LIVEBLOGG: Oslo Børs sluttet opp 1 prosent

Det er nok en skjebnedag på børsen. Aftenposten liveblogget fra børsene.

En megler fortviler på Londonbørsen.

Solen skinner, sparepengene forsvinner.

Kontakt oss her dersom du har tips eller innspill til bloggen.

21.07: Lave renter, baksende børser

Sentralbanksjef Ben Bernanke lover å holde renten nær null frem til 2013. Børsene svinger i alle retninger i etterkant av rentemeldingen, som kom 20.15. I første omgang forsvant den tidligere børsoppgangen i USA. Aftenpostens liveblogg noterer usikkerheten i det vi setter sluttstrek for en lang dag.

Les mer om rentemeldingen i denne saken og i Aftenposten i morgen.

19.27 Gratulerer, Jobs

Apple er nå verdens mest verdifulle selskap, såvidt foran oljegiganten Exxon Mobil. Men børsen er ikke stengt ennå. Exxon Mobil er for øvrig rester av Standard Oil, som ble grunnlagt av John D. Rockefeller i 1870.

Det selskapet havnet for øvrig i unåde hos myndighetene fordi det fikk en voldsom kontroll over markedet i USA. Senere ble det derfor delt opp i mange selskaper.

19.17 Mens vi venter...

Dow Jones er opp 1,7 prosent, Nasdaq 2,9 prosent og S&P opp 2,4 prosent en time før det er ventet at Ben Bernanke slipper katten ut av sekken.

Hyggelig utvikling også for Portugal, Spania og Italia. Renten på deres 10-årige statsobligasjoner fortsetter nedover etter at Den europeiske sentralbanken begynte å handle:

Italia: 5,16 prosent — avstanden til tyske statsobligasjoner er på 2,79 prosentpoeng. Det er 0,197 prosentpoeng mindre enn i går.

Spania: 5,05 prosent - avstanden til tyskerne er på 2,69 prosentpoeng, ned 0,33 fra i går.

Portugal: 11,47 prosent - avstanden er 9,1 pp. ned 0,33.

Irland: 9,32 prosent - avstanden 6,95 pp. ned 0,492.

17.30 Slutt i Oslo, beskjeden oppgang

Etter en ny, dramatisk dag på Oslo Børs stengte handelen med en hovedindeks på 348,05 poeng. Det er opp 1,06 prosent fra gårsdagens redselsfulle sluttresultat. Det er også 6,6 prosent høyere enn hva børsen sto i klokken halv elleve.

Investorene på Oslo Børs får ikke handlet aksjer når dagens egentlige spenningsmoment utløses. Klokken 20.15 slippes meldingen fra USAs sentralbank - den kan inneholde nyheter om ekstraordinære tiltak for å få fart på amerikansk økonomi.

Aftenpostens liveblogg-team vil holde et halvt øye med markedene frem til det smeller i Amerika. I mellomtiden takker vi for følget - og krysser fingrene for at færrest mulig av dere har tapt sparepengene i løpet av disse hektiske dagene. Selv har vi i redaksjonen heldigvis forbud mot å handle i enkeltaksjer.

17.24 «Nervøst på Oslo Børs»

Hovedindeksen på Oslo Børs har nå ligget nærmest uendret siden klokken 13. Aftenpostens liveblogg slipper heldigvis å blogge om så flate markeder til daglig. Det hadde tæret på kreftene. Men et lite innsidetips fra børsdekningsbransjen kan vi bringe videre til leserne: Når indeksene ligger flate som pannekaker fra start, og ingenting egentlig skjer, snakker avisene ofte om «Nervøs åpning på Oslo Børs». Det selger nok bedre enn «Flatt og kjedelig på børsen».

Vi kommer tilbake med børsslutt straks.

17.00 Ikke helt med på «festen»

De amerikanske børsene fortsetter oppover, mens markedene venter spent på beskjed om sentralbanken i USA vil gjøre noe lurt for å få fart på økonomien. Den meldingen kommer først etter klokken åtte, norsk tid.

Men selv om Dow Jones er opp 2 prosent og S&P 500-indeksen stiger 2,7 prosent - får ikke eierne av norske aksjer full glede av oppgangen. Hovedindeksen er i skrivende stund opp såvidt mer enn 1 prosent, omtrent det samme som den var før USA-børsene åpnet.

