Økonomi

Åpnet dørene for Telenor i Myanmar - får Telenor-toppjobb

 • Ida De Rosa

I 1991 ga Norge Nobels fredspris til demokratiforkjemper og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi, her med Norges ambassadør til Thailand, Katja Nordgaard, som nå har fått toppjobb i Telenor. Kritikere mener Norge har sviktet støtten til opposisjonen for tettere kontakt med landets myndigheter som nylig har gitt lisenser til både Telenor og Statoil. Foto: Utenriksdepartementet

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg besøkte Myanmar i november 2012, her sammen med Katja Nordgaard til høure. Statsministeren møtte blant annet president Thein Sein, som senere innledet et Europa-besøk med flere dager i Norge. Foto: Utenriksdepartementet

Tidligere fiender støtter arbeidet med å utstede ID-kort til personer som mangler dette. Fra venstre: KNLA-sjefen general Jonny (med caps), «regjeringssjefen» i Karen-staten Zaw Min og immigrasjonsminister Khin Yee. Videre: Statssekretær Torgeir Larsen, Norges ambassadør til Myanmar Katja Nordgaard og UDs Myanmar-koordinator Hilde Haraldstad. Foto: Utenriksdepartementet

 • I en situasjon der dette oppfattes som om hun nå premieres i Norge for sin gode innsats for Telenor i Burma, så er det ikke så bra, sier seniorforsker Halvard Leira.

Tidligere ambassadør for Myanmar, Katja Nordgaard, er ansatt som ny konserndirektør i Telenor.

I fjor ble Telenor som ett av to selskap tildelt lisens til utbygging av landsomfattende telekomtjenester i landet — en kontrakt Telenor kan tjene én milliard kroner i året på, ifølge avisen The Irrawaddy.

Året før skal Nordgaard ha møtt Hla Myint Oo, leder for underhuset i parlamentets utenrikskomité, sammen med representanter fra Telenor og Statoil. Selskapene skal ha fått løfte om at man skulle utarbeide nye lover som lettet utenlandske investeringer, skriver avisen.

- Stiller spørsmål ved Norges motiver

Kritisk: Audun Aagre

Audun Aagre, leder for Den norske Burmakomité, mener overgangen er problematisk. Organisasjonen jobber for å fremme demokratisk utvikling i Myanmar (tidligere Burma).— Nordgaard var svært sentral i å skaffe Telenor lisenser verdt store summer i Myanmar i sin tid som ambassadør, og har en høy stjerne hos burmesiske myndigheter. Når hun kort tid etter får en toppjobb i Telenor er det forståelig at mange i Burma stiller spørsmål ved Norges motiver, sier Aagre.

Møtte parlamentsleder med Telenor

For samtidig ønsker Norge å være en aktør i landets freds- og demokratiseringsprosess.

— Når man har fått seg et nettverk gjennom fredsinitiativet, bør man være varsom med å bruke de samme kontaktene til å fremme norsk næringsliv. Sett fra bakken i Burma er dette en sammenblanding av roller som i verste fall bidrar til å redusere tilliten til Norge som fredsnasjon.

— Norske myndigheter har de siste årene brukt langt mer tid på norsk næringsliv og kontakt med burmesiske myndigheter enn å støtte organisasjoner som i mange år har stått opp for demokrati og menneskerettigheter. Dette er en kortsiktig og endisig strategi, sier Aagre.

LES OGSÅ: Staten hjelper Telenor inn i Myanmar

- Kan virke som premiering

Seniorforsker og leder for forskningsgruppen for utenrikspolitikk og diplomati ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Halvard Leira, kaller jobbskiftet for «litt spesielt».

Myanmar Foto: Svein Eide

— Historisk sett har det ikke vært vanlig med den typen overganger til det private næringsliv. Om dette er greit eller ikke, kommer an på hvordan det oppfattes. I en situasjon der dette oppfattes som om hun nå premieres i Norge for sin gode innsats for Telenor i Burma, så er det ikke så bra, sier Leira.The Irrawaddy skriver i en kommentarartikkel at «blant Burmas demokrater og dissidenter lurer mange i det stille på om Norge har forandret mening. Noen stiller spørsmålstegn til hvorfor oljerike Norge inngår businessavtaler i Burma».

- Svekker Norge som nøytral part

Leira mener likevel ikke Nordgaards nye jobb i Telenor vil skade fredsprosessen nevneverdig.

— Det tror jeg ikke, fordi Norges rolle i fredsprosessen sannsynligvis ikke er veldig stor. Det kan tenkes at dette til en viss grad svekker inntrykket av at Norge er en nøytral part, som kan være viktig i slike prosesser, sier Leira.

I Telenor skal Nordgaard blant annet ha ansvar for myndighetskontakt i 13 land - blant annet i Myanmar.

— Nordgaard har lang erfaring på myndighetsområdet, og god kjennskap til de regulatoriske forholdene i markeder vi vokser i. En del av virksomheten vår er å ha god dialog med myndighetene i de landene vi er i og fremme vårt syn og vårt omdømme, sier kommunikasjonssjef i Telenor-gruppen, Glenn Mandelid.

- Uproblematisk

- Vil hun jobbe med myndighetskontaktene hun fikk i sin jobb i UD?

— Vi har et lokalt selskap som vil ha den daglige dialogen med myndighetene, men Nordgaard vil ha overoppsynet med Myanmar, som ett av 13 markeder, sier Mandelid.

I en e-post til Aftenposten skriver Utenriksdepartementet at Norge i mange år har støttet demokratibevegelsen i Myanmar, og at støtte til videre demokratisering og fred er høyt prioritert for Norge.

Likevel ser departementet på Nordgaards overgang som uproblematisk.

— Sett fra Utenriksdepartementets side er det uproblematisk at Nordgaard fra august i år begynner som konserndirektør i Telenor. Vi tolker dette som et signal om at vi har dyktige ansatte som er attraktive også for andre arbeidgivere, skriver pressevakt Astrid Sehl.

 1. Les også

  Myanmars fattige ser lite håp

 2. Les også

  Telenor skal få Myanmar på nett

 3. Les også

  Democratic Voice of Burma forlater Norge etter 21 år i eksil

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Landet anses som et av verdens mest autoritære. Nå beskyldes et norsk selskap for å bistå regimet.

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Norge ble advart mot å stole på Myanmars generaler. Det var det god grunn til.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Massive protester mot Myanmars nye junta

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Telenor har nå 95 prosent av kundene i land med mye korrupsjon. Andelen vokser.

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Telenor kan ikke la seg kneble i Myanmar

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Hun jakter på 20 nye ambassadører – gjennomsnittssøkeren er mann 55 år