Økonomi

Bind og tamponger blir gratis i Skottland

Den skotske nasjonalforsamlingen har enstemmig vedtatt et lovforslag som lovfester retten til tilgang på tamponger og bind, skriver Sky News.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon skriver på Twitter at hun er «stolt av å stemme for dette banebrytende forslaget» Foto: Andrew Milligan / TT / NTB Scanpix

 • NTB-DPA

Forslaget ble fremmet av Monica Lennon, som er helsetalskvinne for den skotske fløyen av Labour. Ifølge Sky blir Skottland dermed det første landet i verden med gratis menstruasjonsprodukter.

Lennon kaller lovforslaget «praktisk og progressivt» og sier viktigheten av å gjøre slike produkter tilgjengelig for alle har blitt understreket av koronapandemien.

– Menstruasjonen stopper ikke på grunn av pandemier, og arbeidet med å bedre tilgangen til helt essensielle tamponger, bind og produkter som kan brukes om igjen, har aldri vært viktigere, sa hun.

Den skotske regjeringen må under lovforslaget etablere et landsdekkende program som skal tilby menstruasjonsprodukter gratis til alle som trenger dem. Også skoler, høyskoler og universiteter må kunne tilby en rekke produkter gratis.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon skriver på Twitter at hun er «stolt av å stemme for dette banebrytende forslaget».

Les mer om

 1. Menstruasjon

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  På helsestasjoner gir de ut kondomer. Hvorfor får man ikke gratis bind?

 2. VERDEN
  Publisert:

  Underhuset vedtok lov som bryter brexitavtalen

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Ny rekord: Stortinget spør Sanner om epler, menskopper og myr

 4. KULTUR
  Publisert:

  Fem ting du bør vite om EUs digitale storopprydding

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Varsler avgiftskutt på lettbrus

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringen vil ikke la Stortinget lage reglene for karantenehotell. Får krass kritikk.