Kongefamilien brukte mer enn de fikk

2012 ble ikke noe jubelår for økonomien i det norske kongehuset, viser årsrapporten som ble lagt frem i dag.

Kongehuset gikk med underskudd i fjor.

Alle delene av kongehuset gikk med underskudd i fjor, viser årsrapporten som ble lagt ut på kongehusets hjemmeside i dag.

Totalt endte det med et underskudd på drøye 4,2 millioner kroner. Den største andelen kommer selskapet for Det kongelige civilliste, som er Stortingets bevilgninger til drift og investeringer ved Det kongelige hoff.

Her endte underskuddet på 3,7 millioner kroner. I tillegg kommer underskuddet i selskapet til kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marits stab, samt underskuddet i Åpent Slott på en halv million kroner.

Planlagt underskudd

Underskuddene var planlagte og vil dekkes av overskuddet i 2011 og avsetning til særskilte prosjekter.

I årsrapporten beskrives arrangementene kongefamilien har deltatt i gjennom året, både i tekst og bilder. I løpet av året fikk 53 av landets kommuner besøk.

Kongen mest aktiv

Kongen er den som topper listen over deltagelse i offisielle arrangement nasjonalt og internasjonalt med 225 deltagelser. Kronprinsessen deltok på 90, mens kronprinsen var tilstede ved 161, skriver de i rapporten.

Kronprinsesse Mette-Marit ankommer gallamiddag i palasset før det kongelige bryllupet til arvestorhertug Guillaume av Luxembourg og grevinne Stéphanie de Lannoy i Luxembourg by oktober i fjor.

Av viktige hendelser trekkes kongeparets 75 årsdager frem. Jubilantene ble blant annet feiret med Regjeringens festforestilling på Operataket.Også utstillingen "Den kongelige reisen" trekkes frem, samt Prinsesse Astrid, fru Ferners 80-årsdag.

Her nevnes også Prinsesse Ragnhilds bortgang 16. september.

155 ansatte

Det kongelige hoff hadde 155 fast ansatte, vikarer eller midlertidig ansatte ifjor. I tillegg ansettes sesongarbeidere i Slottsgartneriet og guider ved Åpent Slott i sommerhalvåret.

I forbindelse med større arrangementer engasjeres servitører og kokker.