Økonomi

Solen kommer, men utepilsen trues av streik

Ølet kan forsvinne når solen kommer.

Onsdag melder yr.no over 25 varmegrader i store deler av landet. Da kan bryggeriarbeiderne ha gått ut i streik og stanset utkjøringen av øl og mineralvann.

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist

Mye tyder på at værgudene er på bryggeriarbeidernes side. Regnet strømmet ned mandag morgen da partene fra LO-forbundet Nærings- og nytelsesarbeiderne (NNN) møtte motparten i NHO Mat og Drikke til megling. Men når fristen går ut tirsdag kveld, skinner solen og termometeret kryper godt over 20-streken - ifølge meteorologene.

Slike kvelder selges det mye øl og mineralvann, både butikker og restauranter kan glede seg over at lagrene tømmes raskt. Problemet er hvordan de kan fylles igjen.

Normalt på varme dager jobber ølkjørerne fra de store bryggeriene på spreng. Onsdag morgen kan de ta på seg gule vester og gå streikevakt.

– Ringnes følger naturligvis spillereglene i norsk arbeidsliv og respekterer arbeidstakernes rett til å streike. Det er imidlertid ingen tvil om at en konflikt vil ramme Ringnes hardt. Dersom NNN går til det skritt at de tar sine medlemmer ut i streik, har vi ikke annet valg enn å stanse produksjonen ved alle anlegg, sier, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes.

Slik ser værvarselet fra yr.no for Oslo ut denne uken.

Normalt har butikkene øl og mineralvann for et par uker. Men salget er veldig væravhengig, og med den værmeldingen som gjelder nå kan man vente kjempesalg.

– Dersom mange leser om mulig streik, kan vi få hamstring og se at lagrene tømmes enda raskere, sier Bruusgaard.

For restaurantene, særlig uterestaurantene, kan en eventuell streik merkes mye tidligere. De er enda mer avhengig av været, og enkelte serveringssteder har ikke stor lagerplass.

En eventuell streik vi ramme de store bryggeriene og mineralvannfabrikkene. Mikrobryggeriene har ikke tariffavtaler og blir ikke berørt, bortsett fra at de kan få distribusjonsproblemer.Her finner du NNNs liste over bedrifter som rammes.

Les også

Her er «fasiten» for årets lønnsoppgjør: Streikefaren avblåst 13 timer på overtid

Forsøker å strekke arbeidsdagen til etter 1900

I et lønnsoppgjør der de aller fleste forhandlingsområdene ser ut til nærmest å gå på skinner etter det såkalte frontfaget, sliter bryggerinæringen med egne problemstillinger. Etter det Aftenposten forstår ble det hissig allerede under forhandlingene etter påske.

Megler Elisabeth Stenswig kan ikke nøye seg med å finne et kompromiss mellom økonomisk krav og tilbud, hun må forsøke å skape enighet om vanskelige prinsipper.

I næringsmiddelindustrien har man en garantiordning som innebærer at ingen skal tjene under 85 prosent av gjennomsnittet i bransjen. Arbeidsgivere har som regel sterke instinkter mot slike ordninger. Fagforeningene er heller ikke fornøyd med dagens ordning, men vil heller styrke den. For eksempel er det et spørsmål om hva som skjer dersom lønnsnivået synker, skal lønnen da reguleres ned?

I frontfagsoppgjøret mellom Fellesforbundet og Norsk Industri gikk LO-siden med på forsøksordninger om normalarbeidsdagen. Vanligvis er arbeidstid etter klokken 17.00 på hverdager utenfor «normalarbeidsdagen». Nå skal det gjøres forsøk med å strekke den til klokken 19.00.

Øl og brus nå, grillmat og brød til helgen

I NNN vil man ikke være med på dette. Frontfaget legger rammene for lønnsveksten, men ikke nødvendigvis for arbeidstid og andre prinsipper.

Lønnsforhandlerne i NNN og NHO Mat og Drikke har travle dager. I slutten av uken er det meglingsfrist for både bakeriene og kjøttindustrien.

Blir det streik i bryggeriene, er det de samme problemene som kommer opp i disse meglingene. Da skal det mye til å unngå konflikt også i bakeriene og kjøttindustrien.

Brød har enda kortere holdbarhet enn øl. Og en kjøttstreik ved innledningen til grillsesongen vil også merkes raskt.

Les også

 1. Arbeidsgiverforeningen får smake egen medisin: Ansatte i NHO starter fagforeningen

 2. Fellesforbundet: «Stor seier». NHO: «Alle har tapt». Hvem vant egentlig maratonstreiken?

Les mer om

 1. Ringnes
 2. Fellesforbundet
 3. Landsorganisasjonen (LO)
 4. NHO
 5. Næringsmiddelindustrien
 6. Streik