Økonomi

Bjørn Kjos varsler pilotmangel ut august

Konsernsjef Bjørn Kjos i flyselskapet Norwegian Air Shuttle ASA beklaget til alle passasjerene som har fått kansellert feriereisene sine. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Norwegian-sjef Bjørn Kjos kan ikke love at det ikke blir flere kanselleringer i sommer.

  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

Norwegian måtte sist helg avlyse rundt 30 avganger på grunn av mannskapsmangel. Det rammet flere tusen rasende passasjerer som skulle reise på ferie.

Kjos innrømmet på en pressekonferanse torsdag at selskapet har vært klar over at det kom til å mangle piloter allerede i desember. For å redde sommertrafikken leide man derfor inn flykapasitet fra andre selskaper og regnet i tillegg med at selskapets egne piloter skulle stille opp og jobbe overtid i sommer for å sikre programmet.

Kjos sier at selskapet vil ha underskudd på piloter ut august måned.

  • LES OGSÅ:Norwegian ansetter 50 nye piloter, ledelsen gjør full retrett.

Avtale løser ikke alle problemer

Kjos håper derfor på å få kjøpe pilotenes fridager i tilstrekkelig grad tl at behovet blir dekket. Avtalen om kjøp ble oppsagt like før problemene i helgen oppsto, og forverret situasjonen for selskapet, ifølge Kjos.

– At vi ikke fikk kjøpt disse hadde ikke vi tatt i beregningen, sier Kjos.

Når uenigheten med pilotene ble løst onsdag kveld ved at selskapet forplikter seg til å ansette minst 50 piloter til i Skandinavia, er dette en avtale som i seg selv ikke løser kapasitetsmangelen til Norwegian.

Derfor gjør Kjos det klart at det kan komme flere kanselleringer denne sommeren:

– Det kan oppstå mange ting i luftfarten som kan forstyrre trafikkavviklingen, slik at det ikke er mulig å garantere at ikke nye innstillinger vil komme. Men vi skal gjøre alt for å unngå det, sier Kjos.

Frykter svekket omdømme

Norwegian-ledelsen legger ikke skjul på at det er selskapets egen planlegging som har sviktet og som har forårsaket de mange problemene i feriestarten for mange.

– Det er en helt forferdelig situasjon for kundene, selvsagt, sier Kjos og får spørsmål om han tror omdømmet til Norwegian vil bli svekket som følge av problemene.

– Det vil det nok, men den eneste måten å rette opp det på er å sørge for at trafikken fremover går som normalt. Jeg har beklaget at problemene har oppstått, men den eneste måten å rette opp inntrykket på er å sørge for å levere det produktet vi skal. Bare ved å fly slik rutetabellen sier kan vi klare å gjenvinne tilliten, sier Kjos.

- Problematisk, mener Luftfartstilsynet

I Luftfartstilsynet har man fulgt med i Norwegians problemer med å få avviklet ruteprogrammet.

– Det er problematisk for flyselskapet at de ikke klarer å avvikle sine egne flyvninger, sier seksjonssjef i Luftfartstilsynet, Frode Lenning.

Luftfartstilsynet presiserer at det er opptatt av at flysikkerheten er ivaretatt og at tjenestene foregår innenfor regelverket.

– Vi har ingen grunn til å tro at det ikke er tilfellet her. Dette er selskapets ansvar, sier Lenning.

Han sier at det ikke er aktuelt å be om rapport eller møte med Norwegian for å få en redegjørelse om sommerens problemer.

– Luftfartstilsynet har hyppig kontakt med Norwegian, og vi følger godt med på selskapets operasjoner. Den jevnlige og gode dialogen med Norwegian gjør at Luftfartstilsynet er godt orientert om status, sier Lenning.

Advarte mot pilotmangel

Lederen for Norwegian Pilot Union, Halvor Vatnar, sier til Aftenposten at det pilotene skal jobbe så mye ekstra som nødvendig fremover for å sikre at feriefolket kommer seg dit de skal på rute.

– Poenget er at det har vært for få ressurser, et argument vi har hevdet hele tiden. Selskapet har gjort seg helt avhengig av at piloter skal selge fridager. Dette kunne simpelthen ikke gå. Det er en grunn til at pilotene har behov for å restituere seg etter harde arbeidsdager, sa Vatnar etter at avtalen med selskapet ble signert onsdag kveld.

I protokollen innrømmer Norwegian at det ikke har vært høyere sykefravær enn normalt, og at det heller ikke har forekommet trakasseringer av ansatte som har sagt seg villig til å jobbe.

Les også

  1. Mange Norwegian-kunder slipper den nye flyseteavgiften

  2. Norwegian vil ikke love erstatning til alle etter flykaoset

Les mer om

  1. Norwegian
  2. Bjørn Kjos