Andre positive indikatorer i øyeblikket er at VIX-indeksen (som er nevnt under i denne bloggen), nå faller 15 prosent. Det er et tegn på forventninger om lavere svigninger på børsene fremover. Også gullprisen har vendt snuten nedover, mens oljeprisen stiger forsiktig.

Blant bekymringene nå, er at pengeflyten bremser opp i Europa. Det skjer også i Norge, i form av høyere pengemarkedsrenter. Når pengemarkedsrentene stiger, blir det dyrere for banker å skaffe finansiering. Det slår i siste instans ut i dyrere lån til kundene. Gjeldskrisen i Europa er ikke over, selv om dagen i dag skulle ende med børsoppgang.

16.28 The Big Apple

Apple haler innpå Exxon Mobil og er ferd med å overta som verdens mest verdifulle selskap.

Datagiganten er så langt i dag opp 3,22 prosent og har en markedskapitalisering på 337 milliarder dollar. Oljeselskapet Exxon Mobil er foreløpig kun opp 0,54 prosent og Exxons forsprang er med det redusert til stusselige 4 milliarder dollar.

De ledende indeksene i USA er nå opp rundt 2 til 3 prosent etter godt og vel en times handel.

16.00 Holder det, denne gangen?

Etter en halvtimes handel i USA er indeksene opp 1-2 prosent. Et annet godt tegn for nervøse investorer er at den tidligere nevnte «fryktindeksen» VIX er ned ti prosent.

Gårsdagens store tapere, Bank of America og Citigroup, er opp henholdsvis 7 og 10 prosent.

Hovedindeksen har svekket seg etter børsåpning i USA. Før start lå det an til en oppgang på 0,9 prosent. Nå er den opp 0,36 prosent.

15.35 Børsoppgang

Vi beholder børssjargongen og noterer en dramatisk forverring av været i hovedstaden (det regner) og konstaterer at børsåpningen i USA er positiv.

 • Hovedindeksen i Oslo: Opp 0,82 prosent.
 • Dow Jones-indeksen: Opp 1,25 prosent.
 • S&P 500-indeksen: Opp 1,2 prosent.
 • Nasdaq: Opp 1,41 prosent.

15.30 Det tordner i Oslo

Men ikke på børsen. Her er status to minutter etter åpning i USA:

 • Hovedindeksen i Oslo: Opp 0,93 prosent.
 • Dow Jones-indeksen: Opp 0,77 prosent.
 • S&P 500-indeksen: Opp 0,07 prosent.
 • Nasdaq: Opp 1,43 prosent.

15.06: Vår nære future

Tidligere i dag har vi pratet med spåkoner for å finne svar på hvor børsene er på vei. La oss nå se hva futures-markedene har å si om vår nære fremtid.

De amerikanske børsene åpner om under 30 minutter, og futures-kursene viser at her forventes det oppgang:

 • Dow Jones futures er opp +1,33 %
 • S&P 500: +1,63 %
 • Nasdaq: +1,67 %
  Tallene betyr kort fortalt at markedet, denne ubestemmelige størrelsen av mer eller mindre rasjonelle aktører, tror at de aktuelle indeksene skal opp mellom 1,3 og 1,7 prosent.

På det meste idag har forventningen vært oppe i 3 prosent stigning.

Årsaken til optimismen er forventninger til at Ben Bernanke vil begynne å trykke penger igjen, ifølge Reuters.

14.58: Lillebror Kostas i trøbbel

Endelig litt ledig tid til å nevne Kypros. Hellas’ lillebror i Middelhavet er i full gang med å arve storebrors problemer.

Kypriotiske banker kan gå på en smell i størrelsesorden 1 milliard euro når de må ta sin del av spleiselaget for å redde grekerne. Detaljene er ventet i midten av denne måneden.

Sentralbanken har advart mot at Kypros vil trenge en egen redningspakke, dersom man ikke skaffer til veie friske penger. Rent økonomisk sliter landet med å få opp dampen etter at et lager med konfiskert ammunisjon til Midt-Østen gikk i luften og slo ut øyas største kraftverk for en måned siden.

