Mister du oversikten? Her får du listen over Panama Papers-avsløringene

Listen over avsløringer er blitt lang og vil bli lengre. Her er listen over avsløringene som har kommet.

Søndag kveld kunne Aftenposten og en rekke andre medier avsløre funnene i lekkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

De mer enn 11 millioner lekkede dokumenter avdekker hvordan statsoverhoder, kriminelle og politikere kjøper seg hemmelighold og gjemmer penger i skatteparadiser.

Videre viser dokumentene 70 personer fra verdenseliten som knyttes til skatteparadiser. De viser også at 500 banker har bistått med å sette opp selskaper i skatteparadis.

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen skriver at «materialet kaster lys over hele spekteret av lyssky virksomhet».

Nedenfor får du først avsløringene som kan knyttes til Norge, deretter får du avsløringer fra andre steder i verden og nederst er avsløringene som knyttes til sportsverdenen.

Avsløringer knyttet til Norge

DNB sendte rike nordmenn til skatteparadis i nesten ti år

DNBs avdeling i Luxembourg tilbød norske kunder et produkt som gjorde det mulig for dem å unndra skatt.

I nesten ti år organiserte DNB i Luxembourg postkasseselskaper på Seychellene for kundene sine. Samtidig som banken la til rette for at kundene kunne skjule penger i skatteparadiset, kjempet norske myndigheter mot bruken av disse. To DNB-topper var Mossack Fossecas kontaktpersoner i Luxembourg.DNB minnetLuxembourg-kundene om skatteamnesti kort tid før Aftenpostens avsløringer. DNBs konsernsjef sier at han ikke vet alt som har skjedd bakover i tid. Avsløringene har fått kunder og finanspolitikere til å rase.

Yara betalte millioner av dollar i bestikkelser

Det statseide selskapet Yara betalte 2,6 millioner dollar i bestikkelser til postkosseselskaper i Karibia. Det er en av Yaras viktigste forretningspartnere i Russland som ble bestukket.

Økokrim har hatt tilgang til dokumentasjonen som viser milliombestikkelsene, men har ikke etterforsket dette.

Nordea knyttes til avsløringene

Nordea har hatt åtte ganger så mange Mossack Fonseca-opprettede selskaper som DNB. De har nå valgt å bryte med advokatfirmaet.

Nordea er også innblandet i en sak om et milliardlån som ble borte i en jungel av postkasseselskaper. SVT har funnet ut at en oligark i Kasakhstan er i sntrum av det hele.

I tillegg er et Nordea-selskap i Panama innblandet i dokumentfusk. De hadde et styremedlem som hadde vært død i åtte år.

Internasjonale avsløringer

Islandsstatsminister har selskap i skatteparadis

Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson nektet å forlate bilen da Aftenposten oppsøkte hans bolig søndag. Omsider kom kona Anna Sigurlaug Pálsdóttir ut.

I 2007 kjøpte Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir. I 2009 solgte han sin andel i selskapet til kona.I 2013 ble Gunnlaugsson valgt til statsminister på en bølge av misnøye mot utenlandske kreditorer. Wintris var én av dem, med millioner i krav mot de kollapsede islandske bankene. Dette fortalte han hverken velgerne eller andre folkevalgte om.

Avsløringene har vakt oppsikt på Island og har ført til at tusener demonstrerer, blant annet på grunn av hvordan den tidligere statsministeren svarte da han ble konfronterte med funnene i Panama Papaers. Saken førte til at han har overlatt statsministerstolen til andre på ubstemt tid.

Selskap i skatteparadis kan ha skaffet flydrivstoff til Assad

Et selskap på skatteparadiset Seychellene leverte flydrivstoff til Syria til tross for sanksjoner mot regimet.

Drivstoff av samme type brukes når syriske fly og helikoptre bomber egen befolkning.

Putins nærmeste venner etablerte et skjult nettverk

Vladimir Putins nærmeste venner etablerte et skjult nettverk av postboksselskaper og beriket seg selv. Edderkoppen i nettet er presidentens nærmeste venn, cellisten Sergej Roldugin.

Putins talsmenn mener skatteparadis-avsløringene er dårlig journalistikk. Putin avviser også at dokumentene avdekker korrupsjon.

Ukrainas president opprettet skatteparadis-selskap mens krigen raste

ta273197_doc6p3b2ylquzrn5fam8hk.jpg

Mens krigen raste i Ukraina, sørget president Petro Porosjenko for å opprette selskap på De britiske jomfruøyene for sin formue.

Presidenten i Aserbajdsjan gjemte bort en skjult formue i postboksselskaper

Presidenten i Aserbajdsjan, en av Norges viktige oljepartnere i utlandet frem til 2015, gjemte bort en skjult formue i postboksselskaper.

Sport

Messi eide selskap i skatteparadis

Lionel Messi har som regel mye å glede seg for ute på fotballbanen. Forholdet til skattemyndihetene har vært vanskeligere.

Den bedrageritiltalte fotballspilleren Lionel Messi ga det omstridte advokatfirmaet Mossack Fonseca fullmakter over hans hemmelige selskap i Panama dagen etter at spanske skattemyndigheter tok ut siktelse mot ham og faren.Messi aviser avsløringene som «et nytt angrep».

Etikkmedlem i FIFA samarbeidet med korrupsjonstiltalt fotballtopp

De lekkede dokumentene viser at advokaten Juan Pedro Damiani har hatt tre tiltalte fra FBIs FIFA-etterforskning som klienter.

Damiani var med og dømte en rekke FIFA-ledere for juks og bedrageri.

Etter avsløringene trakk etikkmedlemmet seg.

UEFA innrømmer forretninger med korrupsjonstiltalt

Siden september har Det europeiske fotballforbundet (UEFA) nektet for at de har hatt noe med noen av de tiltalte i FIFA-skandalen å gjøre. Det stemmer ikke, viser kontrakter fra 2006.