Økonomi

Statlige lederlønninger fortsetter å vokse mer enn vanlige folks lønninger

Ledere i staten fikk en lønnsvekst på 4,8 prosent i snitt i fjor. Vanlige arbeidstakere måtte nøye seg med en lønnsøkning på 3,6 prosent. Utviklingen er i strid med det regjeringen har lovet.

Daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sa i 2015 at statlige ledere ikke skulle ha høyere lønnsutvikling enn vanlige arbeidstakere. Det motsatte har skjedd. Her er Sanner, som nå er finansminister, sammen med justisminister Monica Mæland og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

 • NTB

- I retningslinjene er det presisert at ledernes lønnsutvikling skal være på linje med lønnsutviklingen i samfunnet for øvrig, sa daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i 2015.

Tall avisen Dagens Perspektiv har hentet fra SSB viser at det motsatte har skjedd: Godt betalte ledere i staten får stadig høyere prosentvis lønnsvekst.

Tallene gjelder om lag 900 toppledere og administrerende direktører i staten, som departementsråder og ekspedisjonssjefer i departementene, toppledere i større etater og institusjoner, fylkesmenn og politimestre.

For de siste fem årene har deres lønninger økt med 3,9 prosent i snitt per år, mens gjennomsnittet for alle arbeidstakere har ligget på 2,7 prosent. Lønnsveksten for de statlige lederne er langt over gjennomsnittet for ledere i næringslivet, skriver avisen.

Gjennomsnittlig årslønn for toppledere i staten var i 2019 på 1.345.920 kroner, en økning på 61.000 kroner fra året før.

For en person med en gjennomsnittslønn på 567.000 kroner i året utgjorde lønnsveksten i fjor rundt 20.000 kroner, viser SSBs statistikk.

Som Aftenposten skrev 17.februar, hadde også offentlige ansatte generelt sett høyere lønnsvekst i fjor enn ansatte i industri og varehandel.

 1. Les også

  Offentlig sektor leder an i lønnsveksten: Statsansatte fikk mye mer enn industriarbeidere i fjor

 2. Les også

  LO gikk ut mot lønnsfest blant statlige ledere – godkjente 16 prosents lønnsøkning for Agenda-sjefen

 3. Les også

  Statlige sjefer har dobbel så høy lønnsvekst som vanlige folk

Les mer om

 1. Lønn
 2. Ledere
 3. SSB

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Klarer ikke stanse lederlønnsveksten i staten. Regjeringen vil ikke svare på hvorfor.

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Mye høyere lønnsvekst i staten enn i industrien

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Forskjeller i lønnsveksten: Disse ble lønnstapere

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Servering og butikk gir lavest lønn og er hardest rammet av nedstengingen. Her er de 13 yrkene som tjener minst.

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Pensjonistene får tynnere lommebok enn i fjor: – Vi er forbanna

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Her er din guide til å gjennomskue skrytelistene i statsbudsjettet 2021