Aftenpostens liveblogg ser derimot frem til å gå direkte fra enda et Middelhavsland.

14.27 Tradere på tvangssalg

Etter bratte uker på børsen tvinges nå norske småsparere til å selge belånte aksjer, melder hegnaronline .

Anders Skar i Nordnet til Hegnaronline

14.05 Flere ombestemmer seg

Frem til i går var «alle» enige. Norges Bank kom til å heve styringsrenten fra 2,25 til 2,5 prosent i morgen på sitt rentemøte klokken 14.00. Nå begynner flere å tvile som følge av markedsuroen. Livebloggen har tidligere meldt at Nordea nå tror på uendret rente i morgen. I en oppdatering har også First Securities snudd i sitt syn.

First Securities tror faktisk det bare blir én renteheving til i år - den kommer først i desember. Til og med rentehevingen i desember er usikker, ifølge meglerhusets analytikere.

Så sent som fredag spådde First en renteøkning i morgen, men de understreket samtidig at økningen nå var en «close call».

Samtidig: Høyere pengemarkedsrenter kan føre til at vanlige låntagere må betale mer. Det mener i alle fall eksperter E24 har snakket med. Pengemarkedsrentene er prisen bankene selv må betale for å skaffe penger. Da pengestrømmen banker og pengefond i mellom stoppet opp under finanskrisen, føk denne renten i været. Regningen sendte bankene til folk og bedrifter flest.

— Lånekundene må nok regne med høyere utlånsrenter, såfremt ikke pengemarkedsrentene faller over natten. Men det er ikke sannsynlig, sier Nordea-økonom Erik Bruce.

14.00 Oslo rundt nullpunktet

Bildet klokken to: De europeiske børsene har kjørt berg- og dalbane, men ser i øyeblikket ut til å ha stabilisert seg noe i forkant av at de amerikanske markedene åpner i ettermiddag. Mange investorer håper USAs sentralbanksjef Ben Bernanke vil signalisere nødhjelp til markedet i form av elektronisk pengetrykking.

Rykter tidligere i dag spekulerte i at dette kunne skje allerede før de amerikanske børsene åpnet. Hvis ikke, er det ventet signaler fra sentralbanken i åtte-tiden i kveld. Da presenteres bankens rentebeslutning.

Hovedindeksen på Oslo Børs er klokken to så godt som uendret, etter å ha falt fem prosent tidligere på dagen. Fallet i oljeprisen er også snudd til en liten oppgang, til 103,85 dollar. Det er fortsatt kraftig ned fra forrige uke.

13.35 Fryktindeksen

En leser har bedt oss om en lenke til den såkalte VIX-indeksen. Det er en indeks som alltid dukker opp i kommentarspaltene når det er sterke børsfall, når kommentatoren skal briljere med kunnskap om markedenes forventninger til fortsatt uro. Men det kan hvermansen gjøre selv. Når indeksen går opp, forventes det større svingninger i markedene fremover (volatilitet, se under). Ytterligere forklaringer overlater vi til Wikipedia på engelsk.

Nyhetsbyrået Bloomberg har en oversikt med kurve på indeksen. Når den går opp, er frykten stor. Derfor kalles det også en fryktindeks. Denne indeksen har steget meget kraftig de siste dagene.

13.24 Oppgang

Akkurat i det desken legger inn oppfordring til å trykke på F5, er livebloggteamet ute for å hente lunsj. Men nå er vi tilbake: Hovedindeksen stiger nå oppmot 0,5 prosent, mens fallene rundt om i Europa er temmelig beskjedne.

Helsinki smeller til med en oppgang på 2 prosent i påvente av børsåpning i USA.

13.02 Nå ser det lysere ut

Det svinger fort i markedene. Nå peker de amerikanske fremtidskontraktene mot en oppgang. Hovedindeksen er ned 0,75 prosent. Vi minner om at Oslo Børs på det verste var ned 5 prosent i dag. Regnet fra bunn hadde dette vært en temmelig sterk børsdag.

Mye vil nok avhenge av åpningen i USA - og om det kommer noen nyheter fra den amerikanske sentralbanken (se tidligere innlegg under).

