Økonomi

Statoil skal bygge ut Trestakk-feltet til halv pris

I fjor utsatte Statoil utbyggingen av feltet på grunn av manglende lønnsomhet. Nå har selskapet nesten halvert kostnadene.

Slik vil feltet se ut når det er ferdig utbygget i 2019. Det kobles opp mot produksjonsskipet Åsgård A. STATOIL / digital

 • Stine Barstad

– Trestakk er et godt eksempel på hva det er mulig å få til gjennom å bruke tid på å modne frem det beste konseptvalget, sier direktør for prosjektutvikling i Statoil, Torger Rød, i en pressemelding.

Statoil leverte tirsdag morgen utbyggingssøknad for feltet Trestakk til olje- og energiminister Tord Lien. Funnet ble gjort allerede i 1986, og inneholder rundt 76 millioner fat olje og gass.

Statoil fikk i fjor kritikk da selskapet meldte at det ville utsette utbyggingen av feltet på grunn av manglende lønnsomhet.

1,5 milliarder billigere bare i år

Nå har selskapet klart å kutte prisen på utbyggingen kraftig, fra et opprinnelig anslag på 10 milliarder kroner, til 5,5 milliarder. I januar annonserte Statoil at selskapet likevel kom til å gå videre med prosjektet. Da lå prisen på 7 milliarder.

– Sammen med våre lisenspartnere og leverandører har vi tenkt nytt og nær halvert kostnadene fra det opprinnelige konseptvalget. Dette er et viktig bidrag til å opprettholde aktiviteten på norsk sokkel, sier Torger Rød.

Feltet skal bygges ut med fem brønner som skal kobles opp mot produksjonsskipet Åsgård A, som ligger på Haltenbanken i Norskehavet.

Fjerde søknad i år

Søknaden for Trestakk er den fjerde utbyggingssøknaden olje- og energiminister Tord Lien har mottatt i år, og den tredje fra Statoil. Tidligere i høst leverte selskapet inn utbyggingssøknad for feltene Byrding og Utgard.

Det er ikke bare på Trestakk at Statoil har klart å kutte prisen kraftig. Under oljemessen ONS i Stavanger meldte selskapet at det har kuttet kostnadene på gigantfeltet Johan Sverdrup med 20 prosent sammenlignet med anslaget som lå til grunn for søknaden. Selskapet trenger nå kun 25 dollar fatet før oljefeltet går i pluss.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Equinor
 2. Tord Lien
 3. Norsk sokkel

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Dette prosjektet vil gi 6000 årsverk

 2. ØKONOMI

  Rekordproduksjon fra Statoil – justerer opp lønnsomheten for et av Norges største oljefelt

 3. ØKONOMI

  Statoil-sjef Eldar Sætre mener det er bra å ha staten i ryggen i dårlige tider

 4. NORGE

  Statoil bygger ut gigantfelt til halv pris

 5. ØKONOMI

  Aker Solutions sikret Johan Sverdrup-kontrakt

 6. ØKONOMI

  Johan Sverdrup vil gi Norge milliardinntekter - lenge etter at feltet er tømt