Økonomi

Alle er bekymret for høy gjeldsvekst i befolkningen. Det gjelder ikke oljefylkene.

I Rogaland var gjeldsveksten null fra 2014 til 2018. Halveringen av oljeprisen har dratt boligprisene og dermed veksten i gjeld til bunns i oljefylket.

Finansminister Siv Jensen (Frp) trenger ikke bekymre seg for gjeldsveksten i oljefylkene. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad

– Boligprisene i Stavanger er nå halvparten av i Oslo. Det er all grunn til å flytte til Stavanger!

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SpareBank1 SR-Bank, Rogalands storbank, velger å være lokalpatriot til fordel for oljefylke nr. 1.

De siste pristallene fra bransjeforeningen Eiendom Norge viser at kvadratmeterprisen på solgte boliger i mai var 34.400 kroner i Stavanger med omegn. I Oslo var den 72.800 kroner.

Sterk vekst i boligprisene går sammen med sterk gjeldsvekst. Gjeldsveksten har i mange år bekymret alle som styrer norsk økonomi.

Den mye omtalte boliglånsforskriften til finansminister Siv Jensen (Frp) er hard mot alle som vil inn i boligmarkedet. Det gode formålet er å dempe gjeldsveksten og hindre at folk låner mer enn de kan bære.

Sjeføkonom Kyrre Knudsen, SpareBank1 SR-Bank. Foto: SpareBank1 SR-Bank.

Les også

Økonomer ber Siv Jensen holde løpsk boligmarked i sjakk

Les også

Flere eier to boliger nå enn tidligere. Det skjer til tross for boliglånsforskriften.

Stort sprik i gjeldsveksten

Men bekymringen trenger ikke omfatte de fire oljefylkene Rogaland, Vest-Agder, Hordaland og Møre og Romsdal.

Fredag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall for gjeld i 2018 fordelt på fylke. For husholdningenes banklån viser tallene:

 • Rogaland og Vest-Agder ligger på bunn med henholdsvis null vekst og knapt 10 prosent gjeldsvekst over årene 2014–2018.
 • Også oljefylket Hordaland ligger godt under landsgjennomsnittet i gjeldsvekst. Oljefylket Møre og Romsdal ligger også litt under.
 • Oslo og Akershus er de motsatte ytterpunktene med en gjeldsvekst på over 40 prosent over de fire årene.


En vekkerklokke for Rogaland

– Oljeprisfallet førte til økt ledighet og usikkerhet om fremtiden. Det ble lavere omsetning i boligmarkedet og fallende priser, sier Knudsen.

Dermed ble det også mindre behov for å låne penger.

Han sier omsetningen i boligmarkedet i Stavanger nå har tatt seg opp. Prisfallet har flatet ut og det er vekst i utlånene igjen.

– Men mange tenker nok annerledes enn i 2013. De siste årene har vært som en vekkerklokke for mange. Den forteller at ingen trær vokser inn i himmelen, sier han.

Et stort sprik på bare fire år

Statistikken fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Stavanger i mai i år var 7,4 prosent lavere enn i mai 2014. I Oslo har de steget knapt 47 prosent i den samme perioden.

Slikt gir store forskjeller i gjeldsveksten.

Veksten i gjelden vil også være påvirket av befolkningsveksten. Tilflyttingen til Oslo har vært stor i mange år, og befolkningsveksten var døyt 6 prosent over årene 2014–2018. I Stavanger var den noe under 2 i disse årene.

– Oljeprisfallet førte til økt ledighet og usikkerhet om fremtiden. Det ble lavere omsetning i boligmarkedet og fallende priser, sier Kyrre Knudsen om Stavanger. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Les også

Meglertopp frykter at økte boligpriser fører til økt bruk av forbrukslån

Les også

Boliglånsforskriften gjør det vanskelig for 23-åringen. Likevel er han glad den videreføres.

Hordaland står sterkere

Også Vest-Agder med Kristiansand ble hardt rammet av oljeprisfallet. Det rammet boligmarkedet og gjeldsveksten i fylket har vært meget lav de siste fire årene.

Hordaland klarte seg bedre gjennom oljenedturen. Lånelysten holdt seg oppe, og gjeldsveksten 2014–2018 ble den dobbelte av Vest-Agders.

Knudsen sier Hordaland har et mer variert næringsliv enn Rogaland og dermed flere bein å stå på.

– Fisk og turisme har gått veldig bra de siste årene. Hordaland stiller sterkt i begge disse næringene. I tillegg har Hordaland en god del arbeidsplasser innen offentlig sektor, sier Knudsen.

Et nytt pusterom

Utbyggingen av feltene Johan Sverdrup og Johan Castberg har gitt en ny kraftig opptur i oljeinvesteringene. Dermed følger oljefylkene med på ferden.

– Mange bedrifter i Rogaland planlegger for vekst i år og så venter de å holde seg på et godt nivå i noen år. Fra 2023 er det nok en viss usikkerhet i oljebedriftene. Årene etterpå kan bli ruglete, sier Knudsen.Oljefylkene med minst vekst i innskudd

SSB har også la også frem tall for bankinnskuddene for husholdningene. Bildet er omtrent det samme som for gjeldsveksten.

Sammen med Aust-Agder har de fire oljefylkene Rogaland, Vest-Agder, Hordaland og Møre og Romsdal hatt den laveste innskuddsveksten 2014–2018.

– Også dette uttrykker nok den svekkende økonomien i disse fylkene. Ledigheten steg og det ble nødvendig å tære på oppsparte midler, sier Knudsen.

Også på innskuddssiden er Oslo det motsatte ytterpunktet med en innskuddsvekst på knapt 30 prosent på fire år. Spareglade trøndere ligger like bak.

– Rogaland er Norge på sitt mest utsatte. Men skal man velge seg en krise, er «norsk oljesjokk» å foretrekke. Oljefondet, flytende valutakurs og justerbar rente er gode buffere både for Rogaland og Norge, sier Knudsen.

Les mer om

 1. Økonomi
 2. Makroøkonomi
 3. Boligmarkedet
 4. Eiendom
 5. Boliglån

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Er boligen din blitt mye mer verdt det siste tiåret? Da kan du takke denne mannen, mener SSB.

 2. ØKONOMI

  Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over

 3. BOLIG

  Slik gikk boligprisene i februar

 4. ØKONOMI

  Boligprisene steg i andre kvartal – til dels kraftig

 5. DEBATT

  Det er feil medisin å løse Oslos boligproblemer med høyere boligskatt i Stavanger

 6. BOLIG

  Leiligheten kostet 520.000 kroner i 1998. 21 år senere er prisen femdoblet.