For øvrig: Ordet for svigninger i finansverdenen, er volatilitet. For oss journalister er det alltid krevende når kildene sier at markedene er volatile. Det ordet kan vi ikke bruke på trykk i Aftenposten.

12.55: Borat på topp i bunn

 • Når markedet faller så raskt, så mye og så bredt som det har gjort nå så blir flere kunder overbelånte. De siste dagene har vi hatt ca. fem til ti ganger så mange tvangssalg som vanlig.

På tide med en kort Europa-turné og oppsummere elendigheten. Etter en vond formiddag har riktignok flere av de store børsene hentet seg noe inn igjen.De største:

 • Frankfurt, DAX: -3,10 %
 • London, FTSE 100: -1,93 %
 • Paris, CAC 40: -1,05 %
  De skandinaviske:
 • København: -1,33 %
 • Oslo: -1,32 %
 • Stockholm: +0,63 %
  Den verste:

Borat-børsen leder også i dag an i fallet. Til lunsj har den sentrale indeksen i Kasakhstan stupt med nesten 10 prosent.

Apropos lunsj. Aftenpostens liveblogg-team har helt glemt seg bort i dag, og kantinen stengte 13.00. Dermed gikk vi glipp av:

Dagens varme lunsj:

Sunt begjær: Stekt fiskepudding serveres med ovnsbakte rotgrønnsaker

37,-/ Xl-porsjon 57,- Olivenlund: Pasta penne med chorizo, hot tomatsaus og nyrevet parmesan

45,-/ Ekstra chorizo 15,-/ stk.

Bittert.

12.46 Nordea har ombestemt seg

Økonomene i Nordea tror nå at Norges Bank står over renteøkningen i morgen, ifølge en e-post.

« Frem til det siste var en renteøkning sikkert, gitt Norges Banks rentebane fra juni. Den var konsistent med en renteøkning i august og ytterligere en eller to økninger ut året.

Norske økonomiske nøkkeltall har i sum vært skuffende siden juni, men langtfra noe som skulle tilsi en utsettelse av renteoppgangen.

Finansuroen har forandret bildet. Ikke bare har risikoen for en internasjonal nedtur økt, de norske finansmarkedene er sterkt rammet. 3-måneders pengemarkedsrenter er for øyeblikket 10-15 basispunkter (0,10-0,15 prosentpoeng) over Norges Banks ansalg for tredje kvartal. Som det ser ut nå, er det en stor sannsynlighet for at de økte spreadene i pengemarkedene vil vedvare noe tid, og det er en risiko for at de øker ytterligere.

Legg til dette at norske kroner har holdt seg overraskende godt oppe til tross for flukten til sikkerhet. At internasjonale renteforventninger er falt siden juni, taler for en sterkere krone dersom Norges Bank øker renten.

Vår beste gjetning nå er at Norges Bank holder renten uendret på møtet, men sier at den har vurdert muligheten for å heve. De vil mest sannsynlig indikere at de vil øke renten i september hvis pengemarkedsrenten kommer ned og ting roer seg.

Men vi er langtfra sikre. Norges Bank kan snu argumentet rundt og si at den har planlagt to-tre renteøkninger denne høsten. Den kan heve renten nå og indikere at den vil stoppe hvis tingene ikke roer seg. At uroen bare har var en uke taler for dette utfallet».

12.30: Oppdatering

De viktigste aksjemarkedene har løftet seg litt fra bølgedalen tidligere i formiddag. Hovedindeksen på Oslo Børs faller fortsatt tungt, den er ned 2,4 prosent. I Frankfurt faller kursene 3,7 prosent. Det er stort sett i minus i hele Europa, men altså ikke like kraftig som tidligere i dag og i går.

12.29 Forskning: Uro gjør deg urolig

Standford-økonom Nicholas Bloom har studert effektene av massiv økonomisk usikkerhet. Han har gått gjennom 16 tidligere slike sjokk og konkluderer med at uroen nå vil føre til en kort, skarp nedgang i den økonomiske veksten på rundt 1 prosent høsten 2011, med en gjenoppstandelse våren 2012.

