Økonomi

«Hvis du gjør noe galt, vil vi helst ikke vite det»

Bankene må ha visst hva som forgikk, sier den amerikanske finansmannen Bernard Madoff, som er dømt til 150 års fengsel for bedrageri.

Bernie Madoff gir sitt første intervju etter at han ble pågrepet.

Les også:

— De må ha visst. Men holdningen var av typen «Hvis du gjør noe galt, vil vi helst ikke vite det», sier Madoff til The New York Times i det som er hans første intervju siden han ble pågrepet i desember 2008.

Bankene lukket øynene med vilje, hevder han.

Madoff ble dømt for bedrageri i juni 2009. Blant ofrene for det verdensomspennende pyramidespillet han drev, var veldedige organisasjoner, storbanker, filmmoguler og finansaktører.

Flere titalls milliarder dollar ble overført til Madoff i løpet av en periode på to tiår, og hele 16.000 personer antas å ha tapt penger på pyramidespillet.

Ingen unnskyldning

Det er fortsatt uklart hvor store summer som har vært i spill. Madoff hevdet opprinnelig at han hadde disponert 65 milliarder dollar, men en rettsoppnevnt bobestyrer konkluderte i oktober med at bunnlinjen i virkeligheten var 21,2 milliarder dollar i kontanttap.

I intervjuet med The New York Times sier Madoff at det ikke finnes noen unnskyldning for lovbruddene han har begått.

Han vedgår samtidig at han er overrasket over innholdet i korrespondanse mellom bankfolk fra perioden før finanskrisen som er lagt fram i saken.

— De var mer mistenksomme enn jeg trodde den gang, sier han.