Økonomi

Hussain-brødrenes Lime-fall

På veien til Lime har Hussain-brødrene vært involvert i tyverier, prostitusjon, omfattende svinn og flere tilfeller av ulovlig arbeidskraft.

Jens Bjelkes gate 71 på Tøyen i Oslo har vært hovedkontoret til Lime-kjeden, med butikk på gateplan. Hussain-familien disponerer og har disponert flere leiligheter i nærområdet, og ansatte i Lime-kjeden skal også ha oppholdt seg i disse leilighetene.
  • Marita E. Valvik
  • Andreas Slettholm
    Kommentator

9. september 2014: Klokken er syv om morgenen og skyene henger tungt over himmelen. På Olavsgaard hotell i Skedsmo er hundrevis av politifolk samlet. Aksjonslederne deler ut den detaljerte planen med adresser, navn på mistenkte og nødvendig bakgrunnsinformasjon. Fra klokken åtte setter bilene av gårde mot Oslo, Bærum og det sentrale Romerike.

I sine leiligheter på Etterstad og Tøyen aner ikke Hussain-familien at de er hovedmålet for en av de største razziaene i Norge noensinne.

Selv om Sajjad (37), én av de fire søsknene ble pågrepet på Gardermoen tre uker tidligere, kan de ikke forestille seg at faren (67) og moren (57) skal hankes inn av politiet. Storebror Sajid (38) skjønner imidlertid raskt hva som skjer når en liten armé av sivilkledde politifolk dukker opp hjemme hos ham. Han nekter å åpne døren. En politimann må klatre opp på balkongen før Sajid Hussain velger å overgi seg.

9. september aksjonerer politiet i 29 Lime-butikker over hele Østlandet. Her, ved Lime-kjedens hovedkontor i Jens Bjelkes gate, blir flere aktører i nettverket pågrepet.

Politiet aksjonerer samtidig i 29 Lime-butikker. Kjeden, som på rekordtid har vokst seg til en betydelig utfordrer til dagligvaregigantene i Oslo-området, har fått seg en stygg ripe i lakken.

Det skal bli verre.

Hussain-nettverket

I løpet av de neste dagene blir det klart at Sajid (38) og Sajjad Hussain (37) er ansett som hovedmenn i et svært godt organisert nettverk som angivelig bedriver menneskehandel. Minst ti ofre skal ha blitt tvunget til å jobbe for småpenger og til å ta opp lån. I tillegg er brødrene siktet for skatteunndragelser for mange millioner kroner gjennom en årrekke.Også den kronisk syke lillesøsteren (28) blir siktet for menneskehandel. Foreldrene blir tatt for heleri, mistenkt for å ha mottatt store kontantbeløp i forbindelse med menneskehandelen. Den eneste i familien på frifot er den yngste broren (32). Etter hvert skal også han havne bak lås og slå.

Lime-saken får enorm oppmerksomhet i mediene. Få kunne forestille seg at butikken på hjørnet er del av en organisert menneskehandelring.

Lime-saken får enorm oppmerksomhet i mediene. Få kunne forestille seg at butikken på hjørnet er del av en organisert menneskehandelring.

Men gjennom mange år har Hussain-brødrene levd på kant med loven.

Les også:

Les også

Slik fikk Lime-nettverket sine ofre til Norge

Lavinntektsfamilien

En maidag i 1972 lander en 24 år gammel mann fra Khatana, i nærheten av Islamabad, på Fornebu. I likhet med mange tusen pakistanere fra Punjab har han hørt om det kalde landet med de åpne grensene og er kommet for å skaffe seg en bedre fremtid.

Han finner seg til rette, og tre år senere kommer hans kone, fra samme landsby. De bosetter seg i det pakistanske miljøet på Tøyen i Oslo, og får på kort tid guttene Sajid og Sajjad.

Hussain-familien, som til slutt teller fire barn, blir ansett for å være en relativt normal norskpakistansk familie. Rike er de i hvert fall ikke. Faren blir uføretrygdet, og de bor i en av de kommunale blokkene i området. De to brødrene er kjent for å være seriøse og hardtarbeidende. De gjør det bra på skolen, og på ettermiddagen leverer de Aftenposten Aften over nesten hele Tøyen.