To årsaker til at usikkerheten smitter over i lavere vekst:

 • Bedrifter ansetter ikke nye og avstår fra å investere i nytt utstyr når de er usikre på fremtiden
 • Forbrukere kjøper ikke en ny bil, ny TV eller pusser opp huset hvis de bekymrer seg for neste lønnsutbetaling

Les mer på nettstedet Vox.

12.23: Leserspørsmål: -Hva med kronen?

Spørsmål fra Vebjørn:

— Hvordan tenkes dette å påvirke den norske kronen?

Svar fra analytiker Camilla Viland, i DnB Markets:

— Det er litt forskjellig hvordan kronen reagerer på uro, veldig ofte har man sett at investorer trekker seg ut siden de ikke kjenner kronen så godt. Men vi har ikke sett tydelige tegn til det ennå. Kronen holder seg bra. Det kan ha sammenheng med at det markedet i stor grad fokuserer på er gjeld og statsfinanser. Der kommer Norge svært godt ut, siden vi har så solide statsfinanser, sier Viland til Aftenpostens liveblogg.

— Kronen har veldig lenge ligget mellom 7,70-.7,95, og er nå på rundt 7,80 mot euro. Det er ikke så mange dager siden den lå nede på 7,65. Men vi ser foreløpig ikke noen tegn til det vi så under finanskrisen hvor folk kuttet ned på alle risikable posisjoner og derfor solgte seg massivt ut av kronen. Det er sikkert en del som vurderer kronen og aktiva i kroner som relativt trygge investeringer i dagens marked.

12.03: Kameloso!

Med dagens fall er danske C20-indeksen, over de mest handlede aksjene i Køben, mer ned enn under finanskrisen, melder Berlingske Tidende.

Det er altså ikke bare the danish language som har kollapset.

De første tre ukene etter Lehman Brothers-krakket falt C20-indeksen med 17,67 prosent. Siden 22. juli i år til og med idag har fallet vært på mer enn 20 prosent.

De skandiaviske hovedindeksene er nå:

 • Oslo: -2,80 %
 • Stockholm: -0,61 %
 • København: -2,24 %

11.53 Ryktebørsen

Det går nå rykter om at USAs sentralbanksjef skal uttale seg før markedene i USA åpner i ettermiddag, i det minste før rentebeslutningen er ventet i kveld norsk tid. Aftenposten har overhodet ingen mulighet til å dobbeltsjekke denne opplysningen. Uansett vil nok de amerikanske markedenes utvikling påvirkes av hva Bernanke til syvende og sist sier.

Hovedindeksen er ned 2,65 prosent.

1966 om igjen

For første gang skal forsikringspremien på britisk statsgjeld være lavere enn på den tyske. Vi må vel tilbake til VM i 1966 for å finne en lignende triumf. Risikopremien på tyske statsobligasjoner vokser fordi tyskland er i ferd med å påta seg ansvaret for en stadig større del av naboenes forpliktelser, spesielt Italia.

Silvio Berlusconis stjerne i Berlin er neppe stigende. Men italieneren har sin helt egen måte å behandle tysklands forbundskansler.

Ifølge Markit, som holder styr på disse premiene, er den såkalte CDS-prisen på fem-årige statsobligasjoner nå høyere på tysk enn britisk statsgjeld.

Stemningen er da heller ikke på topp i Tyskland for øyeblikket. Frankfurt-indeksen er ned mer enn 5 prosent, og faller altså tyngre enn Oslo Børs - som i 11.41-tiden er ned «bare» 3,6.

11.26 Det er noe som ulmer...

Klarsynte og medium merker stor pågang etter børsfallet.

— Mange tar kontakt fordi de blir urolige for hvordan de skal investere, hva de skal kjøpe og hva de skal selge, forteller klarsynte Mai-Britt til Aftenpostens liveblogg. For henne er ikke dette noe nytt.

— Jeg har sagt i flere år de burde at selge unna alt, og holde pengene i ro, fordi det kommer ikke til å gå bra.

Men grådighet og overdreven fremtidstro har gjort det nesten umulig å nå frem, forteller hun.

Klokken 11.27 er hovedindeksen ned 4,37 prosent. La oss håpe det ikke ender slik.

