Bruker landets formue på luksusyacht

Sønnen til Ekvatorial-Guineas diktator har bestilt en luksusyacht til 2,1 milliarder kroner. Det overgår landets totale helse- og utdanningsbudsjett.

Presidentparet Teodoro Obiang Nguema og Constancia Mangue de Obiang regjerer i et Ekvatorial-Guinea som er styrtrikt takket være oljeindustrien. FOTO: JEROME DELAY / AFP

Teodorin Obiang, sønn av Ekvatorial-Guineas mangeårige diktator Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, sparer ikke på kruttet når han bestiller seg ny båt. 380 millioner dollar, tilsvarende 2,1 milliarder kroner, skal yachtprosjektet med kodenavn Zen koste.

Det er tre ganger så mye som Ekvatorial-Guinea bruker på utdanning og helsetilbud i løpet av et år.

Les også:

Verdens nest dyreste

Det er organisasjonen Global Witness (GW), som overvåker korrupsjon, fattigdom og menneskerettighetsbrudd, som forteller historien om diktatorsønnens båtplaner.

Teodorin Obiangs luksusyacht skal bli 118,5 meter lang med kino, restaurant, bar, svømmebasseng og omfattende sikkerhetssystemer ombord.

Ifølge GW er det tyske Kusch Yacht som bygger båten for Obiang. Prislappen på 380 millioner dollar gjør yachten til verdens nest dyreste. Den dyreste eies av milliardæren Roman Abramovich.

Diktatorfamiliens luksusplaner står i skarp kontrast til levestandarden for den generelle befolkningen i landet.

77 prosent av de 670.000 innbyggerne i Ekvatorial-Guinea lever under fattigdomsgrensen og nesten 60 prosent mangler tilgang på rent vann, ifølge GW.

Oljeinntekter

Landets inntekter kommer hovedsaklig fra oljereservene som ble oppdaget i 1996. Landet, som kun er 28.000 kvadratkilometer stort (Norges areal er 324.000), er blant de største oljeeksportørene i Afrika sør for Sahara.

— Den bestilte yachten er nok en drøm for Teodorin Obiang, men et mareritt for Ekvatorial-Guineas undertrykte innbyggere, hvis penger nok en gang brukes til å forbedre Teodorins liv, i stedet for deres egne, sier Gavin Hayman, kampanjedirektør i Global Witness, i en pressemelding.

- Yacht-firmaet burde nekte å ta imot Teodorin Obiangs kontanter og avstå fra enhver videre involvering i prosjektet. I tillegg burde bestillingen få bjeller til å ringe i banker som overfører pengene, sier han.

Ifølge pressemeldingen bekrefter tyske Kusch Yacht at Teodorin Obiang er blant deres kunder.

Aftenposten.no har vært i kontakt med yachtselskapet, men ikke fått noen utdypende kommentar til saken.