Økonomi

Nordmenn er søppel-verstinger

Nordmenn kaster mer søppel enn nesten alle andre i verden.

Berget av søppel vokser for hvert år i Norge - samtidig som nordmenn forbruker mer og mer. Foto: Tipser.

 • Ida De Rosa

Det viser en ny rapport fra Verdensbanken.

Norge suser langt forbi andre land når det gjelder forsøpling, viser rapporten. Vi ligger helt i toppskiktet på verdensbasis når det gjelder antall kilo hver innbygger generer av søppel pr. dag.

Rapporten gir en oversikt over forsøpling i urbane områder. Nordmenn bosatt i tettsteder genererer 2,8 kilo søppel hver per dag. Det er en god del mer enn i de fleste andre velstående land.

Tallene stemmer overens med tall hentet inn av Fremtiden i våre hender og Statistisk Sentralbyrå. I fjor satte nordmenn ny rekord i forsøpling, med 438 kilo per person i løpet av året, opp fem prosent fra året før.

I 2011 genererte nordmenn 2.183.000 tonn avfall.

— Vi har en bruk-og-kast-kultur. Selv om veksten i det private forbruket har avtatt noe siden finanskrisen, fortsetter det å øke, sier seniorrådgiver i Fremtiden i våre hender, Gunnell Sandanger.

Forbruket øker

Fra et forurensningsperspektiv er det økende søppelberget alarmerende fordi det betyr at man også forbruker mer.

— Utslippene er først og fremst knyttet til produksjon av nye varer. I Norge forbruker vi mye mer enn vi burde og bidrar til økte utslipp. Et ofte brukt bilde er at hvis alle skulle ha konsumert like mye som vi, ville vi ha trengt 3,5 planeter, sier Sandanger.

I fjor økte det private forbruket i Norge med 2,4 prosent.

Siden 1990 er importen av sportsutstyr femdoblet, klær mer enn fordoblet og møbler mer enn tredoblet.

— Det er nær sammenheng mellom forbruket vårt og importen av disse varene fordi den norske produksjonen av disse varene enten er ikke-eksisterende eller svært liten.

Store byer forsøpler mest

Ifølge rapporten fra Verdensbanken er det først og fremst i verdens byer søppelet genereres. Verdens byer generer i snitt 1,3 milliarder søppel hver dag, eller 1,2 kilo per innbygger per dag.

Halvparten av dette kommer fra rike OECD-land. Og det skal bli mer, skal vi tro Verdensbankens rapport: I 2025 kommer tallet til å ha steget til 1,4 kilo per person.

I Europa er det bare Irland som slår Norge i antall kilo søppel per person. Sveits forsøpler mindre enn Norge, men er oppe i 2,6 kilo. Tallene for Danmark, Finland og Sverige er henholdvis 2,3 kilo, 2,1 kilo og 1,6 kilo per person.

Fremtiden i våre hender mener potensialet for å redusere søppelberget i Norge er stort. Andelen avfall som går til materialgjenvinning, har sunket siden 2008.

- Kjøp mindre

I tillegg til å resirkulere mer, mener hun at nordmenn med enkle grep kan være med på å redusere søppelmengden. Fremtiden i våre hender mener vi burde:

 • Benytte oss mer av garantier på elektronikk
 • I stedet for å kaste kan man oftere sende ting til reparasjon, sier Sandanger.
 • Kjøpe mindre klær og av høyere kvalitet
 • Forbrukere bør kjøpe klær de har tenkt å bruke flere ganger. Klesproduksjon har store miljømessige konsekvenser siden man bruke vann og bomull til dette. Man bidrar også til å holde lønnen til arbeidere lave ved å kjøpe fra billigkjeder, fortsetter hun.
 • Beregne matporsjoner bedre
 • 25 prosent av all mat vi kjøper, kastes. Mange kan bli flinkere til å beregne porsjoner, og man bør handle kun det man klarer å spise, mener Sandanger.
 1. Les også

  Dette finner de i papirsorteringen

 2. Les også

  Søppeljumbo på vei

 3. Les også

  Innreder med møbler fra søpla

 4. Les også

  Søppel fra Napoli skal brennes i Stockholm

G-Tittel-anyh4haraldrud2701.jpg Foto: Storfjell Ingar

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Plastproduksjonen øker år for år – havner i naturen: – Med denne farten er vi virkelig på vei mot en plastplanet

 2. DEBATT

  Havet fullt av plast

 3. BOLIG

  I 1992 kastet vi i snitt 235 kilo hver. I fjor: 433 kilo

 4. DEBATT

  Vi risikerer å ødelegge en husdyrproduksjon norske bønder har jobbet hardt for å optimalisere

 5. NORGE

  - «Plasthvalen» åpnet øynene på folk

 6. A-MAGASINET

  Sliter du med det grønne skiftet ditt? Slik kan du kutte åtte tonn CO₂ uten å endre en eneste vane.