11.08: Aftenposten - din børskanal i 82 år (minst)

« Sammenbruddet på New Yorkbørsen tegner til å få katastrofal karakter. Det har vakt den aller største engstelse over hele Amerika. Nye fall fant stadig sted. Der blev realisert for fote. Uhyre aktieposter kastedes inn på markedet og kursene ramlet over hele linjen. Telegrammer til London i aften melder at situasjonen i Wall Street i dag stod på høide med, eller endog overgikk gårsdagen i nervøsitet og uhygge.»

— Aftenpostens forside 25. oktober 1929.

11.01 Oljefondet fortsetter å falle

Fredag skrev vi at oljefondet hadde falt under 3000 milliarder kroner. I skrivende stund er fondet falt under 2900 milliarder. Dermed er mer enn hundre milliarder borte på få dager, ifølge Norges Banks egen ticker.

11.00 Dørum tror Bernanke venter

Klokken elleve er Oslo Børs ned fire prosent, mens Europa varierer fra 2-5 prosent i minus.

DnB Markets sjeføkonom, Øystein Dørum, tror ikke USAs sentralbanksjef kommer aksjemarkedet til unnsetning med pengetrykkeren allerede klokken 20.15 i kveld.

— De kommer hvertfall til å holde renten. De kommer til å erkjenne at situasjonen er vanskeligere. De er nok ikke rede, tror vi, til å åpne døren med en ny runde med kvantitative lettelser. Jeg tror mer at det vil være formuleringer som at de vil gjøre det som er nødvendig, sier han til Aftenpostens liveblogg.

— Jeg er ikke sikker på at det kommer en tredje runde. Men det er slett ikke utenkelig, legger han til.

Til forskjell fra forrige gang Bernanke fyrte opp seddelpressen, er prisveksten denne gangen mye høyere. Å trykke penger skal normalt føre til at prisene stiger, populært kalt inflasjon.

— Inflasjonen er mye høyere nå. Det gjør det tyngre å selge det inn. Det er åpenbart betydelig intern uenighet i sentralbanken, noe som innebærer at Bernanke må bruke autoriteten sin til å få det gjennom.

Noe av det som skjer i markedet nå avspeiler at en del har hatt overdrevne forvetninger om hva vi kunne forvente av økonomisk vekst i kjølvannet av en såpass stor boblesprekk og stor finanskrise. Det er ikke sånn at økonomiene har stoppet opp, men de vokser sakte under trykket av mye gjeld i offentlig og privat sektor. Det kan også være en oppfatning i FED (den amerikanske sentralbanken) at her er det bare en ting som hjelper – og det er å ta tiden til hjelp.

Se for øvrig lenken til Ola Storengs kommentar lenger ned i livebloggen om Helikopter-ben.

10.42 Olav Chen: - Nesten krakk i går

— Det er fortsatt etterdønningene fra den amerikanske børsen i går. Jeg må nesten si at det var et børskrakk, et minikrakk. Det er ganske uvanlig og tilhører sjeldenhetene at den amerikanske børsen faller med syv prosent, som den gjorde i går, etter allerede kraftige fall i forrige uke og uken foran også. Det som skjer nå er etterdønningene fra det som skjedde i går i det amerikanske markedet, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

- Oslo Børs faller 5,1 prosent?

— Norske aksjer oppleves også som litt høyere risiko når folk blir veldig risikoaverse. Når du samtidig også får et fall et oljeprisen... i dag er den like ved 100-dollarsgrensen. Den er falt tre prosent. Det forsterker den effekten på Oslo Børs. Oslo Børs blir av utenlandske investorer ansett som en litt snever børsindeks. Europeiske er litt mer diversifiserte. Oslo Børs er mer energi- og oljetung.

- Det blir trangt i døra. Likviditeten har aldri vært den sterke siden for Oslo Børs.

- Hva tror du om sentralbanken i USA?

— Det markeder spekulerer i nå er en ny runde med pengetrykking. Jeg vet ikke om de er så konkrete i kveld at de varsler det allerede nå, men at de kan gi signaler om at de vil gjøre nye tiltak hvis uroen forsterker seg. Det er kanskje litt tidlig at de allerede nå varsler en ny runde med kvantitative tiltak.

Chen finner trøst i fremtidskontraktene på den amerikanske S&P-indeksen.

