Berging av nederlandsk lastebåt utsatt til torsdag

Bergingen av det nederlandske lasteskipet i drift vest for Ålesund, er utsatt til torsdag. Faren er liten for at skipet skal gå på grunn, ifølge Kystverket.

Det nederlandske lasteskip Eemslift Hendrik fikk slagside i Norskehavet mandag, og hele mannskapet er evakuert. Bildet er tatt før den grønne båten på dekk løsnet og falt på havet.

Bergingen av det nederlandske lasteskipet i drift vest for Ålesund, er utsatt til torsdag. Faren er liten for at skipet skal gå på grunn, ifølge Kystverket.

Det ble tidligere meldt at bergingen skulle starte onsdag ettermiddag. På grunn av værforholdene i området rundt skipet Eemslift Hendrika er det imidlertid besluttet å utsette bergingsaksjonen til torsdag morgen, skriver Kystverket i en pressemelding.

– Liv og helse er alltid førsteprioritet under en hendelse som dette, og det må være trygt å gjennomføre bergingen, sier beredskapsdirektør Hans Petter Mortensholm.

Det er gjort beregninger av hvilken vei skipet driver, og disse undersøkelsene viser at det er liten fare for at skipet kan gå på grunn. Derfor anses det som trygt å vente til torsdag.

Det er dessuten meldt langt bedre vær torsdag, påpeker Kystverket.

Mannskap skal fires ned

Et redningshelikopter var onsdag formiddag på befaring rundt havaristen. Når bergingsaksjonen kan starte, skal fire spesialtrente personell fra Nederland fires ned på skipet, ta imot slepetau og feste dem til båten.

Onsdag lå skipet rundt 40 nautiske mil vest for Ålesund, men bare rundt 30 nautiske mil fra land, noe som tilsvarer om lag 50 kilometer. Været var onsdag noe bedre enn det har vært tidligere. Det var onsdag tidvis 6–8 meter høye bølger, liten til stiv kuling og snøvær.

Slepebåtene BB Ocean og Normand Drott ligger ved det drøyt 5.000 tonn store lasteskipet i påvente av at det skal klargjøres for sleping.

Eemslift Hendrika har rundt 350 tonn tungolje og 50 tonn diesel om bord.

Båt skled av dekk

Skipet drev tirsdag kveld sørover med en fart på 1,5 til 2 knop og med slagside på 45 til 50 grader. Etter at den ene av båtene på dekket, AQS Tor, falt av tirsdag, stabiliserte fartøyet seg noe, og faren for at det skal kantre kan være redusert.

Eemslift Hendrika var lastet med servicebåter til bruk i oppdrettsnæringen. Den nederlandske båten sendte ut nødsignal mandag formiddag. Den skulle til Trøndelag da lasten forskjøv seg, og mandag kveld mistet skipet all motorkraft og har vært i drift siden.

Det er satt i gang en privat redningsaksjon for å berge AQS Tor, opplyser administrerende direktør Terje Andreassen i Moen Marin til Skipsrevyen.

Ser ut til å ha klart seg bra

På utsiden ser AQS Tor ut til å ha klart seg bra, men det kan være skader som ikke kan ses foreløpig. Båten lå onsdag formiddag rundt 20 nautiske mil sørvest for Stad, ifølge nettstedet.

Slepebåten Stad Sløvåg er ankommet stedet, men mannskapet vil se an værsituasjonen før de forsøker å gå om bord i båten, skriver IntraFish.

– Vi er der nå, og mannskapet vårt skal gjøre en vurdering snart rundt hvorvidt de skal gå inn eller vente litt. Om vi går om bord for å koble oss opp, avhenger blant annet av værforholdene, bevegelse i sjøen og lignende, sa daglig leder i Stad Sjøtransport, Per Wilhelm Saltvedt, som eier slepebåten Stad Sløvåg, til IntraFish i 11.15-tiden.