Økonomi

Skattenettverk: Struktur som skjuler all informasjonJusprofessor: Komplisert er ikke det samme som suspekt

 • Halvor S. Njerve
 • Fredrik Hager-Thoresen
 • Sigurd Bjørnestad
 • Nina Selbo Torset

Daglig leder i nettverket Tax Justice Network Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen, har vanskelig for å forstå logistikken bak Høegh-familiens selskapsstruktur i skatteparadiser. Jusprofessor Frederik Zimmer mener på generelt grunnlag at en komplisert struktur i seg selv ikke trenger være suspekt. Halvor Solhjem Njerve/Trygve Indrelid

Aftenposten har tidligere fortalt om hvordan det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca gjennom 20 år har hjulpet den norske milliardærfamilien Høegh med å opprette selskaper i skatteparadis.

En gjennomgang av tusenvis av lekkede dokumenter fra advokatfirmaet gir et eksklusivt innblikk i hvordan selskapsstrukturen er bygget opp. (se grafikk lenger ned i saken).

Jusprofessor Frederik Zimmer har skatterett som sitt fagfelt. Han vil ikke kommentere Høegh-familiens samling av selskaper særskilt, men sier på generelt grunnlag at kompliserte selskapsstrukturer gjerne kan ha oppstått over lang tid.

— Noe virksomhet er blitt lagt ned, ny virksomhet er startet opp og antall partnere kan ha endret seg underveis. Hadde man startet med blanke ark i dag, kan det hende at en struktur ville blitt annerledes enn det historien har ledet til, sier han.

Bakgrunn:

Les også

Omstridt advokatselskap har hjulpet norsk milliardærfamilie med postboksselskap i skatteparadis i 20 år

Les også

Her er milliardfamiliens jungel av selskaper i skatteparadis

Det at en struktur er komplisert, behøver ikke nødvendigvis å være noe suspekt, understreker Zimmer. Han skiller mellom skatteplanlegging og skatteunndragelse.

— Det første er helt lovlig, så lenge alt er oppgitt til de relevante skattemyndighetene. Selskaper kan drive med dette både for å redusere samlet skatt på en lovlig måte og for å unngå uheldig dobbeltbeskatning ved at samme inntekt skattlegges i flere land. At ikke all skatteplanlegging viser seg å være holdbar skatterettslig, er en annen sak, sier han.

Skatteunndragelse gjennom skatteparadiser betyr å skjule inntekt eller formue for å unngå skatt.

— Å bruke skatteparadisenes hemmelighold på denne måten er straffbart, sier han.

Åpenhet er ikke nok

Førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim ville i Aftenposten i går ikke kommentere Høegh-familien særskilt, men sa på generelt grunnlag at et nettverk med stort antall selskaper i mange land gjør det vanskelig for skattemyndighetene å skaffe seg innsyn og oversikt.

Trykk på selskapene for mer informasjon. Saken fortsetter under grafikken.

— Må man ha informasjon om en stor, global struktur, blir det selvsagt problemer hvis hundrevis av selskaper er involvert. De handler med hverandre, samtidig som en rekke skatteparadiser ikke har regnskapslikt eller oppbevaringsplikt for viktige dokumenter. Da hjelper det lite med åpenhet om hvem som eier selskapene og hvor de er registrert, sa han.

Ber om forklaring

Daglig leder i nettverket Tax Justice Network Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen, har vanskelig for å forstå logikken bak Høegh-familiens selskapsstruktur i skatteparadiser og sier den gir familien et forklaringsproblem.

- At Høegh-familiens selskapsstruktur er komplisert trenger vel ikke bety at den er ulovlig?

- Dette er det umulig å bedømme fra utsiden. Man har laget en struktur som i praksis skjuler all informasjon. Om disse er blitt brukt til å skjule inntekt og formue som er skattepliktig andre steder, er det bare de respektive skattemyndighetene som kan svare på, sier hun.

Jacobsen understreker at politi- og skattemyndigheter ofte sliter med å få ut informasjon fra skatteparadis i internasjonale økonomiske saker.

Kommentar:

Les også

«Det er ikke bare de korrupte politikerne og de hvitvaskende kriminelle som tiltrekkes av skatteparadisene»

Høegh svarer

Aftenposten har forelagt Jacobsens uttalelser Høegh-familien. Leif O. Høegh svarer på vegne av familien i en e-post:

«Sigrid Klæboe Jacobsen fremstår som en politisk aktivist ikke en fagperson. Jacobsen og Tax Justice Network — Norway viser mangel på grunnleggende kunnskap om lovlig internasjonal forretningsdrift. Hennes bombastiskeuttalelser uten noen innsikt i de reelle underliggende forhold og bare basertpå en enkel selskapsliste med tilhørende aksjonærer, fremstår som oppsiktsvekkende kunnskapsløst. At Aftenposten velger å trykke sensasjonspregede og ledende sitater av utenforstående på et slikt grunnlag er overraskende.»

Jacobsen ser ikke behovet for å kommentere Høeghs uttalelse.

 1. Les også

  Høegh-familien svarer: «Höegh Capital Partners er ikke hemmelig, bare privat»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Panama Papers

Panama Papers

 1. VERDEN

  Tidligere statsminister dømt til syv års fengsel

 2. ØKONOMI

  Tre arrestasjoner etter Panama Papers

 3. VERDEN

  Pakistans eksstatsminister fikk 10 års fengsel etter Panama-papers-avsløringer

 4. VERDEN

  Over 50.000 milliarder kroner kan være gjemt i britenes skatteparadiser. Nå står hemmeligholdet for fall.

 5. ØKONOMI

  Legger ned advokatfirma som sto i sentrum av Panama Papers

 6. ØKONOMI

  DNB Luxembourg bøtelagt etter Panama Papers