Økonomi

Statoil gjenåpner Libya-kontor

I dag gjenåpner Statoil sitt kontor i Libya. Produksjonen på begge feltene der selskapet er partner har startet, og vil være tilbake til normalt i løpet av dette året.

Jarle Bøe er Statoils landsjef i Libya. Han er nå tilbake i jobben i landet etter at han måtte flytte hjem til Norge etter at opprøret og krigen startet i februar i fjor.
  • Hilde Øvrebekk Lewis
Statol har kontor i dette forretningskomplekset i sentrum av Tripoli.

Jarle Bøe tok over som landsjef for Statoil i Libya 1. januar i fjor. Lite ante han da om hvor kort oppholdet skulle bli. Kona fikk visum, og flyttet ned. En uke etter smalt det. Det Stavanger-baserte selskapet stengte kontoret umiddelbart etter at opprøret i landet startet i februar, og Bøe med familie ble sendt hjem igjen til Norge.

Nå er han tilbake i hovedstaden Tripoli, og skal ha en liten markering i dag i forbindelse med den offisielle gjenåpningen av Statoils kontor i landet.

— Jeg var i Tripoli for første gang etter krigen i november. Det er svært lite skader på kontoret, bare noen kulehull i 11. etasje, sier Bøe til Aftenbladet.

Statoil-kontoret besto av rundt 30 ansatte før krigen. Nå er det 18 ansatte der. Bøe er den eneste nordmannen på plass i hovedstaden Tripoli. Foruten en ansatt fra Nederland og en fra Sør-Afrika, er de andre lokalt ansatte.

— Det som slår en er at en blir møtt med en ekte glede. De ansatte uttrykker glede over at de kan bygge videre på landet sitt. Det er positivt, sier Bøe.

Få skader

Eksperter spådde at det ville ta Libya flere år å komme tilbake til samme oljeproduksjon som før krigen. Men bare få måneder etter at diktator Muammar Gaddafi ble drept, ble det klart at skadene på installasjoner og infrastruktur var mindre enn fryktet.

Statoil har deltatt som partner i leting og produksjon av olje i Mabruk-feltet og i Murzuq-bassenget på land i Libya.

I fjerde kvartal i 2011 var selskapets produksjon i Libya 7.800 fat per dag.

— Det har vært lite skader på infrastruktur knyttet til olje- og gassproduksjon i landet. Jeg tror alle forstod hvor viktige disse kom til å være. De skadene som er der lar seg reparere. Produksjonen på begge de feltene vi er inne i har startet, og vi forventer at det vil komme tilbake til normalt i løpet av året, sier Bøe.

Fra produksjonsanleggene til Statoil i Murzuq-området i libysk Sahara.

Det har også vært mye spekulasjon rundt den fremtidige rollen utenlandske selskaper vil komme ti å ha i det nye Libya.

Selv om Libyas oljeindustri formelt ble styrt av det statseide selskapet National Oil Company, var det en rekke utenlandske selskap som hadde ansvaret for driften av industrien i landet. Noen av de viktigste aktørene har vært Eni, Total, BP, Repsol, ExxonMobil, Chevron, Occidental Petroleum, Hess og ConocoPhillips.

Det har vært knyttet usikkerhet til om avtaler med disse selskapene vil bli gjeldene ved regimeskiftet.

— Vi har ikke fått noen indikasjoner fra myndighetene om at de ikke vil honorere disse avtalene, sier Bøe.

— Det som myndighetene er opptatt av er å reetablere og normalisere oljeproduksjonen. Det alle ønsker er normaliserte forhold. Nå begynner skoler, arbeidsplasser og institusjoner å komme tilbake. Derfor åpner vi i Statoil også vårt kontor nå. Det er viktig at folk har en arbeidsplass de kan gå til.

Mange utfordringer

Men selv om kontoret offisielt åpner, er det ikke alt som er på plass ennå. Folk sliter med å få stabil tilgang til strøm og vann, og nå jobbes det med å få IT på plass, forteller Bøe.

— Alt er en utfordring i det nåværende Libya, spesielt det som er knyttet til å få det praktiske til å fungere, sier han.

Bøe forteller også at han ikke har ligget på latsiden i den tiden han måtte være hjemme i Norge.

— Det var mye å ordne. Jeg måtte sørge for at folk fikk utbetalt lønn, og holde kontakten med partnerne. Og så ble det selvfølgelig en del TV-titting etter at vi ble sendt hjem, for å følge med på situasjonen der nede.

Da Statoil-kontoret ble offisielt åpnet i 2006 av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, var ambisjonene store, selv om produksjonen i landet kun utgjør 1,3 prosent av Statoils internasjonale produksjon.

— Med Libyas betydelige vekstambisjoner må dette absolutt være et sted for norsk oljeindustri å satse. Vi har mye å bidra med, ikke minst når de nå går offshore. Særlig innen miljø og sikkerhet. Og mye av ressursene her ligger vanskelig til, og de trenger ekspertise utenfra, sa Enoksen dengang.

Etter krigen i landet, vil ikke Bøe kommentere på hvilke videre vekstambisjoner Statoil har i landet.

— Vår oppgave nå er å ivareta de posisjonene vi har og å få produksjonen tilbake. Når disse prosessene er stabilisert, kan vi begynne å tenke videre på det forretningsmessige, sier han.

Selv om Bøe nå drar til Libya og bor der i tre uker av gangen, er familien fremdeles hjemme i Norge denne gangen.

— Da jeg flyttet ned forrige gang var det naturlig å ta med familien ned. Men det er ikke riktig nå, selv om vi føler at det er sikkert for oss nå, sier han.

Les også

  1. Statoil selger seg ut av Irak

  2. Statoil snuser på Libanon

  3. Statoil vil ha mer oljesand

  4. Statoil kjemper om gigantkontrakt