App-gründeren som fikk hele drosjenæringen på nakken

Taxisjåfører på flere kontinentar raser mot idéen til Travis Kalanick, som er verdsatt til 112 milliarder kroner. Tidligere har film- og musikkindustrien vært etter amerikaneren bak skysstjenesten Uber.

Travis Kalanick er administrerende direktør for bildelingstjenesten Uber, som fikk drosjesjåfører verden over i harnisk.

Demonstrasjoner og trafikkaos i storbyer som London, Berlin og Toronto. En koordinert, transeuropeisk protest som førte til at sinte franske taxisjåfører havnet i håndgemeng med privatsjåfører som jobbet for selskapet.

Tjenesten gründeren Travis Kalanick har skapt, er både etterspurt og kontroversiell. Mennene bak mobil-appen Uber har laget nok en internettsuksess fra California, og traff en nisje med et produkt «ingen visste at de trengte».

Appen, som gjør det mulig for alle som har bil å ta opp konkurransen med taxisjåførene, ble i juni verdsatt til over 18 milliarder amerikanske dollar – fem år etter grunnleggelsen.

Les mer:

Les også

App til 100 milliarder truer taxibransjen

— Veksten vår er enestående

Uber ble grunnlagt i 2009 av Kalanick og med-gründer Garrett Camp, og lansert i San Francisco i juni 2010. Siden da har tjenesten blitt tilgjengelig i 142 byer, men ikke i Norge.

Uber-direktøren Travis Kalanick ble oppført på magasinet Times liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

I et intervju med CNN sier Kalanick at «veksten vår er enestående». Selskapet har bare måttet trekke seg ut av én av byene de har etablert seg i, Vancouver. Store pengeinnsprøytinger fra investorene har ført til at Uber har fordoblet antall steder de er etablert siden høsten 2013.

— Vi er tilstede i fire byer i Kina, fem eller seks byer i India, vi er i Bogotá og Cali i Colombia - overalt, sier han i et intervju med Financial Times.

I vår ble Kalanick oppført på magasinet Times liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

Saksøkt av underholdningsbransjen

Kalanick vokste opp i en forstad til Los Angeles. I 1998 droppet han ut av University of California, Los Angeles, for å starte Scour Inc., en søkemotor og fildelingstjeneste, med noen klassekamerater.

I 2000 ble selskapet saksøkt av amerikanske bransjeorganisasjoner i film- og musikkindustrien, med anklager om overtredelser av opphavsretten. Scour slo seg selv konkurs for å unngå søksmålet.

Kalanick og resten av Silicon Valley-entreprenørene kalles «de nye rockestjernene», og IT-mannen observeres på kjendisfester. Noen fremstiller Kalanick som en «superkapitalist», blant annet fordi Uber dobler eller tredobler prisen i travle perioder som rushtid eller dårlig vær.

Les også:

Les også

Norsk taxinæring raser over «kompiskjøring»

«Serie-entreprenør»

Kalanick, som kaller seg selv «serie-entreprenør» på Twitter, beskrives i en artikkel i Svenska Dagbladet som «svært begavet, energisk, ambisiøs, frittalende og selvsikker».

På veien mot suksessen har Kalanick også vært en aktiv investor og rådgiver for andre gründere i oppstartsfasen. Samtidig har han visstnok klart å sette den nest høyeste Wii Tennis -poengsummen i verden.

— Jeg prøver å forenkle jobben min med å ha to lister: en over alle de rare, interessante problemene som må løse hver dag, og en vill liste over ting jeg vil finne opp, sier Kalanick til CNN.

Les også:

Les også

Glemte minnepinnen, fikk idé på busstur

Les også: