Aftenposten misbrukes i svindelforsøk
Advarsel: En svindel-nettside utgir seg for å være Aftenposten i forsøk på å få tak i kredittkortopplysninger.
Flere lesere har de siste par dagene opplevd å komme inn på en falsk nettside som ligner til forveksling på Aftenpostens nettavis.
Aftenposten har ikke noe med denne annonsen å gjøre, og vi fraråder å trykke på lenkene i saken.
Ber om kredittopplysninger
Den falske siden har overskriften «Hvordan nordmenn kan få en MacBook for 1 krone», og dukker opp som et nytt vindu i nettleseren.
I god tro har enkelte lagt inn sine betalingsopplysninger.
Det påstås at Apple vil gi bort macbook mer eller mindre gratis — et tilbud som dessverre er for godt til å være sant.
- Blir stadig mer kreative
Christian Meyer er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). Han sier nettsvindlerne stadig går nye veier for å få tak i folks kredittopplysninger og annen personlig informasjon.
— Teknisk sett er det veldig enkelt å ta kopi av en nettside og utgi seg for denne for å oppnå tillit. Så er det ofte en kombinasjon av fristelser og andre psykologiske faktorer i innholdet som skal få folk til å klikke seg videre, sier Meyer.
Han sier svindlerne ofte samarbeider om å lage slike sider.
— De blir stadig flinkere, og tilpasser ofte innholdet etter sesongen. Både reiseselskaper og pakkesporing har vært brukt for å lokke folk til å klikke, sier Meyer.
Skjønte det med en gang
Svindelen som kopierer Aftenposten er relativt velformulert, og fristelsen er altså en billig macbook.
— Jeg satt og så på en strømmekanal på nettet da denne siden dukket opp. Men jeg så fort på måten den var skrevet på at dette bare var tull. Så sa sønnen min at det heller ikke stemte med nettadressen, sier Jan Carlsen, som er en av de som har tipset om svindelen.
— Det er jo mye av denne typen lureri. Men hvis det er for godt til å være sant, så er det som regel det, sier Carlsen.
Avslørt av adressen
Adressen på svindelsiden er en helt annen enn til Aftenpostens hjemmesider. Aftenposten bruker kun domenene aftenposten.no og ap.no.
— Hvis man blir sendt til en nettside bør man sjekke adressefeltet. Normalt skal det stå https først, og så bør det være et felt til venstre der man kan klikke for å få opp navnet på selskapet. I en falsk kopi vil Aftenposten typisk være nevnt i nettadressen, men det står noe helt annet foran, sier Christian Meyer.
Ulike typer svindel
Noen slike svindelsider vil automatisk starte nedlasting av et program til brukerens datamaskin. I dette tilfellet ser det ut til svindlerne forsøker å få folk til å gi fra seg kredittopplysninger frivillig.
Norsis forklarer på sine nettsider mer om hvordan slike svindler foregår, og hva man kan gjøre for å unngå dem.
De minner om at det er svært lett å utgi seg for å være andre på nettet, og advarer om at svindelsidene kommer i mange ulike varianter.