Økonomi

Nesten milliardoverskudd for Norwegian i andre kvartal

Norwegian dobler resultatet andre kvartal i 2016 sammenlignet med i fjor. Utgiftene for kanselleringene i starten av juli kommer først i neste kvartalsrapport.

 • Steffen Pedersen Øberg

Norwegians andre kvartalsresultat ble lagt fram torsdag morgen.

Kvartalsresultatet før skatt er på 930 millioner kroner. En fordobling fra fjorårets resultat fra samme kvartal på 456 millioner.

– Det er en jevnt god utvikling i det aller fleste markedene våre, også langdistanse, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, til Aftenposten.

– Også har vi fulle fly, rekordfulle fly, med en fyllingsgrad i andre kvartal på 88 prosent. Det er også et viktig bidrag til tallene.

Faller på børsen

Trass i et godt kvartalsresultat er Norwegian taperen på Oslo Børs torsdag, med et kursfall på 1,9 prosent, skriver NTB.

Norwegian-aksjen er ved 10.30-tiden den mest omsatte så langt.

Oppgang for de fleste andre store gjør at hovedindeksen hever seg 0,4 prosent.

Økte utgifter

Flyselskapets utgifter økte med 23 prosent sammenlignet med andre kvartal 2015.

De økte kostnadene henger blant annet sammen med selskapets vekst de siste tolv månedene. Også fallet i kursen på den norske kronen har spilt inn.

Flykaoset i juli kommer først i neste kvartalsrapport.

Norwegian flyr med fyller fly, og dobler resultatet for andre kvartal sammenliknet med 2015. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Les også

Norwegian vil ikke love erstatning til alle etter flykaoset

Norwegian måtte i starten av juli kansellere flere avganger på grunn av «å ikke ha truffet med planleggingen.»

Ett av tiltakene for å begrense kansellerte avganger var å leie inn flyhjelp eksternt, såkalt wetlease. Dette pekes i kvartalsrapporten på som en medvirkende årsak til økningen i utgifter.

Her blir også økt refusjon til passasjerer som følge av «uregelmessigheter» nevnt som en grunn til økte utgifter. Denne posten økte med nær 50 millioner fra i fjor. Fra 34 millioner kroner til 81 millioner kroner i år, ifølge Dagbladet.

Men ettersom det verste flykaoset pågikk helt i starten av juli, vil utgiftene for dette komme først på neste kvartalsrapport, forklarer Skånvik.

– Vi hadde noen utfordringer i juni, men ikke av samme grad som i juli.

Antall reisende øker

Økte utgifter til tross, resultatet etter andre kvartal er godt for flyselskapet som også fortsetter å øke sin fyllingsgrad på flyene, altså antall fylte seter per flyging. Sammenlignet med samme periode i fjor økte denne med tre prosent.

Antallet reisende med Norwegian øker også. Totalt 7,7 millioner personer fløy med Norwegian i andre kvartal, noe som er en økning på 11 prosent fra fjoråret.

Den sterkeste veksten i reisende hadde Norwegian på flyplassene OSL, Stockholm Arlanda, London Gatwick og de spanske basene. Men ifølge Norwegian må veksten i reisende på OSL sees i lys av fjorårets streik.

 1. Les også

  Norwegian ansetter 50 nye flyvere, ledelsen gjør full retrett

Les mer om

 1. Norwegian

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Norwegian vil ikke love erstatning til alle etter flykaoset

 2. NORGE
  Publisert:

  Svakt resultat for Norwegian i andre kvartal

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Underskudd på 1,49 milliarder i Norwegian

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Sterk sommer for SAS

 5. NORGE
  Publisert:

  Underskudd på 515 millioner for Norwegian

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  SAS-streiken kostet flyselskapet anslagsvis 650 millioner svenske kroner