Økonomi

Skyskraperen roses opp i skyene

Ella Chen har tatt med mamma Zhang Shuxia og pappa Chen Hongxiang til elvebredd-promenaden på The Bund for å betrakte verdens nest høyeste bygning, Shanghai Tower, som står ved siden av World Financial Center, kalt øl-jekken på grunn av sin topp-konstruksjon, og det spisse, pagodeligende Jin Mao-tårnet. Til venstre: TV-tårnet Den orientalske perle.

(Aftenposten/Shanghai:) Spørsmålet er om Shanghai Tower rekker å bli innviet mens det fortsatt er verdens nest høyeste bygg.

 • Jørgen Lohne
  Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

— Et flott symbol for byen! erklærer Ella Chen (28) stolt og tar en gruppe-selfie med sin store mobil.

Shanghai-jenta som har gjort karrière i det mulitnasjonale selskapet DuPont og snakker flytende amerikansk-engelsk, har tatt med seg mamma Zhang Shuxia og pappa Chen Hongxiang til elvebredd-promenaden på The Bund. Bygningen de vil ha med på familiebildet, er Shanghai Tower, som nå skal være helt ferdig, i alle fall utvendig.

— Men her er vel skyskrapere gammelt nytt? Spektakulære høyhus har jo i mange tiår vært selve kjennetegnet til Kinas største by, innvender jeg etter unge Chens begeistrede proklamasjon, idet jeg myser mot høstsolen og finner Perletårnet, som var blant de første av signaturbyggene som definerte Pudong.

Verdensberømt skyline

-Joda, men dette er Shanghai, som alltid fornyer seg! forklarer 28-åringen, og foreldrene nikker ivrig mens hun oversetter for dem.

Familien er ikke alene, her står står mennesker tett i tett og beundrer den verdensberømte skyline-en på den andre siden av elven Huangpu.

-Akkurat nå er det Shanghai Tower vi er mest stolte av. Snart blir det kanskje et annet bygg. Men nå gleder jeg meg til åpningen, så vi kan komme opp og se byen vår fra et høyere punkt enn noen gang tidligere, sier Ella Chen.

AP-Verdens-hoeyeste-bygg_doc6n099z5r65sra83bjuc-tuXTUmpiqN.jpg
 • På SkyscraperPage kan du finstudere verdens høyeste bygninger

Stengt og bevoktet

Men vi må nok vente en stund før dét blir mulig. Svær hengelås på porten til jernstakittet rundt nybygget og en bestemt og vennlig vaktmann får budskapet klart frem: Ingen adgang!

En henvendelse til rette instans i Shanghais bymyndigheter med forespørsel om når det skal bli mulig å få se innsiden av den 632 meter høye stålkonstruksjonen, gir ikke noe klart svar:

— Blir det åpning i løpet av november, som tidligere annonsert?

— Det er slett ikke sikkert, og det går en del rykter… Kanskje blir det ikke før neste år. Akkurat nå er ikke noe godt tidspunkt å ha kontakt med media om dette.

Norsk selskap måtte leie andre lokaler

Aftenposten kjenner til at The Norwegian Business Association in Shanghai hadde planlagt å leie seg inn for et større arrangement i et nyåpnet Shanghai Tower helt i slutten av måneden, men har måttet finne andre lokaler på grunn av usikkerheten om det blir noen åpning eller ei. De norske bedriftslederne er neppe de eneste som har måttet forandre slike planer.

Les også om Londons spennende skyline:

Les også

Skinkeboks, sylteagurk og walkietalkie

Den vennlige vakten råder meg til i stedet til å ta turen opp i nabobygget Jin Mao fra 1999, ofte beskrevet som en glass og metallpagode. Det «gamle» tårnet ser ut til å ha mistet noe av sin tidligere tiltrekningskraft på skyskraper-entusiaster, for her er det ikke mye kø i et inngangsparti er ganske nedslitt nedslitt.

Heistur i Øl-jekken

Da må jeg vente adskillig lenger før jeg kommer frem til heisen i World Financial Center (WFC) fra 2008, som på folkemunne har fått det respektløse tilnavnet øl-jekken, til tross for mye anerkjennelse for spennende arkitektur og status som Shanghais hittil høyeste bygning.

