4 grep du bør ta for å få jobb etter studiene

Når du skal søke jobb etter endte studier, må du kunne vise at du har arbeidskapasitet, at du er engasjert, og har orden på sakene.
  • Frøydis Braathen
  • Valg og prioriteringer du gjør i studietiden kan bli helt avgjørende for den første jobben din, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Arbeidsmarkedet er tøffere enn på lenge. De som vil ha en god jobb etter studiene, bør ta noen grep allerede når de starter å studere, mener Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

— Du bør så klart gjøre ditt beste i studiet, det er selve grunnlaget for karrièren. Men studenter i dag bør tenke utover studiene. Når du skal søke jobb etter endte studier, må du kunne vise at du har arbeidskapasitet, at du er engasjert, og har orden på sakene, sier Gundersen.

Disse fire grepene mener Gundersen du allerede bør tenke på fra første studiedag:

1. Skaff deg en deltidsjobb

Det er positivt å tilegne seg arbeidserfaring mens du studerer, selv om det bare er en enkel butikkjobb.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.

— Ikke undervurder en Rimi-jobb. Det viktigste signalet du gir en arbeidsgiver ved å ta en deltidsjobb ved siden av studiene, er at du står på. Du takler å ha en deltidsjobb ved siden av studiene, og det viser at du klarer å organisere hverdagen din og er selvstendig, sier Gundersen. Les også: 3 krefter som kan forvandle oljendturen til en alvorlig økonomisk krise i Norge

2. Engasjer deg i en organisasjon

Hvis du kan skrive på CV-en at du har jobbet frivillig i en organisasjon, er det et pluss i arbeidsgiverens øyne, mener Gundersen.

— Har du jobbet i en studentorganisasjon, vært med i en faglig forening eller jobbet i en frivillig organisasjon, viser det at du er en engasjert person, og at du kan prioritere hva du bruker fritiden din på, sier Gundersen.

3. Vær obs på dine digitale avtrykk

— Du må regne med å bli googlet når du søker din første jobb, og da er det en fordel om det ikke bare er rølpebilder som dukker opp i sosiale medier. Du skal selvfølgelig ha det gøy i studietiden, og det skader ikke om det finnes et bilde av deg med et ølglass i hånden. Hvis det derimot bare er slike bilder som dukker opp av deg, kan nok arbeidsgivere bli skeptisk, sier Gundersen.

Også innenfor lukkede grupper, bør du være forsiktig med å komme med ekstreme ytringer, mener Gundersen.

— Det er alltid noen som kan ta screen shots og dele det andre steder, så la være å komme med ekstreme kommentarer. Husk at du legger igjen digitale spor overalt, sier Gundersen.

Derimot tror han det er en fordel å opprette en Linkedin-profil allerede som student, så du kan bygge opp et nettverk allerede mens du studerer.

Les også: Denne appen lar deg søke jobber med nesten bare bilde

4. Ha orden på økonomien

Ifølge Gundersen tråkker mange feil og får sine første betalingsanmerkninger som ung eller student.

— Hvis du har en betalingsanmerkning, kan du risikere å gå glipp av drømmejobben. Blant annet i finansbransjen er det vanlig med kredittsjekk før ansettelser, sier Gundersen.

Dersom du har en betalingsanmerkning, kan dessuten kreditor be om at det trekkes direkte fra lønnen din.

— Når du er ny i jobben, gir ikke det akkurat noe godt førsteinntrykk. De fleste arbeidsgivere vil ha ansatte med orden i sakene, sier Gundersen.