Økonomi

Statoil i Algerie under angrep

Nyhetsbyrået AFP melder at nordmenn kan være tatt som gisler i en terroraksjon. Statoil er varslet om en «alvorlig situasjon» mot et gassproduksjonsanlegg.

Anlegget som ble angrepet, In Amenas i Algerie, er et våtgass-felt som er operert av et felles selskap som Statoil har sammen med Sonatrach og BP, opplyser Statoil. Kjetil Alsvik/Statoil

 • Carl Alfred Dahl
 • Jostein Ihlebæk
 • Øystein Aldridge
 • Lars Inge Staveland
 • Helle Skjervold

Klokken 15 melder nyhetsbyrået AP at tre nordmenn er kidnappet.

«Onsdag morgen norsk tid ble Statoil varslet om en alvorlig situasjon med et angrep mot gassproduksjonsanlegget In Amenas i Algerie. Statoil vil gi ytterligere informasjon når det foreligger», skriver selskapet i en pressemelding.

— Vi ble varslet onsdag morgen. Vi mobiliserte raskt i Norge og Algerie for å få oversikt over situasjonen og for å kunne håndtere den. Statoil har i underkant av 20 medarbeidere ved anlegget. Mer enn 10 av dem er norske. De pårørende er varslet. Det samme er norske og britiske myndigheter, sier pressetalsperson Bård Glad Pedersen i Statoil til Aftenposten.no

Han ønsker ikke å si nøyaktig hvilket tidspunkt hendelsen skal ha skjedd. Han kan heller ikke bekrefte flere opplysninger.

— Vi kan ikke si noe mer enn dette nå, men kommer med ytterligere informasjon senere, sier Glad.

Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte at det er nordmenn involvert, men sier de følger situasjonen tett:

- Vi ser meget alvorlig på denne situasjonen. Utenriksdepartement er i tett kontakt med Statoil og andre aktører i saken. Utenriksminister Espen Barth Eide følger saken fortløpende i nær kontakt med sine kolleger i Regjeringen, sier pressevakt i UD, Svein Atle Michelsen til Aftenposten.no.

- Åtte utenlandske gisler

— Fra Utenriksdepartementet vil vi gjøre det vi kan for å bistå norske statsborgere og Statoil i denne vanskelige situasjonen. Det er ikke naturlig å kommentere konkrete tiltak på det nåværende tidspunkt.

Ifølge nyhetsbyrået APS i Algerie, så ble en person drept og syv såret under angrepet. To av de sårede skal være utlendinger. De sårede er kjørt til sykehus.

Algeriske sikkerhetsmyndigheter opplyser at åtte utlendinger er tatt som gisler fra oljeinstallasjon tilhørende BP. Nyhetsbyrået AFP melder at nordmenn, briter og japanere kan være tatt som gisler. Også Associated press har snakket med en algerisk sikkerhetskilde som melder at nordmenn er tatt som gisler. Totalt åtte personer - nordmenn, britere og japanere - er tatt, melder nyhetsbyrået.

Angrepet har skjedd i Amenas.

Men nasjonaliteten til gislene er foreløpig ikke bekreftet, og det har kommet flere motstridende meldinger om nasjonaliteten.

Nyhetsbyrået Reuters melder at skal det være fem japanere og en franskmann som er tatt til fange. Algeriske El Watanmelder at tre gisler er tatt, to franske og en japansk. Avisen skriver at to britiske sikkerhetsvakter er drept, og syv er skadet. Blant disse er to utlendinger.Hendelsen skal ha skjedd da en væpnet gruppe kom seg inn på område med en terrengbil, og forsvant med tre gisler.

Gisseltakerne skal nå være omringet, melder AP.

Oljeseselskapet BP bekrefter ifølge Reuters at det har vært beredskapssituasjon ved In Amenas-feltet onsdag, men kan foreløpig ikke gi flere detaljer.

Statoil i beredskap

Angrepet skal ha kommet som et resultat av franske styrker har startet en offensiv mot islamister i nabolandet Mali, opplyser diplomatkilder til nyhetsbyrået AFP.

— Statoils beredskapsorganisasjonen er mobilisert og vi arbeider nå for å få oversikt over situasjonen. Vårt viktigste fokus er sikkerheten til medarbeiderne ved anlegget. Algeriske myndigheter håndterer situasjonen lokalt, og norske og britiske myndigheter er varslet om saken. Statoil har i underkant av 20 medarbeidere ved anlegget, mer enn 10 av dem er norske, skriver Statoil.

— Statoil varsler pårørende til medarbeidere ved anlegget. Pårørende oppfordres til å ta kontakt med Statoil på telefon 800 83 003, melder selskapet.

Bekrefter terrorangrep

— Det foregår et terrorangrep i byen In Amenas på en oljeinstallasjon nær den algeriske grensen mot Libya. Den britiske ambassaden er orientert om hendelsen, opplyser en talskvinne for det britiske utenriksdepartementet.

— Vi har ikke noen bekreftede opplysninger på dette tidspunktet, opplyser BP i en pressemelding.

BP sier ikke noe om gisler kan være tatt fra oljeinstallasjonen, men opplyser at de jobber med å sette opp en krisetelefon for pårørende.

Islamister truer etter Mali-operasjon

AFPs kilder knytter bortføringen til den pågående konflikten i Mali.

10.januar i år tok islamistopprørerne i Mali den strategisk viktige byen Konna. Dagen etter grep Frankrike, med støtte fra senegalske og nigerianske styrker, inn i situasjonen i den tidligere kolonistaten og startet en militæroffensiv for å drive opprørerne tilbake.

Over 120 personer har mistet livet i offensiven, brorparten av disse er på opprørernes side.

Mandag gjorde Bevegelsen for enhet og hellig krig i Vest-Afrika (MUJAO), Abou Dardar, det klart at dette skulle hevnes.

— Frankrike har angrepet islam. Vi vil slå tilbake i hjertet av Frankrike, sa Dardar tidligere denne uken, og la til at de ville angripe franske interesser «over alt»: i Bamako, i Afrika og i Europa.

Frankrike høynet umiddelbart terrorberedskapen i landet etter denne beskjeden. FN har gitt sin støtte til den franskledede militæroperasjonen i Mali.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Statoil investerer nær 2 milliarder i terrorrammet anlegg i Algerie

 2. ØKONOMI

  BP vil selge seg ut av terrorfeltet In Amenas

 3. VERDEN

  USA mener «den enøyde» er drept i fransk angrep

 4. VERDEN

  Dette er ofrene i Nice

 5. A-MAGASINET

  Det er ikke i Grubbegata terroren skjer neste gang. Hva hjelper det da at vi stenger en gate?

 6. VERDEN

  Opprørsleder i Mali hevder presidenten og statsministeren er «arrestert»