Mange andre norskpakistanere driver butikker på 90-tallet i Oslo sentrum, men ikke Hussain-familien. Deres første erfaring med dagligvare blir da storebror Sajid begynner å jobbe i en annen norskpakistaners kiosk i Jens Bjelkes gate. Han viser seg å ha talent og bestemmer seg for å starte for seg selv.

Den ett år yngre broren velger samme vei.

Sigarettyveriet

Lillebror Sajjad er akkurat blitt 19 år da han overtar kiosklokalene i Helgesens gate på Sofienberg. Med dagligvare i første etasje og videoutleie i kjelleren, får butikken navnet «SH Video og Storkiosk».

Saken fortsetter under grafikken

2211limekjeden-3-t7msVwfIAP.jpg

Brødrene blir godt kjent med en av kundene i storkiosken. Han jobber i en Rema 1000-butikk i nærheten, og viser seg å være et nyttig bekjentskap. I samarbeid med storebror Sajid tømmer han Rema-butikker for sigaretter som senere finner sin vei til Sajjads kiosk. Sajid, som jobber som vekter ved siden av å drive egen storkiosk på Vålerenga, hjelper til med minst fem av tyveriene høsten 1998. For å få det hele til å se mindre tvilsomt ut bruker han vekteruniform minst én av gangene. De blir avslørt av videokameraer i Rema-butikken.

Sajid blir dømt til 120 dager i fengsel for medvirkning, mens Sajjad soner 60 dager for heleri. Den utro Rema-ansatte har stjålet tobakksvarer for totalt 1,3 millioner kroner, fastslår retten.

Dommene ser ikke ut til å ha særlig forebyggende effekt for de to brødrene.

Bordellet i kjelleren

Kiosken på Sofienberg lever i beste velgående også etter dommen. Sajjad flytter videoutleien opp i første etasje, for da kan han fremleie kjelleren. Han kommer i kontakt med en tidligere hallikdømt norsk kvinne fra Sørlandet som åpner massasjeinstituttet «Studio 70», med kvinnelige ansatte fra Norge og Øst-Europa, i Sajjads kjellerlokaler.

Det foregår imidlertid langt mer enn bare massasje i kjelleren. I mars 2002 aksjonerer store politistyrker i Helgesens gate 70. Kvinnen blir senere dømt til flere års fengsel for hallikvirksomhet og narkotikasmugling i tilknytning til bordellet. Sajjad slipper unna med 120 dager for medvirkning. Retten mener han visste godt hva han leide ut til, og at han har tjent minst 130.000 kroner på den ulovlige aktiviteten.

VG 15. mars 2002

Går så det suser

Tross domfellelsene blomstrer forretningsdriften på starten av 2000-tallet. Særlig for storebror Sajid. Han får sin første selveide butikk på Etterstad. Omsetningen i driftsselskapet hans firedobler seg fra 2003 til 2005. Da kjøper han ikke mindre enn fire butikker i Oslo og Romerike. Disse er profilert under Joker— og Spar-kjeden.

I dag mener Skatt Øst at det allerede på denne tiden foregår omfattende skatte- og momsunndragelser i Sajjad forretningsvirksomhet. De to brødrene oppgir til myndighetene å ha en årlig inntekt på 300.000 kroner i 2003 og 2004.

I 2005 kommer politiet for første gang over ulovlig arbeidskraft i forbindelse med Hussain-familien, i Sajids butikk på Etterstad. Han slipper unna med en advarsel, men får bot da han senere samme år blir tatt for å ha en ulovlig innvandret nepaleser arbeidende i Spar-butikken sin på Ammerud.

I Norgesgruppen, som eier kjedene, øker etter hvert bekymringene for hva som egentlig foregår i brødrenes butikker. De fatter etter hvert også mistanke til en av Hussain-brødrenes barndomsvenner, som trådte inn i Spar samme år som Sajid.

