Økonomi

Minidroner utrustet med hestehår kan løse biekrisen

Markedet for droner befinner seg midt i en revolusjon. Her er 14 områder der doner forandrer verden.

Minidroner blir stadig mer populære. På bildet ser vi en minidrone som ble vist på Global Robot Expo, robotmessen i Madrid. Foto: Francisco Seco/AP

 • Peter Alestig

1. Spre blomsterfrø

Alarmen om bienes død har gått jevnt og trutt de siste årene. Tre fjerdedeler av planetens jordbruksavlinger er avhengig av bier og andre pollinatorer, men midd, klimaforandringer, ensidig jordbruk og sprøytemidler har gått hardt ut over bie-samfunnene.

Så sent som i februar 2016 slapp FN en rapport om hvordan trusselen mot biene også er en trussel mot den globale matforsyningen. Men nå håper en gruppe japanske forskere at menneskebygde droner kan hoppe inn når mangelen på naturlige droner (han-bier) blir altfor omfattende.

Til forskjell fra de bi-dronene, som for det meste holder seg i bikuben, skal disse dronene for alvor hjelpe til med pollineringen.

Flere internasjonale medier rapporterer om oppfinnelsen: en minimal drone – bare 4 cm bred og 15 gram tung – utrustet med hestehår som er gjort klebrig ved hjelp av en slags gelé.

Nå dronen flyr inn i en blomst, plukker den ved hjelp av de klebrige hestehårene med seg pollen og tar det så videre til neste blomst.

Forskerne har allerede med stort hell lykkes i å pollinere japanske liljer ved hjelp av dronene.

– Vi håper at dette hjelper til å håndtere problemene med færre bier. Men helst skal bier og droner anvendes sammen, sier en av forskerne, Eijiro Miyako ved japanske National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, til New Scientist.

Under dagens forhold må forskerne styre dronene manuelt, men i fremtiden håper de å kunne slippe dronene ut i det fri, styrt av GPS, for å pollinere vekster automatisk.

Her er 14 områder der droner vil utgjøre en forskjell, samlet av Svenska Dagbladets teknologijournalist, Peter Alestig.

2. Levere mat

Paul Pan, produktsjef på «dronenes Apple», DJI, tror at vi er på vei mot en revolusjon. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman og Matthew Mead/AP

Droner koblet til 4G-nettet som har mulighet til å bevege seg fritt i byen, spås i fremtiden å kunne kjøre hjem mat fra restauranter. En påstått Silicon Valley-startup satte navn på drømmen for noen år siden: Tacocopter.

Selskapet planla å levere taco ved hjelp av droner, men ble fort avslørt som en bløff.

Men i 2016 ble konseptet likevel realisert. Universitetet Virginia Tech har alle tillatelser fra det amerikanske luftfartsverket som kreves for å testfly doner – og nå skal Googles moderselskap Alphabet begynne å gjennomføre testflyvinger for å levere burritos direkte hjem på døren til studentene, rapportere Bloomberg.

Det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg at dronelevert mat er et konsept som vil spre seg verden over i fremtiden.

 • Aftenpostens teknologikonferanser har som mål å bidra med kunnskap om hvordan teknologien endrer samfunnet. Her kan du få høydepunktene fra konferansen i høst.

3. Jage skurker

Kan politihelikopteret snart få avlastning? Foto: TT

Politimyndighetene i ulike deler av verden har allerede begynt å bruke droner, men da først og fremst for overvåking. Til og med svensk politi har kjøpt inn tre droner fra Saab. Disse testes nå, rapporterer Computer Sweden.

Med teknologiutviklingen åpnes nye muligheter. Droner med sensorer som kjenner varmen fra marihuana-plantasjer – eller til og med utrustet med el-pistol?

Det sistnevnte er ikke langt fra å være en realitet. Ifølge en artikkel i Wall Street Journal diskuterer amerikanske politimyndigheter med selskapet Taser, som lager el-pistoler, muligheten for å utruste droner med dette våpenet.

4. Levere medisiner

Selskapet Zipline demonsterer hvordan de med hjelp av droner leverer medisiner i Rwanda. Foto: Zipline

Å levere vaksinere og medisin – eller for den saks skyld andre nødvendigheter – til vanskelig tilgjengelige steder i utviklingsland, er et annet område hvor droner allerede er tatt i bruk.

Forskere ved det prestisjefulle universitetet Harvard-MIT utvikler i disse dager droner som kan levere vaksiner og medisin til avsidesliggende steder først og fremst i utviklingsland.

Finansieringen av prosjektet står Bill Gates for, gjennom Bill & Melinda Gates Foundation. I Rwanda startet et lignende prosjekt i fjor. Droner anvendes for å levere blod, plasma og koagulerende middel til sykehus på landsbygda i vestre Rwanda, rapporterer BBC.

