Økonomi

Dette er våpenet som skal ta knekken på lakselusa

Lus koster oppdrettsnæringen over fem milliarder kroner i året. Nå tar næringen nye våpen i bruk: Luselaser.

Laseren henger under bøya du ser på bildet, og skyter lusa på laksen mens den svømmer rundt i merdene. Stingray

 • Stine Barstad

– Det har virkelig begynt å ta fart for oss. Vi har allerede snart 100 lasere ute og forventer å levere mer enn 100 nye i løpet av 2017, sier daglig leder i Stingray, John Arne Breivik.

Siden det lille, Oslo-baserte selskapet lanserte sitt våpen i kampen mot lakselus for to år siden, har flere mindre oppdrettsaktører langs kysten hatt gode erfaringer med bruk av laser mot oppdrettsnæringens største trussel.

Høye laksepriser og svak krone gjorde at Norge eksporterte laks for rekordhøye 65 milliarder kroner i fjor. Det er tre ganger så mye som for bare åtte år siden.

Volumet av lakseeksporten gikk imidlertid ned, ettersom oppdretterne har måttet kutte produksjonen på grunn av lus.

Normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina åpner et potensielt nytt stort marked for norske oppdrettere. Men før produksjonen kan økes, må næringen ha luseproblemet under kontroll.

Les også. Denne kjønnsløse, «genredigerte» laksen kan løse et stort problem. Men ville du spist den?

Får ikke vokse før lusa er fjernet

Direktør for miljø og helse i bransjeforeningen Sjømat Norge, Henrik Stenwig, sier bransjen bruker rundt 5 milliarder kroner i året på kontroll og behandling av lakselus, samt utvikling av nye, ikke-medikamentelle behandlingsmetoder.

– Myndighetene har satt kontroll på lus som en helt eksplisitt indikator for om de kan åpne for produksjonsvekst. Så lus er en helt sentral utfordring som ikke blir mindre om lakseprisene i en periode er høy, sier direktør for miljø og helse i bransjeforeningen Sjømat Norge, Henrik Stenwig.

Lakselus bekjempes i dag hovedsakelig av rensefisk og kjemikalier. Utfordringen er at lusen er blitt resistent mot flere av kjemikaliene, og at rognkjeksen som brukes til avlusing ser ut til å utvikle nye sykdommer. Bransjen jobber nå intenst med å få på plass andre løsninger.

Her blir lakselusa truffet av laseren. To lasere per merd er ifølge selskapet Stingray langt på vei nok til å holde lusa under kontroll. Stingray

Strøm, og laks som går dypere

– Forskningen foregår i alle ledd, både på avlssiden, løsninger som kan hindre påslag, og på fjerning av lus, sier Stenwig.

Strømnett som stopper luselarvene fra å sige inn i merdene er blant de nye løsningene som testes. Det eksperimenteres også med bruk av lys for å få fisken til å stå dypere i vannet, under nivået lusa trives på. Og altså bruk av laser.

– Laserfjerning er en teknologisk sett spennende tilnæring. Man bruker moderne teknologi til å se lusa på fisken mens den svømmer rundt, og skyter den med laserskudd, sier Stenwig.

Han sier oppdretterne nå samler erfaring på hvordan metoden fungerer i kombinasjon med andre luse-reduserende tiltak.

Gratanglaks og Kleiva Fiskefarm er blant selskapene som har testet luselaser med god erfaring. Selskapene har nå 16 lasere fordelt på 11 merder, og har bestilt fire til som skal leveres i april.

Dyrt, men lønnsomt

Etter litt oppstartsproblemer med nedetid på grunn av strøm- og kabelproblemer, sier driftsleder Lars Berg til IntraFish at han er godt fornøyd med laserne.

– De tar unna mye lus. Det er relativt dyrt, men å behandle fisk er også dyrt, sier han.

Daglig leder i Stingray, John Arne Breivik, sier til Aftenposten at erfaringene etter to driftsår viser at oppdrettere som ønsker å lykkes med laserbehandling, gjør det.

– Har man 1–2 lasere i hver merd, gir dette så signifikante resultater at investeringen i laser betaler seg selv, sier han til Aftenposten.

Selskapet hentet nylig inn 45 millioner kroner for å utvide produksjonen så det kan ta unna etterspørselen. Ifølge Breivik har selskapet bare i januar hatt like stor interesse fra oppdrettere som i hele fjor, og en betydelig økning i salget. Laseren har også skapt interesse utenfor Norges grenser.

– Vi ser økende interesse fra stadig større oppdrettere, og har også startet samarbeid med skotske oppdrettere, sier han. Han sier selskapet samarbeider med et universitet i Skottland om en doktorgrad og jobber systematisk for å gjøre laser til en av basismetodene for avlusing av laks i internasjonal sammenheng.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Teknologi
 3. Laks

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Salget av fersk laks synker som en stein i norske butikker – og lakseoppdretterne ler hele veien til banken. Hva skjer?

 2. KOMMENTAR

  Menneskerettighetter er ikke Erna Solbergs eneste hodepine når hun drar til Kina for å selge laks.

 3. ØKONOMI

  Omstridt fisk er blitt milliardindustri: – De dør av sykdommer eller blir spist opp

 4. ØKONOMI

  Denne næringen har tre ganger så høy lønnsomhet som resten

 5. KOMMENTAR

  Spiser du laks? Vet du hvordan den har hatt det?

 6. NORGE

  Dette skjer når dødsalgen rammer lakseanleggene