Økonomi

Statlige lederlønninger fortsetter å vokse mer enn vanlige folks lønninger

Ledere i staten fikk en lønnsvekst på 4,8 prosent i snitt i fjor. Vanlige arbeidstakere måtte nøye seg med en lønnsøkning på 3,6 prosent. Utviklingen er i strid med det regjeringen har lovet.

Daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sa i 2015 at statlige ledere ikke skulle ha høyere lønnsutvikling enn vanlige arbeidstakere. Det motsatte har skjedd. Her er Sanner, som nå er finansminister, sammen med justisminister Monica Mæland og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

 • NTB

- I retningslinjene er det presisert at ledernes lønnsutvikling skal være på linje med lønnsutviklingen i samfunnet for øvrig, sa daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i 2015.

Tall avisen Dagens Perspektiv har hentet fra SSB viser at det motsatte har skjedd: Godt betalte ledere i staten får stadig høyere prosentvis lønnsvekst.

Tallene gjelder om lag 900 toppledere og administrerende direktører i staten, som departementsråder og ekspedisjonssjefer i departementene, toppledere i større etater og institusjoner, fylkesmenn og politimestre.

For de siste fem årene har deres lønninger økt med 3,9 prosent i snitt per år, mens gjennomsnittet for alle arbeidstakere har ligget på 2,7 prosent. Lønnsveksten for de statlige lederne er langt over gjennomsnittet for ledere i næringslivet, skriver avisen.

Gjennomsnittlig årslønn for toppledere i staten var i 2019 på 1.345.920 kroner, en økning på 61.000 kroner fra året før.

For en person med en gjennomsnittslønn på 567.000 kroner i året utgjorde lønnsveksten i fjor rundt 20.000 kroner, viser SSBs statistikk.

Som Aftenposten skrev 17.februar, hadde også offentlige ansatte generelt sett høyere lønnsvekst i fjor enn ansatte i industri og varehandel.

 1. Les også

  Offentlig sektor leder an i lønnsveksten: Statsansatte fikk mye mer enn industriarbeidere i fjor

 2. Les også

  LO gikk ut mot lønnsfest blant statlige ledere – godkjente 16 prosents lønnsøkning for Agenda-sjefen

 3. Les også

  Statlige sjefer har dobbel så høy lønnsvekst som vanlige folk

Les mer om

 1. Lønn
 2. Ledere
 3. SSB

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Klarer ikke stanse lederlønnsveksten i staten. Regjeringen vil ikke svare på hvorfor.

 2. ØKONOMI

  Mye høyere lønnsvekst i staten enn i industrien

 3. ØKONOMI

  Industriens eiere har fått to ekstra kort på hånden inn i lønnsoppgjøret

 4. ØKONOMI

  Norges Bank-rapport: Mager lønnsvekst og dyrere varer i år

 5. ØKONOMI

  Her er din guide til å gjennomskue skrytelistene i statsbudsjettet 2021

 6. ØKONOMI

  Pensjonistene får tynnere lommebok enn i fjor: – Vi er forbanna