5. Følge sportshendelser og konserter

Droner som følger slalåmkjørere i bakken eksisterer allerede, og ser ut til å bli stadig mer vanlig. Foto: Gian Ehrenzeller / TT / NTB Scanpix

Dette har vi allerede sett starten av, men mye mer er i vente, spår bransjens eksperter. Dagens droner brukes først og fremst til å fly over sportsarenaer, konserter eller politiske hendelser for å filme på avstand, istedenfor helikoptre eller den tradisjonelle kameraarmen som kan sveipe over en scene.

De som produserer droner, ser store muligheter i teknikk som er utrustet med sensorer som kan følge for eksempel en spesiell løper i et løp, eller hvorfor ikke en fotballspiller? Fox News hører til de TV-kanalene som satser stort på droner i sin fremtidige sportsdekning, skriver Digiday. Også norske medier er i full gang med denne type dekning av sportsbegivenheter.

Også idrettstrenere viser seg å være mildt sagt interessert i å bruke droner for å få bedre data om hvordan laget deres eller enkeltutøvere opptrer i konkurranser.

6. Skape bedre (og verre) medier

Aftenposten bruker droner i redaksjonell dekning, her fra en av sakene om jernbaneutbyggingen i Akershus. Foto: Hans O. Torgersen

Et bilde sier mer enn tusen ord, heter det som kjent. Og med hjelp av droner vil journalistikken kunne levere bilder som aldri før.

Vi har allerede fått smakebiter på utviklingen, men da mest med sveipende bilder fra vakre miljøer. På sikt vil utviklingen av droner føre til bedre overvåking av krig og klimaforandringer, spår journalistprofessor Matthew Waite i et intervju med Svenska Dagbladet.

Det finnes også farer med teknologiutviklingen. I fjor rapporterte Der Spiegel at droner ble brukt av en paparazzi ved Tina Turners bryllup i Sveits. Politiet kunne spore og anholde dronepiloten, men regner med flere lignende hendelser fremover.

7. Bygge og reparere

Verdens første hengebro bygd av droner. Foto: ETH Zürich Bilde Foto: ETH Zürich

En fin gjorde nylig suksess i sosiale medier: to droner, som på forhånd var programmert av forskere ved ETH Zürich, bygde uten menneskelig innblanding en hengebro av tau. Dette er bare et enkelt eksempel, men viser hvilke muligheter som ligger der i fremtiden.

Og det er akkurat innen området infrastruktur at konsultselskapet PWC spår at droner og lignende tjenester har størst potensial. En bransje som ifølge prognosene vil omsette for 45 milliarder dollar innen 2020. Og da ser PWC utelukkende på ting som droner klarer å utføre i dag, det vil si fly over områder og samle inn data.

Da Svenska Dagbladet besøkte DJI tok produktutviklingssjef Paul Pan opp en mer fantasieggende fremtid: droner som kan håndtere verktøy, for å gjøre reparasjoner på utilgjengelige plasser som for eksempel radiomaster.

8. Ambulansedroner og branndroner redder liv

En ambulansedrone kan levere en hjertestarter på en radius på 12 kvadratkilometer innen ett minutt, mener den nederlandske teknologistudenten Alec Momont. Foto: TU Delft University

Når det gjelder redningsarbeid av ulike slag er det stor interesse for droner. De brukes allerede i dag av redningspersonale for å få et oversiktlig bilde av et katastrofeområde eller lokalisere mennesker som er rammet av jordskjelv. Droner spås å bli en viktig del i å slukke branner i fremtiden og kunne sendes ut av sykehuspersonale for å levere hjertestartere.

Ifølge den nederlandsk studenten Alec Momont som har utviklet den sistnevnte teknikken ved TU Delft University, vil ambulansedroner kunne minske dødstallene ved hjerteinfarkt dramatisk.

– Ambulansedronen kan få en hjertestarter til en pasient som befinner seg i en radius innen 12 kvadratkilometer i løpet av et minutt og øke sjansen til å overleve fra 8 til 80 prosent, sier han til Daily Mail.

9. Spre sprøytemidler i jordbruket

DJIs jordbruksdrone Agras MG-1 Foto: DJI

Faktum er at dette er et av de områdene hvor droner har vært brukt lengst.

Japanske Yamaha tok allerede på 90-tallet frem radiostyrte helikoptre som hjelper bønder å spre sprøytemidler over avlingene sine, rapporterer Live Science. Nå ser markedet ut til å ekspandere, PWC spår at tjenester koblet til droner innen jordbruk er det nest største kommersielle bruksområdet for droner i fremtiden og vil kunne omsette for 32 milliarder innen 2020. Også DJI har hoppet på trenden med sin jordbruksdrone Agras MG-1.

