Liker ikke skittkasting mot charterferien

Charter-sjef Christian Grønli har fått følgende attest: Du kan be folk dra til helvetet, og de gleder seg til å dra dit.

nyAD2Q6268_doc6ne2uwurbdtkqyyl6xa-liDL6C8FDQ.jpg
  • Knut-erik Mikalsen

Dette er et intervju i en serie med næringslivsledere i Norge. Christian Fredrik Grønli er sjef for reisearrangøren Ving i Norge, som i hovedsak driver med salg av charterferier.

— Du er sjef for Ving, Norges største reisearrangør. Hvordan ønsker du selv å bli oppfattet som leder?

— Jeg er opptatt at det skal være en lett tone i huset, det er viktig i en bransje som vår. Vi lever jo av å selge drømmer, glede og forventninger, så da bli det jo helt feil om vi skulle gå rundt her som noen surpomper på jobben. Samtidig er man nødt til å stille tydelige krav, ellers kunne vi ikke overleve som virksomhet.

- Dine ansatte forteller av at du har en veldig jovial lederstil, hvor bevisst er du på det?

— Min dør er alltid åpen, og jeg tror ikke en eneste ansatt er redd for å komme inn på mitt kontor og ta opp hva det måtte være. Jeg kan gi tilbakemeldinger og de kan være ganske tøffe, men gitt med et menneskelig ansikt. Det er måten du gjør det på som er avgjørende. Noen sa en gang til meg: - Du kan be folk dra til helvete, og de gleder seg til å dra dit.

LES OGSÅ:

Les også

Ni av ti fly snur på under 30 minutter

— Hvordan er det å være sjef i en solnedgangsbransje, charterferien er snart helt ute?

— Det er opp gjennom tidene blitt hevdet at charterferien er død. Men det handler om å tilpasse seg en ny virkelighet. Markedet forandrer seg, og det fort. Vi må følge etter, og sy sammen gode produkter for et publikum som krever stadig høyere kvalitet.

- Likevel er det manges oppfatning at charter er ensbetydende med fyll og dårlige hoteller. Hvordan reagerer du når du hører slik?

Christian Grønli, sjef for Ving i Norge.

— Jeg kan jo si at jeg humrer ikke i skjegget når jeg leser om grisefester og paraplydrinker. Jeg var selv på Kanariøyene en ukes tid nå og traff masse nordmenn, hyggelige og helt normale mennesker som lever at aktivt liv samtidig som de koser seg i sol og varme. - Mange vil ikke innrømme at de har vært på pakketur?

— Jeg kan også høre folk si at «de bare har vært på Mallorca» eller «bare vært på chartertur.» Fy og skam. Her snakker vi om en øy som er noe av det hotteste reisemål som fins. Man kan ikke snakke om ferie som om det eneste saliggjørende er å kunne ta tre måneder fri og loffe rundt i verden. Det er det de færreste forunt å gjøre.

LES OGSÅ:

Les også

Ikke en dråpe miljøvennlig drivstoff i flytankene

— Du springer fra fjelltopp til fjelltopp, hva er det som driver deg?

— Jeg er veldig glad i å være ute i naturen. Vi tar fylkestoppene, kona Kjersti og jeg. Vi er vel oppe i 9 fylker nå. Det som er utfordringen er at vi må reise stadig lenger for å nå de høyeste toppene i hvert fylke. Toppturene forsøker vi å få med også i utlandet, om vi er på Gran Canaria eller i USA.

- Det er ikke bare i jobben du er et maraton-menneske med dine 30 år i bransjen?

— Nei, jeg har løpt tre maraton-løp, nå sist i Chicago. Men jeg er ikke den som trener opp mot 20 timer i uka. Jeg står opp 05.45 hver dag og tar meg gjerne en treningsøkt før jeg går på jobben. Merker godt at overskuddet gjennom dagen er mye bedre etter en morgenøkt, så ja, jeg er glad i å holde meg i form.

- Du er glad i mye annet godt i livet, hører jeg?

— Ja, det gjelder å få det beste fra to verdener – både trening og mat og drikke. Balansen er viktig.

LES OGSÅ:

Les også

Norwegian satser stort på flybonus

— Er du blant de næringslivslederne som synes ukens beste dag er mandag, når salgsrapportene fra avdelingslederne kommer?

— Nei, men mandag er en god nummer to. Men jeg må nok innrømme at fredag, når jeg kommer hjem etter jobb og kan gå i gang med å lage mat til meg selv og familien, er ukens høydepunkt. Jeg lager alt, men retter med lam eller hjort blir aldri feil.

- Så hvis du ikke skulle vært reisesjef, så hadde du vært kokk?

— Kunne nok blitt det, hadde det ikke vært for den ugunstige arbeidstiden. Den frister ikke. Jeg drømte vel også en kort stund på å bli lege da jeg var yngre, men slo det fort fra meg. Jeg blir nok i denne bransjen til jeg blir pensjonist.

- Men privat har du ikke mye kontakt med dem du jobber med?

— Nei, jeg har nok ikke det. Selv om jeg har veldig mange gode kolleger som jeg jobber nært sammen med, er hjemme er et sted hvor jeg kan lukke meg litt inne og ha som en privat sfære. Vi deler jo alt mulig i dag på sosiale medier. Men det er en del ting som bare er mitt, og for mitt vedkommende er det hjemme og på hytta på Vikerfjellet.