Økonomi

20 prosent flere vil bli sykepleiere

Nesten 20 prosent flere søker sykepleierutdanningen, mens petroleumsstudier og grunnskolelærerutdanningen er to av taperne i år.

Studentene strømmer til sykepleierutdanningen. Foto: Dan P.Neegaard

 • Jeanette Sjøberg
  Jeanette Sjøberg

Søkningen til helse— og sosialfag øker med over 13 prosent sammenliknet med i fjor. Det viser søkertallene fraSamordna opptak. Størst økning har sykepleierutdanningen med nesten 20 prosent. Også radiograf og ergoterapi er blant utdanningstypene med stor prosentvis oppgang.

Det er registrert snaut 15000 førstevalgsøkere til vel 4500 studieplasser innen sykepleierutdanningen, viser tallene, som ble publisert tirsdag.

Høgskolen i Oslo og Akershus kan eksempelvis fortelle om 30 prosent økning i søkertallene til sykepleierutdanningen.

— Ikke overraskende er det spesielt stor søkning til studier hvor kandidatene har utsikter til trygg jobb i et fremtidig arbeidsmarked, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Vi anbefaler også:

Les også

Folk står i kø for å jobbe på tog, i fengsler og på tollstasjoner

Halvert antall oljestudenter

De dårlige tidene i oljebransjen gjenspeiles i søkertallene. Ifølge Norsk teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim er det 31 søkere til de 29 plassene innen petroleum. Det er en nedgang fra 420 søkere til 53 plasser i 2013, og fra i fjor er det en halvering, skriver NTB.

— Det illustrerer dramatikken i den manglede interessen for disse fagene, sier Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg i en pressemelding.

Flere av lærestedene som tilbyr petroleumsstudier opplever en søkernedgang på over 50 prosent. For ingeniørstudier innen petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger, har 53,6 prosent færre søkt om studieplass fra i fjor. For ingeniørfag inen petroleumsgeologi er nedgangen på drøyt 64 prosent.

— Tekna har advart oljeindustrien mot å tenke kortsiktig når de nedbemanner. Vi har sagt at næringen står i fare for å skremme bort mange kloke hoder fra å søke til petroleumsstudiene. Vi skal drive med olje og gass i mange år fremover. Det går raskt å rasere fagmiljøer, men tar mange år å bygge opp kompetansen, dersom det ikke utdannes nok kandidater, sier hun.

Flere vil ta høyere utdanning

Alt i alt vil stadig flere ta høyere utdanning. 132 021 personer har pr. april 2016 søkt til høyere grunnutdanning gjennom Samordna opptak. Dette er cirka 4000 flere søkere enn i 2015, det vil si en økning på 3,2 prosent.

Antall søkere pr. studieplass er 2,4, som er det samme antall søkere pr. studieplass som i 2015.

— Vi konstaterer at søking til høyere utdanning fortsetter å øke. Vi ser også at søkerne følger med på samfunnsutviklingen og synes å ta reflekterte valg, sier direktør i Felles studieadministrativt tjenestesenter (FSAT), Grete Christina Lingjærde, i en pressemelding.

Åtte utdanningsområder har økning i søkertallet. Etter sykepleierstudier (+ 20 prosent) følger reseptar (19,8 prosent), landbruk (19,6 prosent) og vernepleier (17,8 prosent).

Les også

Hva skal vi medalle mastergradene?

Stor nedgang for grunnskolelærer

Også faglærerstudiene tiltrekker seg flere studenter, mens grunnskolelærerutdanning opplever nedgang på 11 prosent fra i fjor.

– Jeg er glad for at søkningen til lærerutdanningen holder seg stabilt, og øker til en del av utdanningene, men jeg er bekymret for nedgangen i søkningen til grunnskolelærerutdanning 1— 7. Dersom søkningen til denne utdanningen ikke bedrer seg etter innføringen av femårig grunnskolelærerutdanning neste år vil vi vurdere å sette inn særskilte tiltak, sier Røe Isaksen.

Flere vil bli barnehagelærere: 3330 søkere har dette som førstevalg i år, en økning på 3,6 prosent fra i fjor.

Les også

Mens du må ha 4 i matte for å bli lærerstudent, stilles det ingen spesielle mattekrav for å studere til sykepleier

Færre til realfag og ingeniørstudier

Én av fjorårets store vinnere, realfag (oppgang på 11 prosent i fjor), opplever i år en nedgang på 1,3 prosent.

Færre vil bli ingeniør: Til bachelorutdanninger i ingeniørfag er det en nedgang på 3,8 prosent, mens det for integrert master i teknologi (sivilingeniør) er en nedgang på vel 8 prosent.

Politihøgskolen er førstevalget til flest

Her er ti på topp over studier rangert etter antall søkere som hadde dette som førstevalg:

 1. Politihøgskolen i Oslo
 2. Siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole
 3. Jus ved Universitetet i Oslo
 4. Sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
 5. Rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.
 6. Psykologi, profesjonsstudium, Universitetet i Bergen.
 7. Sykepleie ved NTNU, Trondheim.
 8. Medisin, Universitetet i Oslo.
 9. Økonomi og administrasjon, NTNU.
 10. Sykepleie, Høgskolen i Bergen.

Se hele listen her hos Samordna opptak.

Les også

 1. Hva skal vi med alle mastergradene?

 2. Innvandrerbarn bryter kjønnsmønstrene på skolen

 3. Bachelorstudenter: - To år i samme jobb må være et minimum

 4. Studentene vender oljebransjen ryggen