For å få bedre kontroll med forretningene bestemmer hovedkontoret at Norgesgruppen overtar ansvaret for å føre regnskap for alle Joker-butikkene.

Slik blir det bråk av.

Bråket med Joker og besøk av politiet

Hussain-brødrene og deres barndomsvenn er blant dem som ikke vil gi fra seg kontrollen over regnskapet. Dermed starter en konflikt som varer over flere år.

I mellomtiden havner Sajid i trøbbel med politiet igjen.

Politiet aksjonerer i hans fire Joker- og Spar-butikker i juni 2010. I Fjerdingby i Akershus finner politiet et nepalsk ektepar som jobber i butikken, bor i kjelleren og får mat utgått på dato som lønn. Andre steder er flere nepalesere iført butikkjedens klær. Ingen har arbeids- eller oppholdstillatelse i Norge. Flere forteller at de får betalt svart og at de bor i leiligheter eid av Sajid Hussain.

Sajid blir dømt til åtte måneders fengsel og inndragelse av 700.000 kroner for å ha utnyttet utlendinger uten lovlig opphold.

Som følge av dommen overtar Sajjad nå eierskapet til de fire butikkene.

Les også:

Les også

Norgesgruppen mener de har lært av Lime-saken

Skaffet voldsalarm

Parallelt med rettssaken setter Joker-ledelsen i gang en omfattende granskning av Hussain-nettverkets butikker. De krever også at butikkene driver som aksjeselskap og ikke lenger de mindre gjennomsiktige enkeltmannsforetakene.

Hussain-familien uttrykker tydelig misnøye med de nye kravene. Men tross uenighetene med hovedkontoret, oppfører familien seg svært hyggelig og kameratslig når Norgesgruppens ansatte kommer på butikkbesøk.

Når regnskapene tikker inn på hovedkontoret ser Norgesgruppen at butikkene til Hussain-nettverket skiller seg markant ut.

Svinnet i disse butikkene er mellom 8 og 13 prosent, mot et gjennomsnitt i bransjen på 2 prosent. Lønnskostnadene er en femtedel av det som er vanlig i dagligvarebransjen.

Alarmklokkene ringer nå for alvor hos hovedkontoret. De sender nye, inngående spørsmål om driften til Hussain-brødrene og deres nettverk og varsler om at avtalen med Norgesgruppen står i fare.

Plutselig er ikke Hussain-familien like hyggelige. Ansatte i Norgesgruppen har flere ubehagelige hendelser med dem og deres venner. De føler seg direkte truet. Norgesgruppen har lite erfaring med potensielt voldelige miljøer og tar ingen sjanser. De kontakter et privat sikkerhetsselskap og utstyrer de to mest utsatte toppene i Joker-systemet med voldsalarm.

Så redde er Norgesgruppen for hva Hussain-brødrene og deres venner kan finne på.

Bryter ut

Kort tid senere skal konflikten få sin foreløpige avklaring. Hussain-brødrene har fått nok av Norgesgruppens krav. Høsten 2012 varsler Sajjad Hussain at han åpner sin egen kjede under navnet Lime. Da Sajjads seks butikker blir avskiltet, åpner alle etter få dager som Lime-butikker.

I 2012 stilte Sajjad Hussain til intervju med Aftenposten. Selv om det var broren Sajidd som formelt var daglig leder i Lime, var det ingen tvil om at Sajid også hadde en sentral rolle i kjeden som da presenterte seg med svært ambisiøse planer.

På grunn av de tidligere dommene får storebror Sajid offisielt en mer tilbaketrukket rolle. I november teller kjeden ti butikker. Lillesøsteren, ektefeller og svigerfamilie er blant dem som er involvert i driften.Utad varsler Norgesgruppen rettssak på grunn av navne— og logolikheten med Kiwi, men søksmålet blir aldri noe av. I realiteten trekker hovedkontoret et lettelsens da sukk når Hussain-brødrene og deres venner gradvis forsvinner.

Basketaket på Lillestrøm

Det blir ikke noen voldelig konfrontasjon mellom Hussain-nettverket og Joker-toppene i 2012. Men i mars 2013 smeller det.

