Islands statsminister går av - regjeringen vil fortsette
REYKJAVIK/OSLO (Aftenposten): Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har bedt landbruksministeren om å overta. De to regjeringspartiene tar sikte på å fortsette i regjering.
Tirsdag ettermiddag kunngjorde Jóhannsson, som er landbruksminister og nestformann i Fremskrittspartiet, at Gunnlaugsson har bedt ham overta som Islands statsminister. Selv vil Gunnlaugsson fortsette som partileder.
— Som alle vet er det mye uro i samfunnet, og statsministeren har hørt på folket. Nå velger han å svare på denne måten, og det mener partiet er beundringsverdig, sier Jóhannsson.
Ifølge Jóhannsson var det Gunnlaugsson selv som foreslo å trekke seg da han møtte ledelsen for Fremskrittspartiet tidligere i dag.
Vil forsette i regjering
Jóhannsson sa på direktesendt TV at han har vært i kontakt med ledelsen for det andre regjeringspartiet, Selvstendighetspartiet, og at partiene nå skal diskutere om de skal fortsette regjeringssamarbeidet. I så fall vil det ikke bli skrevet ut nyvalg.
— Det er vårt ønske, men man må være to for å danse tango. Jeg mener det mest naturlige er at vi fortsetter i regjering ut denne perioden, sier Jóhansson.
Da nyheten om statsministerens avgang sprakk, satt Selvstendighetspartiets formann, finansminister Bjarni Benediktsson, i møte med Islands president Ólafur Ragnar Grimsson. Etter møtet sa han til pressen at de to samarbeidspartiene tar sikte på å fortsette i regjering. Benediktsson vil nå gå i samtaler med Sigurður Ingi Jóhannsson om mulige endringer i regjeringen.
Dette er saken som startet det hele:
Islands statsminister kan bli felt av selskap i skatteparadis
Kan bli tidlig valg
— Vi vil starte våre samtaler, og de vil kanskje vare i noen dager. Jeg håper vi kommer til en fruktbar konklusjon, sier han.
- Hvordan vil du kommentere den store demonstrasjonen mandag?
— Den kom ikke som en overraskelse. Min klare beskjed til statsministeren i morges var at vi måtte svare på dette. Og nå har vi fått et svar, sier Bjarni Benediktsson.
Han påpeker at neste valg senest vil bli holdt i april neste år.
— Nå må vi diskutere med vårt koalisjonsparti om vi muligens skal holde det åpent å ha det enda tidligere, sier han.
Vil fortsatt kreve nyvalg
Opposisjonen er slett ikke fornøyd med at Fremskrittspartiet tar sikte på å fortsette i regjering. Piratpartiets representant Birgitta Jónsdóttir sier til nettavisen DV.is at en slik løsning vil være fullstendig utilfredsstillende, og Róbert Marshall fra partiet Lys fremtid kaller det en smørje.
— Denne historien har utviklet seg på en veldig merkelig måte, sier Katrín Jakobsdóttir, som representerer Grønne venstre, til avisen pressan.is.
Hun sier at opposisjonen fortsatt vil kreve at parlamentet oppløses og at det skrives ut nyvalg.
— Vi må håndtere denne utviklingen og - unnskyld at jeg sier det - denne galskapen, og dette bidrar ikke akkurat til å øke tilliten til regjeringen, sier Jakóbsdóttir.
- Skulle vært et forbilde
Heller ikke i Reykjaviks gater får den avgående statsministeren noen stor støtte.— Statsministeren vår skal være et forbilde for alle oss andre. Når han ikke klarer det etter de siste dagers avsløringer, så hadde han ikke noe valg, sier Benjamin Eiriksson til Aftenposten bare noen minutter etter at det ble kjent at Islands statsminister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson trekker seg.
- Virker desperat
Flere mener det bare var et tidsspørsmål før Gunnlaugsson ville erklære sin avgang, men noen hadde trodd han ville kjempe enda lenger.
- Han så ut til å være desperat etter å fortsette. Spesielt på bakgrunn av de kommentarene han kom med etter dokumentaren søndag. Men dette er ikke over. Jeg tror det kommer til å skje mer i dagene fremover, sier Eiriksson.
Flere Aftenposten snakket med mener den avtroppende statsministeren har bltt mindre populær også før avsløringene denne uken.
— En statsminister skal være ærlig, og på meg virket han ikke det. Når du forsøker å skjule informasjon som burde vært offentlig kjent, egner du deg ikke til å jobbe som statsminister, sier Lilja Rós Kristbjörnsdóttir.
Håper på «hovedrengjøring»
Mandag gikk over 20.000 islendinger ut i gaten for å protestere mot statsministeren og flere andre ledere. Sinnet har fortsatt ikke lagt seg hos alle.
