Bind og tamponger blir gratis i Skottland

Den skotske nasjonalforsamlingen har enstemmig vedtatt et lovforslag som lovfester retten til tilgang på tamponger og bind, skriver Sky News.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon skriver på Twitter at hun er «stolt av å stemme for dette banebrytende forslaget»
  • NTB-DPA

Forslaget ble fremmet av Monica Lennon, som er helsetalskvinne for den skotske fløyen av Labour. Ifølge Sky blir Skottland dermed det første landet i verden med gratis menstruasjonsprodukter.

Lennon kaller lovforslaget «praktisk og progressivt» og sier viktigheten av å gjøre slike produkter tilgjengelig for alle har blitt understreket av koronapandemien.

– Menstruasjonen stopper ikke på grunn av pandemier, og arbeidet med å bedre tilgangen til helt essensielle tamponger, bind og produkter som kan brukes om igjen, har aldri vært viktigere, sa hun.

Den skotske regjeringen må under lovforslaget etablere et landsdekkende program som skal tilby menstruasjonsprodukter gratis til alle som trenger dem. Også skoler, høyskoler og universiteter må kunne tilby en rekke produkter gratis.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon skriver på Twitter at hun er «stolt av å stemme for dette banebrytende forslaget».