Denne aldersgruppen er de dårligste betalerne

Menn i 40-årene er de dårligste betalerne, viser ny kreditt-undersøkelse. Samlivsbrudd en viktig del av forklaringen, mener forbrukerøkonom.

Menn i 40-årene er den aldersgruppen som har størst andel med betalingsanmerkninger.
  • Knut-erik Mikalsen

Menn har mye større pengekrav mot seg enn kvinner.

Nær en av ti menn i 40-44 årsalderen har opparbeidet seg betalingsanmerkninger.

Det er kredittanalysebyrået Experian som har utarbeidet oversikten som plasserer menn i pluss 40-årene som verstingene når det gjelder andel betalingsanmerkninger.

— Den dagen det første inkassovarselet dumper ned i postkassen og man oppdager at det er problemer å betale regningene, må man reagere raskt. Det er mange grep som kan tas for å komme ut av en situasjon som bare blir verre om det ikke tas grep tidlig, advarer forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1-gruppen.

Klassisk 40-årskrise

Frode Berg

Tallene fra Experian viser at blant norske menn i 40-44 årsalderen har 8,3 prosent — nær en av ti - opparbeidet seg betalingsanmerkninger. Mot slutten av 40-årene ligger andelen menn som ikke gjør opp for seg nesten like høyt.Experian har utarbeidet statistikk over betalingsanmerkninger i hele Norge. En betalingsanmerkning blir gitt når du unnlater å betale et inkassokrav. Rent konkret betyr det at en regning går til inkasso når den ikke blir betalt. Etter 30 dager blir inkassokravet sendt videre til forliksklage, eller en utleggsbegjæring til namsmannen. Da blir det samtidig registrert som en betalingsanmerkning.

Kvinner har en annen holdning

Den generelle trenden i Experians undersøkelse er at kvinner har en helt annen holdning til å gjøre opp for seg. På landsbasis har 3,9 prosent av kvinnene betalingsanmerkninger, mot 6 prosent av mennene. Den største forskjellen er imidlertid størrelsen på kravene. Mens kvinnene har krav på 6,9 milliarder kroner mot seg, er gjeldskravene mot menn på hele 29 milliarder kroner.

— Det er skremmende å se kjønnsforskjellene mellom menn og kvinner. Dette handler mye om holdninger og hvilket forhold man har til penger og ansvar, sier administrerende direktør i Experian, Frode Berg.

—  Vi kan se at mange menn får den klassiske 40-årskrisen. Det betyr høyt forbruk, og gjerne kjøp av biler og motorsykler som de ikke har råd til. I kjølvannet av dette kommer betalingsproblemene. Vær derfor ekstra obs med å gi disse kreditt, sier Berg.

-  Samlivsbrudd er dyrt

Magne Gundersen.

Magne Gundersen tror også at samlivsbrudd kan være en god forklaring på at akkurat menn i begynnelsen av 40-årene kommer så dårlig ut.—  Dette er en meget alvorlig situasjon for dem som havner i den. Skilsmisse er, i tillegg til alt annet, også en meget kostbar affære. I tillegg har jo menn i 40-årene ofte rukket å opparbeide seg stor gjeld. Denne kombinasjonen er en usedvanlig dårlig miks, sier Gundersen.

Han oppfordrer alle som kommer i betalingsvansker om å ta kontakt med de faste kreditorene, banker og strømselskaper først og fremst, så raskt som mulig for å få til avtaler om rentefrie måneder og oppdeling av regninger i flere små deler.

Gå gjennom kontoutskriften

—  Dessuten er det en god øvelse å se gjennom kontoutskriften for å finne ut hva akkurat du kan kutte ned på. En slik gjennomgang kan ofte være en vekkelse for mange.

— Så er det også viktig å bruke mulighetene til å øke inntektene, ta ekstravakter eller jobbe overtid der det er mulig, sier Gundersen.