Økonomi

Bergen har gått forbi Oslo. Blir nest rikeste by i verden, ifølge ny rapport.

Den globale konsulentgiganten McKinsey spår at Bergen blir verdens nest rikeste by - og det innen ti år. Oslo har falt fra første til åttende plass.

71464356-lNAKfYD6F_.jpg
  • Frode Buanes

Bare Doha i ørken-emiratet Qatar kommer til å være rikere enn Bergen, målt i verdiskaping per innbygger, ifølge den ferske rapporten fra McKinsey Global Institute, skriver BT.

Årsaken til Bergens forventede økonomiske vekst: Vestlandshovedstaden ligger allerede i front av den norske økonomien. Som sentrum både for olje— og energiindustrien, shipping og marin forskning kommer Bergen til å vokse til å bli en av verdens rikeste byer, ifølge rapporten.

Parkerer Trondheim og Oslo

Hakk i hæl, på tredjeplass, følger Trondheim, som får plassen for et blomstrende teknologisk miljø og 550 nystartede bedrifter.

Bak på lista kommer byene Hwaseong og Asan i Sør-Korea, Rhinland- og Ruhr-regionen i Tyskland og Macau i Kina - og Oslo.

— Bergen har et fantastisk utgangspunkt og eventyrlige muligheter. Deler av næringslivet vårt er helt på topp i verdenssammenheng, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) - som ellers må bekymre seg for sviktende skatteinntekter og en presset kommuneøkonomi.

Har rykket opp

Han hadde i mandag kveld ikke sett rapporten, men er enig i at Bergen ligger godt an på mange felt.

— Innen sjømat er vi for eksempel verdensledende. Men det nytter ikke å hvile på laurbærene. Det gjelder å satse, sier Smith-Sivertsen.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Managment har heller ikke sett rapporten, men tror konsulentene venter seg en økning på grunn av oppbyggingen av oljeindustrien på Vestlandet.

— McKinsey er jo blant verdens fremste konsulenter, og det virker besynderlig om de ikke har fått med seg nedgangen i oljeindustrien. Men de ser nok på lengre sikt, og da skal nok aktiviteten opp, sier Næss.

Han påpeker også at både shipping og offshore-virksomhet er kapitalintensive næringer, noe som vil gi utslag på verdiskapingen - uten at denne nødvendigvis først og fremst kan tilskrives de som bor i byen.

Kontorer i 61 land

I en tilsvarende McKinsey-rapport fra 2011 havnet Bergen på tredjeplass. Den gangen lå Oslo på topp.

McKinsey Global Institute er den offisielle tankesmien til konsulentselskapet McKinsey. McKinsey driver konsulentvirksomhet over hele verden, og har mange av de største internasjonale konsernene på sin kundeliste. Selskapet har 19.000 ansatte i 61 land.

Les også

  1. Dubai skal ha robotpoliti på gaten i løpet av to år

  2. Stordalen: - Det er mitt blod som renner i gatene

  3. Slik velger og vraker nordmenn ektefelle