— Den er ned 0,6 prosent i snakkende stund. Det er i alle fall ikke indikert ytterligere kraftige fall. Men her skifter det ganske fort.

10.31 Oj, oj, oj.

Vi har knapt rukket å åpne god morgen-yogurthen før hovedindeksen er ned fem prosent . Hovedindeksen står nå i 326 poeng. I går ble fallet i Oslo skjermet store deler av dagen fordi Statoil hadde funnet olje og ikke falt så mye. I dag er Helge Lund så til de grader med på nedturen: Statoil er i 10.33-tiden ned 5,1 prosent.

10.22 Utforbakke

Klokken 10.23 er hovedindeksen ned 4,37 prosent. Siden 26. juli er aksjeverdiene falt med 23 prosent. Om man ser bort fra dypet rett etter finanskrisen, er aksjeverdiene tilbake på nivåer vi så i årsskiftet 2005-2006. Men da var markedene på rask vei oppover.

Nå er også FTSE-børsen i London mer enn 20 prosent ned fra februar. Velkommen på bjørnefesten.

10.16: Bjørnen kommer

Kjære leser, du befinner deg nå i et bjørnemarked.

Det finnes ingen presis definisjon av dette dystre uttrykket, som kort og godt forklarer at aksjene har falt mye den siste tiden. Normalt sies man likevel å være i et bjørnemarked (bear market) når indeksen er ned 20 prosent fra sitt høyeste nivå etter en periode på minst to måneder. Motsatsen er oksemarked, eller bull market.

Hovedindeksen er ned godt over 20 prosent både fra nyttår, de siste seks månedene og siste tre månedene og den siste måneden. Også i USA snakkes det nå om bjørnemarked. Ifølge LA Times sluttet oksemarkedet som varte fra mars 2009 den 29. april i år.

Ifølge Wikipedia kommer begrepene opprinnelig fra bjørneskinnshandlere i USA som solgte sine varer før bjørnen var skutt. Etterhvert kom bjørn å likestilles med aksjemegler som selger aksjer de ikke eier.

Oppdatering 10.40: Hele verden er nå et bjørnemarket, målt med MSCIs verdensaksjeindeks.

10.02 Oppsummering av den første timen

Og det som lå an til en rolig dag på jobben... Her er de siste tallene:

Hovedindeksen på Oslo Børs er i 10-tiden omtrent ned 4 prosent til 330,8 poeng. Den som hadde satt en hundrelapp i hovedindeksen ved nyttår, ville nå hatt 75 kroner igjen.

FTSE i London faller mer enn 2 prosent til under 5000 poeng for første gang siden 29. juni 2010.

De andre markedene i Norden er ned rundt 2 prosent.

Mens fremtidskontraktene på de amerikanske børsene tidligere i morges indikerte en oppgang på 2 prosent, er optimismen nå kraftig redusert. Ifølge disse indikatorene skal de amerikanske børsene opp 0,7 prosent nå.

Markedene venter i spenning på hva USAs sentralbank og sentralbanksjef Ben Bernanke vil finne på i ettermiddag/kveld. Mange håper Bernanke fyrer opp seddelpressen og kjøper verdipapirer for å sprøyte friske penger og godt humør inn i markedene. Om han ikke varsler det i kveld, er det noen som tror det kommer under et sentralbank møte i Jackson Hole mot slutten av måneden.

09.53 Huff og huff

Akkurat som på mandag viste markedene tegn til optimisme noen minutter etter åpning. Deretter går det i utforbakke. Det er fortsatt for tidlig å si om dagens børsutvikling blir noe i nærheten av de fryktelige fallene vi opplevde i går. Men det ser ikke oppløftende ut.

FTSE 100-indeksen er nå falt under 5000 poeng for første gang siden 29. juni 2010. I Oslo er hovedindeksen ned 3,8 prosent til 331,36 poeng.

Forvalter Peter C. Warren spør på Twitter om ikke Oslo Børs har vært overpriset i forkant av sommerstupet.

09.43 Så snudde det. Brått.

Hovedindeksen er nå ned 2,73 prosent til 334,77 poeng. Også de andre europeiske børsene er kraftig ned. Bilder minner litt om det vi så i går, da markedene begynte forsiktig opp for så å ramle nedover. Skrekk og gru.

