Murdoch-sønner tas inn i varmen igjen

To av sønnene til Rupert Murdoch (83) har på ny fått nøkkelstillinger i farens internasjonale medieimperium. 

Rupert Murdoch (i midten) stilte opp til fotografering sammen med sønnene Lachlan (t.v.) og James på en TV-festival i Los Angeles tidligere denne måneden.

De to brødrene Lachlan (42) og James Murdoch (41) er dermed posisjonert til å arve medieimperiet, ifølge britisk mediekommentator.

Falt fra toppen

Lachlan Murdoch forlot for ti år siden stillingen som nestsjef i medieselskapet News Corp. etter samarbeidsproblemer med andre sjefer i selskapet.

Broren James Murdoch (41) ble tvunget til å trekke seg som toppsjef i medieselskapet og styreformann i kabel-TV-selskapet British Sky Broadcasting (BSkyB) Sky etter avlyttingsskandalen i Storbritannia.

Ett av resultatene var at Murdoch i 2011 la ned sensasjonsavisen News of the World hvor det blant annet foregikk avlytting av kjente personers elektroniske talepostkasser.

LES OGSÅ:

Les også

Hvor tett var de viklet sammen?

Straffesak

Omfanget av denne avlyttingsskandalen, også kalt «Rupertgate», brettes i disse dager ut i en domstol i London.

Åtte personer, blant andre de to tidligere sjefredaktørene i News of the World, Rebekah Brooks (45) og Andy Coulson (46), som en periode også var pressesjef for statsminister David Cameron (47), sitter på titalebenken.

Rettssaken har pågått siden oktober i fjor. Den er ventet avsluttet før påske i år.

Egen business

Lachlan Murdoch blir sideordnet styreformann sammen med faren både i underholdningsselskapet 21st Century Fox og forlagsvirksomheten til News Corp.

Etter at han plutselig trakk seg for ti år siden, har Lachlan Murdoch fortsatte som styremedlem i New Corp. og Fox.

Han har også et eget investeringsselskap hjemme i Australia som har eier forskjellige medievirksomheter.

Kraftig ripe i lakken

James Murdoch blir daglig leder i det amerikanske mediekonsernet Fox sammen med Rupert Murdochs mangeårige støttespiller Chase Carey (60). Fox eies at 21st Century Fox.

Careys åremålskontrakt med Fox utløper 30. juni og det er åpent om han kommer til å fortsette.

James Mudochs omdømme fikk en alvorlig knekk etter avlyttingsskandalene i News of the World.

Arverekkefølgen

— De to guttene forberedes nå på å arve, sier mediekommentatoren og tidligere Murdoch-redaktør Roy Greenslade (67) til Reuters.

Selv om Murdoch-selskapene er børsnoterte, er dette et dynasti, fremholder han.

— Hvis det er noen overraskelser i dette, måtte det være at Lachlan kommer tilbake i Fox, sier analytikeren Alan Gould i det amerikanske finansrådgivningsselskapet Evercore

Begge sønnene har lenge vært sett på som arvinger som en dag kommer til å overta farens medieimperium.

Murdoch-familien kontrollerer medieimperiet gjennom en stiftelse. Stiftelsen eier 38 prosent av stemmerettsaksjene i de to børsnoterte eierselskapene News Corp. og 21st Century Fox.

Mange arvinger

— Lachlan er en strategisk og talentfull leder med rik kunnskaper om våre virksomheter. James har gjort en fremragende jobb i driften av vår globale TV-virksomhet, heter det i en kunngjøring fra Rupert Murdoch.

-Vår kollektive fremtid har aldri vært lysere, står det i meldingen.

Murdochs datter Elisabeth, som i likhet med Lachlan og James er barn fra Murdochs andre ekteskap, grunnla og solgte sitt TV-produksjonsselskap Shine Group til News Corp. i 2011.

Hun var påsatt til å bli styremedlem i News Corp. i 2011, men trakk seg etter avsløringene av avlyttingsskandalene.

Alle de fire voksne barna til Rupert Murdoch fra hans to første ekteskap har stemmerett i familiestiftelsen som kontrollerer medieimperiet.

Murdochs to yngste døtre fra ekteskapet med kinesiskfødte Wendi Deng , har aksjer, men ikke stemmerett i eierstiftelsen.

Dette ekteskapet ble oppløst i fjor etter at de hadde vært gift i 14 år.