— Island opplever en tillitskrise til politikerne. Jeg håper at statsministerens avgang er starten på en skikkelig hovedrengjøring. Vi kan ikke fortsette å ha slike ledere, sier en islending til Aftenposten.
— Denne avskjeden kom ikke et sekund for tidlig, sier en annen.
Fikk nei fra presidenten
Tidligere tirsdag var Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kalt inn på teppet hos president Ólafur Ragnar Grimsson, i presidentboligen Bessastaðir utenfor Reykjavik.
Statsministeren selv ville ikke si noe til media da han hastet ut i bilen etter møtet, men Grimsson sa til de fremmøtte journalistene at Gunnlaugsson hadde bedt ham om fullmakt til å oppløse Alltinget - et ønske som presidenten avviste.
— Jeg forklarte at presidenten må foreta en selvstendig vurdering av om og når han skal godta statsministerens ønske om å oppløse parlamentet, sa presidenten, referert i nettavisen DV.is. Ólafur Ragnar Grimsson mente det var upassende av Gunnlaugsson å prøve å trekke presidenten inn i en konflikt mellom regjeringspartiene, og ville ikke gi sitt samtykke før han hadde snakket med den andre parten.
— Sigmundur kunne ikke forsikre meg om at Selvstendighetspartiet (det andre regjeringspartiet, journ. anm.) støtter hans forespørsel. Sett i lys av dette, sa jeg til Sigmundur at jeg ikke vil underskrive før jeg har snakket med Selvstendighetspartiets formann, sier Ólafur Ragnar Grimsson.
- Ikke redd for velgernes dom
Rett før møtet med presidenten hadde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lagt ut en melding på sin Facebook-side, der han skrev at han var villig til å oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg, hvis ikke Selvsendighetspartiet ville slutte opp om et videre regjeringssamarbeid.
— Jeg er stolt av mitt politiske arbeid så langt og jeg er ikke redd for å la velgerne felle sin dom - enten det skjer nå eller senere, skrev Gunnlaugsson. Sigmundur Davið Gunnlaugsson og Bjarni Benediktsson er partiledere for henholdsvis Fremskrittspartiet (søsterparti av Senterpartiet) og det konservative Selvstendighetspartiet, som sammen utgjør koalisjonsregjeringen. Til sammen har de to partiene 38 av 63 representanter i parlamentet.
Islendingene i sjokk:
Her ser de statsministeren bli konfrontert med skatteparadis-avsløringer
— Tidenes demonstrasjon
Gunnlaugssons posisjon har blitt stadig mer vanskelig de siste tre ukene. Det startet med at hans kone la ut et innlegg på Facebook 15. mars, der hun fortalte at hun eier selskapet Wintris på De britiske jomfruøyer, som blant annet har utestående krav i konkursboene etter islandske banker. Gunnlaugsson var selv medeier i Wintris de første årene, men solgte sin andel til kona for en dollar.
Ingen ting tyder på at paret har gjort noe ulovlig, og de har dokumentert at alle skattet av selskapet i henhold til loven. Men for den jevne islending handler denne saken ikke om jus, men om dobbeltmoral og hemmelighold.
Mandag kastet rasende islendinger egg, bananer og dopapir mot parlamentsbygningen i Reykjavik, i det som omtales som den største demonstrasjonen noensinne. Et sted mellom 10-20.000 mennesker skal ha deltatt i protestene. I time etter time dundret folket løs på tomme oljefat mens de krevde at statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson må gå av etter avsløringen av familiens selskap på De britiske jomfruøyene. Samtidig ble Gunnlaugsson selv grillet av rasende opposisjonspolitikere inne i det islandske parlamentet, Alltinget.
Haddde selskap på Seychellene
Finansminister Benediktsson har selv fått hard medfart på Island de siste ukene. For også hans navn har dukket opp i Panama-dokumentene som nå granskes av Aftenposten og av journalister verden over.Bjarni Benediktsson eide, sammen med to islandske forretningsfolk, et selskap på Seychellene frem til 2012. Benediktsson har selv forklart at selskapet ble brukt i forbindelse med et eiendomsprosjekt i Dubai, som strandet etter finanskrisen.
— Villig til å svare på alle spørsmål
Benediktsson ble tirsdag også spurt om han mener han selv nyter full tillit til tross for sin egen rolle i Panama-saken.
— Jeg anser at har partiets fulle støtte, og jeg er villig til å svare på alle spørsmål som folket måtte ha, sier han til Morgunblaðið.
Han ga likevel ikke noe klart svar da han ble spurt om han trodde dette ville være nok til å dempe gemyttene.
— Den store nyheten i dag er at statsministeren har gått av, svarte Benediktsson.