Perletårnet, eller Den orientalske perle, byr på utsikt over Shanghai. Og ned-sikt, for den som ikke har høydeskrekk.

Noe senere kompletterer jeg mine visuelle inntrykk av Shanghai Tower og de to høye nabobyggene ved også å ta turen opp i Perletårnet, for å nyte utsikten. Her er køen lang, denne severdigheten mister tydeligvis ikke sin glans, selv om nye og høyere bygg stiger til værs. En omfattende fotodokumentasjon ved inngangspartiet viser den enorme utviklingen i Pudongs skyline, slik du i ulike faser har kunnet se den fra dette TV-tårnet siden det sto ferdig i 1995. 20 år som i betydelig grad har endret både Kina og Shanghai.

Les også

Møt norske studenter i Kina : «Vi hører mye svensk på campus, men møter få nordmenn, dessverre»

Spiral mot skyene

Med utsikten fra oven friskt i minnet presser jeg meg inn til rekkverket ved Huangpu og tenker at for oss som er fascinert av høye hus, er Shanghai Tower et riktig vakkert syn. De to naboene blir puslete i forhold, nybygget ser faktisk ut som nettopp det «utropstegnet på Shanghais futuristiske skyline» som byggherrens dyktige markedsførere mener er det vi skal forestille oss når vi ser over elven.

På elvebredd-promenaden ved The Bund er alltid mange mennesker samlet for å betrakte Pudongs skyline. Verdens nest høyeste bygning, Shanghai Tower, står ved siden av World Financial Center, kalt øl-jekken på grunn av sin topp-konstruksjon, og det spisse, pagodeligende Jin Mao-tårnet. Til venstre: TV-tårnet Den orientalske perle.

-Den asymmetriske formen er utviklet for å organisere bygningen som ni soner, eller nabolag, stablet oppå hverandre med gradvis mindre diameter, fremgår det av hjemmesiden til Gensler, det amerikanske design-og arkitektfirmaet som har utviklet bygningen på oppdrag av byggherren, Shanghai Tower Construction & Development.

— Mer enn en symbolsk betydning

Tårnets spiralform skal være et bilde på Kinas fremvekst, eller kanskje snarere oppvekst, som en global økonomisk makt, men har ifølge Gensler langt mer enn symbolsk betydning: Det var etter omfattende testing av ulike modeller for å redusere vindbelastningen at beslutningen ble tatt om å la bygningen «rotere» 120 grader fra bakken og opp mot skyene over den tyfonutsatte storbyen. Den smarte formen skal også ha gjort det mulig å spare materialkostnader for nærmere en halv milliard kroner.

Rekorder i kø

Ingen tvil om at dette er et spennende bygg som vil trekke store skarer skuelystne hver eneste dag når det snart åpner og byr på heistur mot himmelen.

Vi må tro at dette skjer mens Shanghai Tower fortsatt kan skilte med status som verdens nest høyeste bygning etter Dubais nær 200 meter høyere Burj Khalifa.

Men plasseringene på toppen av denne høyeste hus-listen vil uansett ikke vare lenge. I 2018 blir nemlig Dubais nåværende verdensrekord på 828 meter slått, når Saudi-Arabias myndigheter gjennomfører sine planer om The Kingdom Tower, som skal ruve 1007 meter over Jedda.

Selvsagt har kineserne allerede planen klar for å komme sterkere og høyere tilbake: Både Hongkong og Shanghai har vist interesse for å bygge The Bionic tower, en 1228 meter høy «vertikal by».

Og de spanske arkitektene som står bak prosjektet hevder at det slett ikke er snakk om noe luftslott.

twitter.com/JorgenLohne

Les også

 1. Liv Tørres: - Å være toppleder for en organisasjon er ingen myk jobb

 2. Skilsmisse kan sette fart i en karrière, men også knuse den

 3. Skolen med Ipad til alle

Les mer om

 1. Byutvikling
 2. Arkitektur