DNB-sjef Rune Bjerke om Aftenpostens avsløring: - Vi vet ikke alt som har skjedd bakover i tid

Bjerke kan ikke utelukke at DNB senere kan bli koblet til nye lekkasjer om skatteparadiser. Han visste ikke noe om det som hadde foregått før Aftenposten tok kontakt før påske.

  • Sigurd Bjørnestad

— Konsernsjef Rune Bjerke, når fikk du vite om denne ordningen som ble solgt fra datterbanken i Luxembourg?

— Den fikk jeg vite om før påske når Aftenposten begynte å stille spørsmål.

- Hvorfor har du ikke visst om dette før?

— Det er noe av omstendighetene vi skal undersøke nærmere nå. Fordi dette har gått under radaren på styret, konsernledelsen og internrevisjon. Det burde det ikke ha gjort, men faktum er at det har gjort det.

- Er det du eller avdelingen i Luxembourg som har ansvaret for dette?

— Det er mitt ansvar. Alt som skjer i DNB er mitt ansvar.

Utelukker ikke flere skjeletter

Aftenposten møter Rune Bjerke i DNBs hovedkvarter i Bjørvika i Oslo, dagen etter at Aftenposten avslørte at DNB i Luxembourg hjalp kundene med å sette opp selskaper i skatteparadiset Seychellene.

— Har dere andre samarbeidspartnere av typen Mossack Fonseca?

— Jeg tror ikke det. Vi har forsøkt å gå inn i alle sider med vår utenlandsvirksomhet. Det tar tid å trenge gjennom alt som er av dokumenter og aktiviteter 10–15 år bakover i tid. Men vi er ikke kjent med at det finnes en tilsvarende avtale med et annet advokatkontor som oppretter slike selskaper i lavskattland.

- Så hvis det kommer nye lekkasjer på dette området, så har du ikke noe tro på at DNB vil være innbefattet i andre slike lekkasjer?

— Det kan jeg ikke utelukke. Vi vet ikke alt hva som har skjedd bakover i tid. Det er en av grunnene til at vi nå graver og finner ut av ting selv.

Syversen gjør inntrykk

- Leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen, kaller dette «en skam». Hvilket inntrykk gjør det?

— Det gjør et sterkt inntrykk på meg. Jeg synes det er fint også at politikere setter ord på det de ikke liker. Dette er noe som vi skulle vært foruten. Vi syns ikke noe om det selv. Og hvilke adjektiver politikerne bruker får de velge, men jeg forstår at dette er noe som reageres hardt mot.

Vil ikke spekulere rundt stillingen

Bjerke vil ikke spekulere i sin stilling som konsernsjef. Det er styrets ansvar.

— Du har appellert til kundene om å være med på spleiselag og dugnad for å styrke bankene etter finanskrisen. Altså et innslag av moral overfor kundene. Hva er moralen til DNB etter dette?

— Jeg håper ingen tviler på at DNB er en institusjon som betaler skatt, og som er stolt av å betale skatt.

— Men hva med å legge til rette for at andre kan unndra skatt?

— Vi skal ikke tilrettelegge eller hjelpe andre med å unndra skatt. Vi har og skal ha en høy etisk standard. Det som skjedde i perioden fra 2006 til 2009 er noe vi ikke står inne for. Det er noe vi skulle vært foruten.

DNB er nå i gang med en intern undersøkelse av det som har skjedd. Styret skal få en «grundig rapport på bordet.»Også ekstern kompetanse er koblet inn.

LYDFIL: DNB sendte rike nordmenn til skatteparadis. Lytt til saken her:

Ingen interne brudd

Bjerke vil ikke spekulere i om dette får konsekvenser for noen ansatte i datterbanken i Luxembourg.

— Det å opprette disse selskapene, 40 i alt, er sannsynligvis ikke i strid med noen internasjonale lover eller regler, selv om vi ikke skulle gjort det.

- Har det skjedd noe straffbart her?

— Det tror jeg ikke, og det håper jeg ikke, men vi skal finne ut av det som har foregått og vi skal se om det har skjedd er i strid med lover og regler.

Dømt i Høyesterett

DNB har de siste årene hatt flere saker som har slitt på omdømmet.

— De representerer bitre erfaringer fra fortiden. De fleste av de sakene er heldigvis gamle, og de er ryddet opp i.

- Men har ikke du som konsernsjef fått mange bitre saker fra fortiden på rullebladet ditt?

— Jeg håper at den perioden jeg har hatt ansvar i DNB representerer mye positivt, og at de vonde og tunge sakene er håndtert og løst på en god måte.

- Hvor mange slike saker tåler du som konsernsjef?

— Igjen da: Dette er en sak vi skulle vært foruten. Jeg håper at det kundene våre, politikerne og omgivelsene ser i dag er et DNB de kan være stolte av, tross for denne historien som ikke burde vært.

Har fått seg en smekk

Bjerke lever av kunden sine.

— Jeg skjønner at kundene våre er skuffet. Jeg skjønner at vi får en omdømmemessig smekk, sier han.

I debatten rundt postkasseselskapene er det ulike versjoner av om dette ble etterspurt av kundeen eller markedsført av DNB.

Bjerke sier dette er ett av temaene bankens interne undersøkelser skal avdekke.