Økonomi

DNB i redegjørelse i 2014: DNB Luxembourg hjelper ikke kundene med å unndra skatt

I et notat fra 2014 granterer den norske storbanken DNB at de ikke bidrar til å legge til rette for skatteunndragelser ved sin filial i Luxembourg.

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Det som imidlertid ikke nevnes er det Aftenposten avslørte søndag kveld: At DNB i Luxembourg i nesten ti år organiserte postkasseselskaper på Seychellene for kundene sine.

Det var VG som først omtalte redegjørelsen fra 2014 fredag. Nå er hele dokumentet lagt ut på nettsidene til Regjeringen.

Leide inn stråmenn som styremedlemmer

Aftenposten avslørte søndag at DNB Luxembourg leide inn stråmenn fra Panama som styremedlemmer og satte 50.000 dollar i luftpenger som aksjekapital.

Dette ble supplert med ordninger som likevel sikret de skjulte norske eierne herredømme over pengene sine. Aftenposten kjenner identiteten til eierne av selskapene.

Da departementet spurte DNB i 2014, svarte banken – ifølge Mæland – at DNB ikke bidro med hverken skatteunndragelse eller hemmelighold av kunder.

Fredag ble notatet der banken svarer lagt ut til offentligheten. I brevet spør banken seg selv: Legger DNB Luxembourg til rette for at kundene kan lure penger unna beskatning i Norge?

Og svarer:

« Nei, DNB Luxembourg hjelper ikke kundene med å unndra skatt. Rådgiverne fungerer som diskusjons— og samtalepartnere når det gjelder finansielle spørsmål, og tilbyr lovlig og legitim skatteplanlegging for de av kundene som bor i utlandet. Det kan for eksempel dreie seg om rådgivning rundt finansieringsløsninger, grenseoverskridende transaksjoner, kompliserte arveregler og skattemessige forhold som kan være annerledes for de som er bosatt utenfor Norge

 • Les hele redegjørelsen som ble sendt til departementet i 2014 her.

- Driver ikke virksomhet i Luxembourg av skattehensyn

I redegjørelsen til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) i 2014 skriver DNB om hvor DNB Luxembourg har kunder:

«DNB Luxembourg har kunder i 62 forskjellige land, men de fleste bor i Spania, Frankrike og England. Rent geografisk er derfor Luxembourg et naturlig tilholdssted for å betjene kunder i Europa. Luxembourg et velregulert bank- og finanssentrum med politisk stabilite.»

Banken stiller også spørsmålet: Er Luxembourg valgt for å slippe unna skatt i Norge?

«DNB driver ikke virksomhet i Luxembourg av skattehensyn».

Tidenes største dokumentlekkasje

Opplysningene om DNBs kunder i skatteparadis som Aftenposten avslørte søndag fremkommer i interne dokumenter fra det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som den tyske avisenSüddeutsche Zeitunghar fått tilgang til.

Dokumentene er delt med stiftelsenThe International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)og over 100 andre medieorganisasjoner. Aftenposten er eneste norske mediehus som har tilgang på lekkasjen.

Les mer om

 1. Panama Papers

Panama Papers

 1. VERDEN

  Tidligere statsminister dømt til syv års fengsel

 2. ØKONOMI

  Tre arrestasjoner etter Panama Papers

 3. VERDEN

  Pakistans eksstatsminister fikk 10 års fengsel etter Panama-papers-avsløringer

 4. VERDEN

  Over 50.000 milliarder kroner kan være gjemt i britenes skatteparadiser. Nå står hemmeligholdet for fall.

 5. ØKONOMI

  Legger ned advokatfirma som sto i sentrum av Panama Papers

 6. ØKONOMI

  DNB Luxembourg bøtelagt etter Panama Papers