar.

 • Les også: Coop må selge flere av butikkene
  I et telefonintervju mandag sa Fanebust at de gjør regning med at flere av Icas butikker må finne andre eiere enn Coop, fordi det er flere butikker han tror Konkurransetilsynet ikke vil tillate Coop å overta. Grunnen er at Coop vil få en for dominerende posisjon i lokale markeder.

— Vi har ikke peiling på hvilke forutsetninger Konkurransetilsynet velger å legge seg på, men har selv regnet på ulike scenarioer, sier Fanebust.

Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop presiserer i en e-post til Aftenposten at at det er snakk om en opsjonsavtale sominnebærer en rett, og ikke en plikt til å selge butikker til Norgesgruppen.

— Vistår fritt til å selge de butikkene vi ikke selv får overta til andre aktørerbasert på tilsynets vurdering av de lokale markedsforholdene og uavhengig avsalgsopsjonen, skriver Paus.

Mellom 50 og 250

- Hva er det minste antallet butikker dere regner med å måtte selge?

— Det er i alle fall over 50, sier Fanebust og legger til at det er Konkurransetilsynet som er avgjørende i disse sakene.

Bransjefolk Aftenposten har snakket med har også regnet på hvor mange Ica-butikker som kommer i konflikt med Coops egne butikker. Trolig er det få på øst og vestlander, der er Ica sterke og Coop svake, men det er flere i Trøndelag og Nord-Norge.

— Hvis Konkurransetilsynet er veldig strenge, snakker vi om 250 butikker, men det er lite trolig, sier en kilde til Aftenposten, som samtidig ser det som svært sannsynlig at det er snakk om mellom 70 og 100 butikker.

- Skal vurdere avtalen

På spørsmål om avtalen mellom Coop og Norgesgruppen, sier Konkurransetilsynet til Aftenposten at de har verktøy for å stoppe salg av enkeltbutikker, dersom dette kan komme til å skade konkurransen i lokale markeder.

— Hvis avtalen ligger ved meldingen Coop skal levere inn til oss, vil vi vurdere den, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

Aktører som melder inn foretakssammenslutninger kan komme til Konkurransetilsynet med det de kaller avhjelpende tiltak.

- Dersom partene legger frem forslag som skal avhjelpe konkurransesituasjonen, så skal vi vurdere om det faktisk avhjelper, sier Gabrielsen.

Reitan kritisk

— Vi har vært villige til å overta denne type butikker under forutsetning av at Konkurransetilsynet godkjenner det, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

Ole Robert Reitan i Rema 1000 sier til Aftenposten at han håper Konkurransetilsynet er kritisk til denne avtalen, særlig etter at Konkurransetilsynet satte foten ned for innkjøpssamarbeidet mellom Ica og Norgesgruppen.

-Men det er grunn til å sette spørsmålstegn ved om Norgesgruppen her forsøker å presse Konkurransetilsynet til å akseptere en rask og smidig løsning uten å ta hensyn til makrobildet, sier Reitan.

Han legger til at Norgesgruppen i dag er største aktør og derfor nyter godt av gode innkjøpsbetingelser.

-Vi mener Konkurransetilsynet bør være kritiske til at Norgesgruppen får overta noe som helst av butikker. For hvert økte volum, desto større blir asymmetrien i markedet og det vil skade konkurransen.

— I motsetning til Reitan har vi så vel erfaring som fortsatt stor tro på et kritisk tilsyn. I den sammenheng må det selvfølgelig være lov også for Norgesgruppen å vokse og konkurrere, svarer Roskifte på Reitans kritikk.

Legger ned enkelte butikker

Mange av Icas butikker har tapt penger måned for måned i flere år. Likevel har Ica holdt dørene åpne. Hovedgrunnen var husleieavtalene.

Dersom Ica stengte butikkene, kostnadene til husleie fremdeles løpe. Ica ville ha et mindre tap med en åpen butikk som tapte penger, enn å stenge butikken.

Trolig vil flere av Icas husleiekontrakter gå ut i løpet av det neste året. Da blir det opp til neste eier å vurdere om butikken skal fortsette eller ei, men mye tyder på at flere av dem vil legges ned.

Dette vil i så fall bety færre butikker i det norske dagligvaremarkedet.

 1. Les også

  Mener Norge er blant Europas vanskeligste land for små dagligvarekjeder

 2. Les også

  Coop må selge seg ut av flere matvarebutikker

 3. Les også

  Rema 1000 og Kolonial.no vil snu opp ned på mathandlingen din

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Rema og Kiwi er erkerivaler i frukt og grønt-disken. Men på bakrommet er de partnere

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Tidligere Ica-sjef: – Forskjellene i innkjøpsprisene var avgjørende for konkurransen i matvarebransjen

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Rema fremdeles landets største kjede, men konkurrentene haler innpå

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Coop snur underskudd til milliardgevinst, sier de tar kunder fra Rema

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Norgesgruppen sier opp avtale – utestenger Coop og Remas prisjegere

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Razzia hos tre dagligvarekjeder onsdag morgen – mistanke om ulovlig prissamarbeid