Hussain-brødrenes barndomsvenn er fortsatt Joker-kjøpmann og møter opp til den årlige Joker-samlingen på et konferansehotell i Lillestrøm. Med seg har han en bedrageridømt psykiater, som Joker-toppene kjenner igjen som Hussain-familiens mangeårige «familierådgiver». De mener han er en av hjernene bak Lime-kjeden og mistenker at han er der for aktivt å rekruttere kjøpmenn.

Joker-sjefene nekter mannen adgang, men psykiateren strekker seg over bordet og tar et adgangskort. Det utvikler seg til full slåsskamp mellom Hussain-brødrenes barndomsvenn og en Joker-topp.

Om ikke Norgesgruppen hadde satt alle kluter til for å bli kvitt Hussain-nettverket før, gjør de det nå.Først ryker Joker-skiltene fra butikkene til Sajjads svigerforeldre, så avskiltes de fem Joker-butikkene til Hussain-brødrenes barndomsvenn. I juni oppdager bærumspolitiet fire ulovlige arbeiderei en av hans butikker.

Da har butikkene allerede åpnet i Lime-drakt.

Tvangsarbeid gjennom mange år

Lime-suksessen varer ikke lenge. I mars anmelder skattemyndighetene Sajjad for grovt skattesvik i mangemillionersklassen. Også Sajid og hans kone blir anmeldt etter samme paragraf. I sommer blir Sajjad arrestert på Gardermoen på vei ut av landet.

Da politiet går til aksjon i september, har de forberedt seg svært godt.

Romerike-politiet etterforsker nå tvangsarbeid over mange år, fra før Lime-kjeden ble opprettet. De er sparsommelige med kommentarer, men sier:

— Ofrene i saken er blitt forespeilet en annen arbeidshverdag enn det som har vært realiteten. Deres opphold i Norge har bestått av veldig mye arbeid, veldig lite fri og veldig lite lønn, sier politiadvokat Anja Perminow Stenersen.

Et tosifret antall personer fra Nepal og Pakistan skal ha blitt tvangsutnyttet. Langt flere skal ha jobbet ulovlig. Ofrene har fått innvilget oppholdstillatelse på seks måneder i tråd med vanlig praksis når det gjelder menneskehandelofre.

— Politiet opplever at forklaringene gjennomgående har stor troverdighet, sammenstilt med andre bevis i saken, sier Stenersen.

Uskylden

I dag er Lime en ikke-eksisterende dagligvarekjede. Ingen vil levere varer til butikker med Lime-skilter. Hovedkontoret og butikken i Jens Bjelkes gate på Tøyen er stengt og forlatt. Hverken lovlige eller ulovlige arbeidere jobber mellom butikkhyllene, som fortsatt er fylt med varene fra den dramatiske dagen i starten av september.

Bare et steinkast unna lå kiosken der den lovende unggutten Sajid Hussain startet sin karrière for snart 20 år siden i detaljhandelen.

Den yngste broren (32) snakket med Aftenposten for to uker siden. Han ga uttrykk for at hele saken var et komplott mot familien. Han antydet at Norgesgruppen sto bak fordi de fryktet konkurransen. Ofrene snakket usant og var kun motivert av å få oppholdstillatelse. Aftenposten stilte en rekke spørsmål om brødrenes tidligere virksomhet på kant med loven.

— Det der er bare misforståelser. Sajid ville bare hjelpe folk i en vanskelig situasjon. Jeg skal komme tilbake med mer informasjon og bevis for at hele denne saken bare er tull, sa lillebror Hussain.

Han rakk aldri å bevise storebrødrenes uskyld. På tirsdag ble han arrestert, han også, siktet for å ha truet ofre og vitner i saken.

Kilder:

Dommer, tidligere avisartikler, samtaler med politi, klassekamerater av Hussain-brødrene, familie, samt andre personer i norsk dagligvarebransje. Forsvarerne til Sajid og Sajjad Hussain ønsker ikke å uttale seg i saken.

Les også:

Les mer om

  1. Dagligvarebransjen