Økonomi

Deltid - for barnas skyld - og sin egen

Mødre som velger deltid gjør det ofte på grunn av barna. Fedre gjør det sjelden av samme grunn. Men det finnes unntak. Som familien Kleiven-Jakobsen på Ekeberg.

-Vi har bestemt oss for at hverdagen er viktigst. Ved å jobbe deltid frigjør vi tid og det er lettere å følge opp både barn og arbeid. Derfor har vi aldri dårlig samvittighet hverken overfor dem hjemme eller jobben, sier Line Kleiven og Henrik Jakobsen. Her med barna Ebba (5 1/2 og Ole (2). Dan P. Neegaard

 • Vibeke Borgersen

Mor, far og barn leker sammen i hagen. Ikke noe oppsiktsvekkende ved det, men når klokken bare er tre på ettermiddagen en helt vanlig torsdag, da blir det mer uvanlig. Foreldre flest er fremdeles på jobb og barna deres i barnehagen. Ebba (5 ½) og Ola (2) har allerede vært der. Mamma, Line Kleiven og pappa Henrik Jakobsen jobber deltid begge to. Nå har alle fire kommet hjem. De har ingen planer for ettermiddagen, men de har det mange andre kan savne – god tid.

Overkommelig hverdag

— Vi har tatt et bevisst valg. Fordi vi ikke ønsker at barna skal ha fulle dager i barnehagen jobber vi redusert begge to, forteller Line Kleiven. Og det er ikke fordi de mener barna har vondt av å være lenger i barnehagen, men fordi de som foreldre vil ha en mer overkommelig hverdag og ha mer tid sammen. Det koster økonomisk, men er verdt det, mener de, som er fullt klar over at ikke alle har anledning til å gjøre det samme som dem.

— Fra et likestillingsperspektiv er det nok heller ikke gunstig, sier Line Kleiven. - Det vil bli meg som etter hvert har vært lengst i deltid og tapt mest i pensjonspoeng. Henrik går tilbake til 100 prosent neste skoleår, da har han hatt deltid i to år.

Hun, som er flyvertinne, jobber nå 75 prosent og han, Henrik Jakobsen, miljøarbeider på ungdomsskolen, 80 prosent.

Her er ekteparet ganske typiske. For ifølge YS Arbeidslivsbarometer er det vanligere at kvinner velger en større prosent deltid enn mannen.

Mer egentid

Deltid-t0LppYbzrJ.jpg Svein Eide

Med en andel på 40 prosent er Norge forøvrig det landet i Norden der fleste kvinner jobber deltid. Av norske menn er det bare 10 prosent ifølge Arbeidslivsbarometeret. Her fremkommer det også at årsakene til hvorfor kvinner og menn velger å jobbe redusert er høyst forskjellig. 16 prosent av kvinnene oppgir omsorg for barn og familielogistikk som avgjørende, mens bare 6 prosent av mennene gjør det av samme grunn.Men begge kjønn synes også det er viktig å få mer fritid – 14 prosent av mennene og 16 prosent av kvinnene oppgir det som årsak for å jobbe deltid.

— Der kjenner jeg meg litt igjen, smiler Henrik Jakobsen. For selv om han hører til mindretallet menn som jobber deltid først og fremt for å ta omsorg for barna, så har han ikke noe imot at mindre jobbing også gir ham litt mer egen fritid. Han utdyper:

— Hvis vi ikke kunne reist bort sammen denne høstferien, men måtte bli hjemme, ville jeg sendt barna i barnehagen selv om jeg hadde fri.

— Jeg tror ikke jeg ville hatt samvittighet til det, parerer Line Kleiven. –Da ville jeg i så fall kjørt veldig korte dager.

At de har en litt ulik innstilling til dette med egentid mener de kommer av at hun ofte er borte flere dager i strekk. Når hun først har fri prioriterer hun derfor å være sammen med barna.

Menn med høye tanker om seg selv

Arbeidslivsbarometeret viser at det er stor forskjell på hvem som oppgir at de tar mest omsorg for barna. 58 prosent av kvinnene sier at de gjør det, 6 prosent av mennene sier det er dem.

I familien Kleiven-Jakobsen er de enige om at de er sammen med, og tar omsorg for barna omtrent like mye. - Men jeg har nok mer alene-tid med dem enn deg i hverdagen, sier Henrik Jakobsen. Samtidig er han rask til å påpeke at hun gjør mer enn ham i huset.

Ikke alle menn har samme realitetsoppfatning når det gjelder hvem som tar ansvar for hus og hjem. Undersøkelsen fra YS viser at 23 prosent av mennene svarer «mest jeg» når de får spørsmålet, mens 63 prosent av kvinnene svarer at det er de som gjør mest. Og bare 1 prosent av dem svarer at det er partneren. Her er det mye som tyder på at menn overvurderer sin egen innsats og/eller kvinnene som undervurderer mannens.

På den gledelige siden viser tallene at stadig flere kvinner og menn oppgir at de deler ansvar for hus og hjem likt, selv om mennene også her har høyere tanker om seg selv og sin innsats enn hva kvinnene har om sine menns.

Likestilte foreldre

— Før, da vi jobbet 100 prosent begge to delte vi alt veldig likt, sier Line Kleiven. - Det var såpass at noen venner av oss lurte på om vi også kjørte 50-50 til og fra fjellet, smiler hun. Nå tar vi det litt mer som det kommer. Fordi jeg har et større ønske enn ham om å ha det ryddig, blir det oftere jeg som rydder og vasker for eksempel.

— Men jeg lager oftere middag enn deg, skyter han inn. - Vi ser faktisk ikke på noe som typiske kvinne- eller mannsoppgaver. Barna har godt av å ha likestilte foreldre og vi mener at vi er det, og at de også oppfatter det slik.

Når Arbeidslivsbarometeret 2015 viser at 40 prosent av mennene svarer at de har en jobb med mer ansvar og karrieremessig status enn partnerens, mens 30 prosent av kvinnene mener de har en jobb med mindre ansvar og status enn mannens viser det igjen at menn og kvinner har noe ulikt syn på sin egen betydning.

I Kleiven-Jakobsen-familien er det imidlertid ingen skjevheter i oppfattelsen av hvem som har mest eller minst ansvar og status. De bare ler av spørsmålet – for selv om han mener hun har veldig mye ansvar i sin jobb, så har de aldri tenkt tanken om at noen av dem står over den andre yrkesmessig.

— Men så har jo ingen av oss typiske karrierejobber heller, smiler Line Kleiven.

Les også:

 1. Les også

  Her fremstår vår norske tidsklemme som et ideal

 2. Les også

  Jeg kjente ikke på tidsklemma da vi bodde i Norge

 3. Les også

  Må vi ikke kutte arbeidstimene for å redde miljøet?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Foreldre

Relevante artikler

 1. NORGE

  Spekter-direktørens deltids-utspill skaper reaksjoner: – Kjenner ingen som jobber deltid for å få tid til å shoppe

 2. ØKONOMI

  Store forskjeller på hvorfor kvinner og menn velger deltid

 3. KRONIKK

  Ny undersøkelse: Når vi snakker om fødselstall, må vi lytte til menn

 4. ØKONOMI

  Økonomiprofessor forsvarer deltid og shopping

 5. DEBATT

  Et forsvar for tredelt foreldrepermisjon

 6. ØKONOMI

  Norge kunne vært mange milliarder kroner rikere hvis kvinner hadde jobbet mer heltid