12.000 dollar fra russisk hvitvaskingsskandale endte opp hos elektronikkfabrikk i Fredrikstad

Et kriminelt nettverk skal ha klart å hvitvaske 100 milliarder kroner ut av Russland. Deler av pengene endte opp hos et selskap i Fredrikstad.

En slant av pengene i den russiske hvitvaskingsskandalen kan ha blitt brukt på laserlys eller luksushjemmekino fra Østfold. Barco i Fredrikstad produserer projektorer som blant annet brukes til å få opp stemningen på et av Ibizas hotteste partyhotel.

Et internasjonalt, kriminelt nettverk skal over en periode på tre år ha lykkes med å skjule milliarder av kroner fra kriminell virksomhet via anonyme selskaper i skatteparadiser og transaksjoner til kontoer i en rekke store internasjonale banker.

Nå er hvitvaskingen avdekket av journalistorganisasjonen Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Dette er den eneste transaksjonen til Norge, ifølge gravejournalistene i OCCRP.

Kjøpte hjemmekino?

Den eneste pengeoverføringen til Norge var på 11.977 dollar. Den gikk til et teknologiselskap i Fredrikstad i slutten av 2013. Beløpet tilsvarer 73.500 norske kroner etter datidens kurs.

Ifølge OCCRPs oversikt skal summen ha gått til Projectiondesign as i Fredrikstad, som produserer avanserte projektorer og laserlys til kinoanlegg og sceneproduksjoner. I 2013 ble selskapet kjøpt opp av det internasjonale konsernet Barco.

Bygger luksuskinoer

Selskapet, som på uskyldig vis er blitt linket til pengestrømmene fra det kriminelle russiske nettverket, har kunder som for en stor del består av firmaer som tilbyr å bygge kinoløsninger, lysshow og hele rom med underholdningsutstyr.

– Alt til svært betalingsdyktige kunder, spesielt i USA, opplyste produktsjef for high-end hjemmekino i Barco Fredrikstad AS til Teknisk Ukeblad i 2016.

Daglig leder John Paulissen ved Barcos Fredrikstad-avdeling opplyser til Aftenposten at selskapet rutinemessig kontrollerer at de ikke selger varer til eller har kundeforhold til stater, selskaper eller privatpersoner som er ilagt handelsrestriksjoner basert på internasjonale sanksjoner.

– Vi har gjennomgått bilagsarkivet fra 2013 uten å finne transaksjoner med russiske selskaper. Det kan likevel ikke utelukkes at en eksportbedrift som Barco utilsiktet kan har tatt del av en pengevaskingsoperasjon. Det er ofte vanskelig å gjøre en tilstrekkelig grundig forhåndsjekkk av kunder hvis de ikke er ført opp på offisielle lister over selskaper og personer som er ilagt handelsrestriksjoner og -sanksjoner, svarer Paulissen.

Etter det Aftenposten erfarer kan 12.000 dollar tilsvare verdien av selskapets mindre projektorer i 2013. I dag ligger snittprisen for en laserprojektor produsert på industriområdet Øra i Fredrikstad på rundt 20.000 euro.

Teknologiselskapet Barco har spesialisert seg på å produsere komponenter til kinoanlegg, lysanlegg og simulatorer. Projektorene lages i Fredrikstad- avdelingen. Her demonstreres en 360-graders flysimulator av utviklingssjefen Geert Matthys i 2011.

Vasket 21 milliarder dollar

Betalingen som endte opp i Norge er av de aller minste overføringene fra den hvitvaskede pengeflommen. Det er avdekket rundt 75.000 transaksjoner.

Fra 2011 til oktober 2014 skal nesten 21 milliarder dollar (mer enn 100 milliarder norske kroner etter datidens kurs) fra 19 russiske banker ha blitt hvitvasket og overført til 5000 ulike selskaper over hele verden.

Den svært omfattende hvitvaskingsskandalen kalles «The Russian Laundromat» – det russiske myntvaskeriet – og involverer 732 banker i 96 land.

Skitne penger ble vasket og brukt på luksus. Kriminelle russiske bakmenn fikk blant annet bygget golfanlegg.

Stråselskaper shoppet verden over

I enden av det avanserte hvitvaskingsopplegget fosset til slutt penger ut til luksus og bankkontoer i vesten.

Mellom 2011 og 2014 skal bakmennene ha gjennomført 26.746 transaksjoner til 96 land.

Grunnen til at Barco i Fredrikstad ikke klarer å knytte den tidligere omtalte norske handelen til noen russiske kunder, skyldes trolig at transaksjonene ble utført gjennom 21 stråselskaper utenfor Russland.

Ifølge OCCRP skal pengene ha gått fra kontoer i en bank i Moldova til en bankkontoer i Latvia og innkjøp av luksusprodukter, smykker, teknologi og varer og tjenester verden over.

Pels, rockekonserter og kostskole

Mange transaksjoner gikk til produkter fra blant annet Samsung, svenske Ericsson og Black & Decker.

Det er utbetalt honorarer til store rockeband på turné i Russland og i Finland er det handlet pels for millioner av kroner.

I Storbritannia skal pengene fra det kriminelle nettverket ha gått til å betale for at unge russere kunne gå på den fornemme kostskolen Millfield School i Somerset, skriver The Guardian.

En halv million dollar skal være betalt ut til selskapet Total Golf Construction Inc., som, er kjent for å ha ombygget Donald Trumps golfanlegg på den karibiske øya Canouan Island i Grenadinene.

I tillegg viser transaksjonene at en liten polsk organisasjon, som driver prorussisk lobbyvirksomhet i EU, skal ha mottatt penger fra kontoer involvert i hvitvaskingsoperasjonen, skriver OCCRP.

Penger fra hvitvaskingsoperasjonen skal ha blitt gått til å sende russiske barn på kostskole i England.

DNB trekkes inn

Selskapet i Fredrikstad er imidlertid ikke den eneste koblingen til Skandinavia i hvitvaskingsskandalen. Blant annet skal milliarder av kroner over flere år ha blitt overført til kontoer hos Danske Bank og Nordea.

Også kontoer i DNB skal ha vært mottager av 12 transaksjoner på rundt 0,9 millioner dollar. Kontoene skal ha tilhørt reelle selskaper, ifølge Berlingske.

– DNB er forelagt en liste med noen få transaksjoner i en kort periode høsten 2013 via vår litauiske datterbank, og vi undersøker nå dette. Beløpet det er snakk om, er i denne sammenhengen lite, og det er ikke dokumentert at de konkrete transaksjonene dreier seg om hvitvasking, opplyser informasjonsdirektør Even Westerveld fra DNB til NTB.

Journalistsamarbeid i 32 land

Skandalen er blitt avdekket av journalistorganisasjonen Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) og den russiske avisen Novaja Gazeta, i samarbeid med mediehus i 32 land, inkludert den danske avisen Berlingske og finske YLE.

OCCRP og Novaja Gazeta fikk via en kilde tilgang til detaljerte bankdata og rettsdokumenter fra Moldova og Latvia, som angivelig er tungt inne i hvitvaskingsskandalen. Informasjonen i dokumentene ble sammenstilt til en database med 75.000 bankoverføringer, som deretter ble undersøkt av journalistene.