- Nedturen i Kina kan ramme Norge

Krakket i Kina kan påvirke både oljefondet og råvareprisene her hjemme.

Fra en ekstrem oppgang har aksjemarkedet i Kina nå snudd, og mange ser mørkt på utviklingen i økonomien fremover.

Verdensmarkedene ser med uro på utviklingen i Kina. Nedturen i det kinesiske aksjemarkedet gjør at mange tror den raske veksten i kinesisk økonomi er i ferd med åavta.

Lurer du på hva som skjer i Kinas økonomi? Les denne:

Les også

7 spørsmål og svar om den kinesiske boblen som er i ferd med å sprekke

— Norge kan bli hardt rammet

Kina er verdens nest største økonomi. Fallet her kan være begynnelsen på en dominoeffekt i resten av verden.

— Gjennomsnittsskineseren har gått inn i markedet med sparepengene sine. Dersom han taper alt, vil det gi en ganske stor knekk i kinesernes forbruk, sier Ole André Kjennerud i DNB markets.

Det betyr at kineserne vil importere færre luksusvarer fra Europa. De vil også kjøre mindre bil, som igjen vil ha stor effekt på oljeprisen.

Bilprodusenter i Tyskland, Italia og Sverige har allerede begynt å merke at bestillingene blir mindre. I neste omgang vil det gå ut over prisene på metall og andre råvarer som Norge er avhengig av å eksportere.

- Det er det jeg tror vi bør bekymre oss for. De store effektene for resten av verden vil komme på råvareprisene. Norge er et av de landene som kan bli hardt rammet, tror Erik Bruce i Nordea Markets.

Oljeprisen er nå nede i 56 dollar per fat. Det er det laveste nivået på tre måneder, skriver Reuters.

Kan få ringvirkninger

Det er først og fremst i det innenlandske markedet, som kun er åpent for kinesiske investorer,at den voldsomme opp- og nedturen har skjedd.

— Det er viktig å huske at dette er et marked norske aksjeeiere ikke er inne i direkte. Men det er klart at kinesiske aksjer som handles utenfor Kina også vil rammes, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce.

Børsen i Hong Kong, der mange av de store selskapene med internasjonale investorer er notert, har også falt de siste ukene.

— Det er ikke uvanlig at en veldig stor nedgang i Asia kan påvirke børsen i Norge. Det er tegn på uro, både på grunn av nedgangen i Kina og situasjonen i Hellas, sier Ola Grytten.

Men det er foreløpig ingen grunn til å miste nattesøvnen for fondssparere her i Norge, beroliger analytikerne.

Oljefondet: «sterk interesse i Kina»

Oljefondet har derimot store verdier i det kinesiske markedet. I begynnelsen av året utgjorde aksjeinvesteringene i Kina tre prosent av aksjeinvesteringene.

Oljefondet har et eget kontor i Shanghai, og direktør Yngve Slyngstad har tidligere uttalt til Bloomberg at fondet «har en sterk interesse i Kina og fortsatt sterk tro på betydningen av utviklingen i økonomien».

— Man må ha takhøyde for at børsene går opp og ned. Nedturen i Kina er et betydelig avvik, og vil gå mer ut over oljefondet enn de daglige svingningene, sier Ola Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Han mener det er for tidlig å si hvordan nedturen i Kina vil slå ut for Norges investeringer.

I årets første tre måneder fikk oljefondet en avkastning på 12,6 prosent av sine kinesiske aksjer. Det var før den store nedturen begynte.

- Ikke uventet

— Det er tendenser til panikk og en del av de store kinesiske selskapene har også falt ganske kraftig det siste døgnet, sier Harald Jeremiassen, ansvarlig for aksjeinvesteringer i Holberg Global.

Han ser likevel positivt på den langsiktige utviklingen i Kina.

— Det er helt greit at de innenlandske, kinesiske aksjemarkedene kommer ned i pris etter den kraftige kursoppgangen vi opplevde tidligere i år. Man kan se dette som en form for opplæring som landets private sparere må gjennom.

De mange småsparerne som har begynt å investere i aksjer det siste året har drevet aksjekursene på de innenlandske børsene i Shanghai og Shenzhen til værs.

Men fortsatt utgjør kinesiske selskaper en liten andel av de børsnoterte selskapene i verden.

— På lengre sikt tror jeg denne nedturen vil ha liten betydning – selv om aksjekursene naturligvis kan bli påvirket av dette på kort sikt, sier Jeremiassen.