Leder av næringskomiteen: – Splitt opp Telenor i to deler

Lederen i Stortingets næringskomité Geir Pollestad (Sp) mener at en må vurdere å splitte opp Telenor i et nordisk og et internasjonalt selskap.

Leder av næringskomiteen i Stortinget, Geir Pollestad (Sp).

Omkring 95 prosent av kundene i Telenor befinner seg i land som sliter med betydelig korrupsjon. Andelen vokser. Dette gjør at selskapet tar stor politisk risiko. Telenor har den norske staten som majoritetseier. Men lederen av Stortingets Næringskomité mener man nå bør vurdere å dele opp Telenor og at staten selger seg ned i den delen som driver utenfor Norden og heller kjøper seg opp i selskapets operasjoner hjemme.

Vært fremme før

Tanken om å dele opp Telenor var fremme daEierskapsmeldingen ble drøftet i Stortinget. Den gangen fikk ikke Pollestad og hans partifeller i Senterpartiet andre med på dette. Nå synes komitélederen at dette er tanker som bør letes frem igjen. Bakgrunnen er tallene fra Aftenposten som viser hvordan Telenor stadig vokser i områder hvor det er mye korrupsjon og høy politisk risiko.

– Kjerneoppgaven til Telenor bør være hjemmemarkedet, Norge og de nordiske landene, sier Pollestad til Aftenposten.

Øke hjemme og selge ute

– Vi mente at staten kunne eie mer i Telenor i Norden og mindre i den delen som driver virksomhet i for eksempel India og Bangladesh. Det er ikke statens oppgave å drive med mobiltelefoni der, sier han.

Pollestad sier at det er opptil den store eieren, Næringsdepartementet, å signalisere når balansen blir feil.

– Men når over 190 millioner av vel 200 millioner kunder er i land der korrupsjonen er utbredt, og den politiske risikoen er høy, nytter det ikke å komme og spille overrasket når noe skjer, sier Pollestad.

– Bra at selskapet satse ute

–Når det er sagt, er det positivt at Telenor engasjerer seg i ulike land, men det forutsetter at det har full kontroll. Det vi så i Vimpelcom-saken i Usbekistan viser at de ikke hadde det, når de er minoritetseier i et selskap, sier han.

Telenor er minoritetsaksjonær i Vimpelcom som var innblandet i det som har vist seg å være en av verdens største korrupsjonssaker.

Statsråd Moinica Mæland har ikke sans for å splitte opp Telenor.

Nei fra Mæland

Næringsminister Monica Mæland er ikke synlig begeistret for en oppdeling av dagens Telenor:

– Målet med statens eierskap er beskrevet i eierskapsmeldingen, og det er gitt tilslutning til dette fra Stortinget. Jeg forholder meg til det. Jeg ser videre at stortingsrepresentant Pollestad siteres på at han ønsker en deling av Telenor. Dette er ikke noe Regjeringen har planer om å gå inn for, skriver hun i en epost til Aftenposten.