09.27: Bakgrunn: Helikopter-Ben

For den som vil skjønne mer av hva markedene nå venter på, anbefaler vi denne kommentaren fra vår økonomiredaktør Ola Storeng i 2009. Her kan du lese mer både om sentralbankenes atomvåpenknapp.

Et lite utdrag:

«Helikopter-Ben. I 2002, straks han hadde blitt utnevnt til menig medlem av styret i Federal Reserve, holdt Bernanke en berømt tale hvor han spurte om verden igjen kunne oppleve en dyp depresjon med massearbeidsledighet som på 1930 tallet. Hans svar var ja.

Det var den gangen et litt uvanlig svar. Men Bernanke kom med et viktig tillegg: En nedadgående prisspiral og en ny depresjon kan alltid forhindres av sentralbanken. Den må bare være kreativ.

Bernanke støttet seg på den berømte monetaristen Milton Fridman. Fridman pekte på at sentralbanken om nødvendig faktisk kunne trykke opp masse penger og spre dem med helikopter!

Bernankes tale i 2002 ga ham i enkelte kretser tilnavnet Helikopter-Ben. Nå passer navnet mer enn noen gang.»

09.15 Intet avklart før USA-møte

Etter det vi hører, står og faller denne børsdagen på den amerikanske seddelpressen. Den amerikanske sentralbankens FOMC-møte, eller Federal Open Market Committee, samles senere i dag. Velger de ikke å iverksette krisetiltak for å få fart på amerikansk økonomi og aksjemarkedene, kan bildet snu seg meget raskt.

Andre har satt pengene på at sentralbanksjef Ben Bernanke ikke vil trekke godbiten opp av hatten før det årlige møtet i Jackson Hole, som er i slutten av august.

09.11: Håpet stiger

Ah, vi ser frem mot en rolig bloggdag: Etter ti minutter er hovedindeksen opp 0,58 prosent til 346,3 poeng. De øvrige europeiske børsene har også fått en relativt positiv start, mens fremtidskontraktene på de amerikanske børsene indikerer en oppgang.

Oljeprisen er dessverre ned 0,8 prosent til 102,89 dollar fatet med nordsjøolje.

09.07 Vår venn Ben

Det alle venter på i dag: Nødhjelp fra den amerikanske sentralbanken. Med gårsdagens kraftige børsfall i minne, er det mange som nå håper at USAs sentralbanksjef Ben Bernanke skal fyre opp seddelpressen, kjøpe verdipapirer og redde finansverdenen. På godt norsk kalles denne redningsaksjonen QE3, for quantitative easing 3.

09.05 Børsen i pluss!

Hold dere fast: Hovedindeksen er nå opp 0,21 prosent. Vinnerne i tidlig handel er meglerhuset ABG Sundal Collier og Kjell Inge Røkkes oljeselskap Det norske.

09.01 Børsåpning

Bildet sånn cirka ett over ni. Oslo Børs faller 1,5 prosent.

FTSE faller 0,3 prosent det første minuttet.

08.58 Mot et liten nedgang

Foreløpig ser det ut som FTSE i London skal falle 1,7 prosent fra start, mens Paris CAC40 skal tikke ned 0,56 prosent. Ikke heldramatisk. Ennå.

08.54 Ikke spesielt god morgen

Velkommen til Aftenpostens forsøksvise liveblogging fra finansmarkedene. Solen skinner i Oslo, kaffen er satt frem - og 43 000 milliarder kroner er forsvunnet fra aksjemarkedene siden 26. juli. Det skriver i det minste nyhetsbyrået Bloomberg.

Det har for øvrig gått fra helsvart til grått i Asia i løpet av morgenen.

Så til de siste nøkkeltallene:

 • Kospi i Sør-Korea ned 3,65 prosent.
 • Hang Seng minus 2,88 prosent.
 • Nikkei ned 1,68 prosent.
  Alle disse indeksene har hentet seg inn ganske kraftig. Kospi var ned 10 prosent i natt. Og Shanghai og Australia ligger dessuten i positivt lende.

Minner om at Oslo Børs begynner klokken 0900.