Økonomi

Vimpelcom betaler 6,8 milliarder i forlik

Vimpelcom inngår et forlik med amerikanske myndigheter, men jakten på de involverte i korrupsjonssaken fortsetter.

Vimpelcom har innrømmet å ha bestukket en offentlig tjenesteperson. Etterforskningen av personene som er involvert i korrpusjonen vil fortsette.
  • Petter Winther

Det amerikanske justisdepartementet har torsdag sendt ut en pressemelding der det kommer frem at Vimpelcom har inngått et forlik om å betale 795 millioner dollar. Omregnet til norske kroner (dagens kurs) blir det rundt 6,8 milliarder kroner.

Det delvis Telenor-eide selskapet er registrert i Nederland, og forlikssummen deles likt mellom Nederland og USA.

I tillegg til forliket, vil amerikanske myndigheter gå til sivilt søksmål for å få tilbake pengene som er betalt i bestikkelser. Det er snakk om 550 millioner dollar, som amerikanske myndigheter krever beslaglagt fra sveitsiske bankkontoer.

  • Bakgrunn: Vimpelcom innrømmer korrupsjon

Innrømmer korrupsjon

I pressemeldingen heter det at "Vimpelcom har innrømmet å ha betalt bestikkelser på over 114 millioner dollar til en offentlig tjenesteperson i Usbekistan i perioden 2006 til 2012, med den hensikt å sikre at de kunne operere i telemarkedet."

I kvartalsrapporten som ble publisert onsdag innrømmer Vimpelcomfor første gang lovbrudd i korrupsjonssaken som etterforskes både i Nederland og USA.

«Selskapet (...) vedgår visse brudd på U.S. Foreign Corrupt Practices Act og relevante nederlandske lover.», heter det.

Den såkalte U.S. Foreign Corrupt Practices Act er de amerikanske anti-korrupsjonslovene.

"Nær slektning av en høyt ranket tjenesteperson"

Høsten 2014 ble det kjent atVimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap kalt Takilant som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 mistenkes å være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Ifølge innrømmelsen fra Vimpelcom skal selskapets bestikkelser ha gått til en offentlig tjenesteperson som er "nær slektning av en annen høyt ranket offentlig tjenesteperson ".

Disse bestikkelsene skal ha foregått via et postkasseselskap, ifølge pressemeldingen.

Gulnara Karimova:

Les også

Jetset-prinsessen som lurte alle

Jakten på de involverte fortsetter

De nederlandske påtalemyndigheten skriver i en pressemelding at de er fornøyd med forliket, og at det er en straff som svir for selskapet.

De understreker at dette ikke betyr at etterforskningen er over. "Individer som er mistenkt for å ha hatt en ledende rolle i korrupsjonen skal bli tiltalt hvis deres innblanding kan bevises."

Påtalemyndigheten etterforsker flere personer, hvorav en har tysk statsborgerskap. Han ble arrestert i november og satt i varetekt. Etterforskningen pågår fremdeles.

Nederlandske etterforskere har delt informasjon med land hvor det er mulig å tiltale andre individer, står det til slutt i pressemeldingen.

Økokrim etterforsker saken i Norge, og har siktet tidligere Vimpelcom-leder Jo Lunder for medvirkning til korrupsjon. Lunder nekter straffskyld.

Telenor: – Vi har samarbeidet som vitne i saken

Telenor kjøpte seg opp i det russiske selskapet i 1998, men varslet i oktober i fjor at de ville selge sin eierandel på 33 prosent.

Torsdag kveld publisert Telenor en børsmelding der de skriver at "korrupsjon er uakseptabelt og det er alvorlig at VimpelCom

har innrømmet brudd på amerikansk og nederlandsk korrupsjonslovgivning. Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken."

Før de ligger til:

"Bøtene er i tråd med hva VimpelCom tidligere har avsatt for dette formålet", og henviser til at det allerede i høst ble kjent at Vimpelcom hadde avsatt en tilsvarende sum.

Aftenposten følger saken.

Les også

  1. Vimpelcom inngår forlik i korrupsjonssaken

  2. Telenor brukte 230 millioner mer enn normalt på konsulenter

  3. Milliardminus for Telenor etter nedskrivning i Danmark