Økonomi

Over 700 årsverk kan forsvinne fra Statoil og Shell Norge

Statoil har besluttet å redusere bemanningen med snaut 500 årsverk, ifølge fagforeningene. Samtidig varsler Shell Norge at de vil kutte 231 jobber.

Statoil offentliggjorde onsdag kuttplanene for de ansatte.
  • Birgitte Flote

75 fast ansatte og 156 innleide medarbeidere mister jobben i Shell Norge. Ifølge NRK vil flere medarbeidere på Shells anlegg Nyhamna i Aukra i Møre og Romsdal miste jobben i løpet av året. På anlegget prosesseres gassen som kommer fra Ormen Lange-feltet i Norskehavet.

De ansatte fikk beskjed om jobbkuttene på et allmøte i Shell Norges hovedkontor på Tananger i Rogaland onsdag.

Nyheten kommer samme dag som Statoil besluttet å redusere bemanningen ytterligere.

Statoil-ledelsen orienterte i august i fjor de ansatte om å redusere bemanningen offshore med 600 årsverk. Dette kan de trolig gjøre gjennom naturlig avgang og uten oppsigelser og sluttpakker.

Det skal skje gjennom programmet «driftsbemanning 2016-2019».

Stort kutt i vedlikehold

Onsdag har Statoil offentliggjort beslutningen om reduksjonen for sine ansatte.

Ifølge Per Steinar Stamnes i Industri Energi skal Statoil gjennomføre følgende kutt innen 2019 på oljeplattformer som nå er i drift:

  • 70 personer innen forpleining
  • 493 personer som jobber med drift og vedlikehold.

Samtidig skal Statoil ansette nye personer til drift og vedlikehold på nye oljeplattformer.

– Netto blir reduksjonen i antall ansatte snaut 500 de neste tre årene, forteller Stamnes.

Fagforbundene er kritiske

Det nøyaktige tallet er foreløpig noe usikkert.

– Det er flere forutsetninger for å komme dit. Først må man vurdere konsekvens og risiko, om det i det hele tatt er mulig å gjøre dette, sier Stamnes.

«Summen av disse endringene vil svekke sikkerheten og produksjonseffektiviteten på våre installasjoner,» advarte de ansatte i et brev til ledelsen.

– Ansatte må jobbe dobbelt så fort som tidligere. Dette vil gå ut over vedlikeholdet, sier Terje Herland, tillitsvalgt i Lederne i Statoil.

Vurdert risiko

Et partssamarbeid har jobbet med å se på risiko som kan oppstå hvis Statoil effektiviserer bort rundt 600 stillinger i driftsbemanningen på plattformene.

– Vi har hatt et godt samarbeid i en gruppe der vernetjenesten og noen av fagforeningene har vært med. Endelig tiltak må eventuelt ledelsen avgjøre, men da har vi på forhånd definert hvilke risikoer som finnes, sa Øystein Arvid Håland, direktør for sikkerhet og bærekraft på norsk sokkel i Statoil til Aftenbladet i februar.

4000 jobber offshore for Statoil

I dag er det om lag 4000 ansatte i Statoil i sokkelbemanningen, Utvikling og produksjon Norge (UPN). Blant disse er det også landansatte.

Les også

  1. Oljebransjen: 50.000 oljejobber forsvinner i nedturen

  2. 27.000 jobber har forsvunnet fra oljebransjen på to år

  3. NHO: – Oljekrisen vil ramme Oslo med full kraft

Les mer om

  1. Equinor
  2. Offshore
  3. Industri