10. Jakt og fiske

Firmaet Aquadrone har utviklet en vanntett drone spesielt for fiske. Foto: Aguadrone

Det tok ikke langt tid for verdens jegere å se mulighetene: med hjelp av droner utrustet med kameraer og varmesensorer, blir jakten på ville dyr utrolig mye lettere.

Men bruksområdet er kontroversielt – i blant annet Canada, risikerer jegere som velger å bruke droner på jakt, høye bøter på mellom 2500 og 250.000 canadiske dollar.

– Det skaper en urettferdig fordel for de jegerne som utstyrer seg med den typen teknikk, sier en talsperson for landets viltnemnd.

Innen fiske er kanskje teknikken noe mindre kontroversielt. Blant annet The Economist har rapportert om hvordan droner øker i popularitet som fiskeredskap.

11. Avsløre tyvjegere

Forskere ved University of Adelaide er med på et av flere prosjekter for å bruke droner i natur- og dyrevern. Foto: Universitetet i Adelaide

Et annet bruksområde for droner vises allerede i nasjonalparker verden over, skriver Scientific American. Elefanter, orangutanger, neshorn og gorillaer hører til dem som drar nytte av teknikken.

Også det kinesiske selskapet DJI er med på et lignende prosjekt, forteller produktutviklingssjefen Paul Pan.

– De kan bevege seg svært høyt og skanne jorden med både vanlig kamera og infrarødt kamera, for å gi et raskt overblikk over et område. På den måten kan man se tyvjegere, samtidig som man slipper å bruke vakthold nede på samme måte som før. Det blir både mer effektivt og mindre risikabelt, sier han.

En rekke land, Surinam, India, Sør-Afrika, Namibia, Filippinene og flere, har innsett fordelene med å sende ut droner i jakten på tyvjegere, rapporterer Business Insider.

12. Levere post

Amazons bokleveringsdrone er allerede på vingene. Foto: Amazon

Det er ikke bare mat som kommer til å bli levert hjem til døren med drone, også posten din kan komme flyvende rett til deg. Bland andre har Amazons toppsjef Jeff Bezos omfavnet utviklingen og har et prosjekt for dronelevering i gang.

– Det kommer til å fungere, og det kommer til å bli veldig kult, sa Jeff Bezos til tv-programmet 60 minutes allerede i 2013.

Planene ble møtt med skepsis, men nå ser de ut til å bli virkelige. Ifølge Amazon skjedde den første droneleveransen allerede i desember i fjor, med 13 minutter fra klikk til leveranse, rapporterer The Guardian.

Også UPS og Google har lignende prosjekter på gang.

13. Gi internettilgang til alle

Foto: FACEBOOK

Mens vi snakker om IT-kjemper: Også Facebook retter sin oppmerksomhet mot droneutviklingen. Deres prosjekt kalles Aquila.

Med hjelp av høytflyvende solcelledrevne droner, oppkoblet mot satellitter, vil Facebook ta internett (og dermed sine egne tjenester) til de mest utilgjengelige delene av verden.

Også Google har lignende planer. Dronene skal kunne fly svært lavt i høyde i flere år om gangen, men prosjektet har en god del tekniske utfordringer før det kan realiseres, skriver Business Insider.

14. Transportere mennesker

Det kinesiska selskapet Ehang har utviklet en drone som kan løfte et menneske, foreløpig kan ”184 Personal Flying Vehicle» kun være i luften i 23 minutter. Foto: John Locker/TT

Det er kanskje den største av alle dronedrømmer: Å skape en drone som kan frakte mennesker. Og faktum er at fantasien er i ferd med å bli virkelighet. En prototyp er allerede på teststadiet.

Et første skritt er kanskje det The Telegraph rapporterer om: en drone som er så kraftfull at den kan dra deg fremover – i dette tilfellet ga det en mildt sagt spennende snøbrett-tur.

I januar i fjor kom dronen alle ventet på, kinesiska Ehangs ”184 Personal Flying Vehicle», som faktisk kan løfte et menneske. Dronen som blant andre The Guardian skrev om, klarer bare å være i luften i 23 minutter. Men med tanke på teknologiutviklingens hastighet, vil den perioden raskt øke.

Les mer om

 1. Teknologi
 2. Økonomi

Flere artikler

 1. VITEN
  Publisert:

  Nå kommer robotbiene. Kan de redde oss?

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Nå kommer robotene som kan revolusjonere verdens eldste yrke!

 3. VERDEN
  Publisert:

  Japans jordbruksrevolusjon: Innendørsdyrking fenger unge bønder

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Mobilapper, droner og armbånd. Er digital overvåking prisen for å stoppe koronaviruset?

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Equinor tjener ni milliarder kroner på havvindsalget: – En veldig god dag

 6. DIGITAL
  Publisert:

  Fremtidens transportsystemer: Laks i hyperloop og flyvende biler