Debatten om navnebytte har styrket konsernsjefen i at det var riktig å endre navnet

Konsernsjef Eldar Sætre la i morges frem det siste resultatet i Statoils historie. I mai skifter selskapet navn til Equinor.

Statoils konsernsjef Eldar Sætre i Statoil konstaterer at selskapet i første kvartal har redusert kostnadene og forbedret resultatet. Bildet er tatt under et arrangement på den norsk ambassaden i Mexico by tidligere i april. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Statoil fikk et resultat etter skatt på 1,5 milliarder dollar i første kvartal 2018. Det er en økning fra 1,1 milliarder i samme periode i fjor.

Det justerte driftsresultatet var på 4,4 milliarder dollar, opp fra 3,3 milliarder i første kvartal 2017.

Høyere priser for både olje og gass, sammen med høy produksjon, bidro til økningen. Ifølge konsernsjef Eldar Sætre det beste første kvartalsresultatet siden 2014. Dermed blir Statoils siste kvartalsresultat et rekordresultat. Dette til tross falt Statoil-aksjen med vel to prosent da børsen åpnet.

Den 15. mars la Statoil frem forslaget om at det på generalforsamlingen i mai skal godkjenne et navnebytte fra Statoil til Equinor. Både navnet og prosessen frem mot skifte har skapt betydelig debatt.

– Hva slags reaksjoner har du på den debatten som navnebytte har skapt?

– Da vi gikk løs på dette visste vi jo at dette ville vekke reaksjoner, men vi er veldig trygg på at dette er riktig for selskapet, og at det er et godt navn, sa Sætre på pressekonferansen.

– Så debatten har ikke gjort noe inntrykk på deg?

– Jeg følger den og har stor forståelse for at det er alle typer reaksjoner og sterke reaksjoner. Jeg har respekt for det, men vi var forberedt på det. Men det har ikke fått meg til å endre oppfatning om beslutningen var riktig eller ikke, men heller tryggere på at det var en riktig beslutning, sa Sætre.

Gode resultater

– Sterke resultater fra forbedringsarbeidet har gitt oss en lavere kostnadsbase, og vi leverer høy verdiskapning ved høyere priser og solid inntjening fra alle segmenter. Vi har fortsatt solid drift, og den internasjonale produksjonen var rekordhøy, fastslår konsernsjef Eldar Sætre.

Sterk kontantstrøm

Han betegner kontantstrømmen fra operasjonelle aktiviteter som meget sterk på over 7 milliarder dollar i kvartalet. Samtidig er gjeldsgraden redusert fra 29 prosent til 25,1 prosent etter betaling for Martin Linge-feltet som ligger nær grensen til britisk sektor i Nordsjøen.

– I kvartalet har vi vunnet konkurranser om attraktive arealer i Brasil og Mexicogolfen, sikret oss areal for utvikling av fornybarvirksomheten i Polen, og overtatt operatørskapet for Martin Linge, sier Sætre.

Han legger til at verdens største såkalte spar-plattform kom frem til Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet denne uken. Spar-plattformer er flytende plattformer som benyttes på store havdyp.

– I tillegg går arbeidet med Johan Sverdrup og vår øvrige prosjektportefølje i henhold til plan, og vi har levert utbyggingsplanen for Askeladd-prosjektet til godkjenning, sier konsernsjefen.

Underliggende kostnader stabile

Resultatet viser også at utviklingen i valutakursen mellom amerikansk dollar og den norske kronen, samt økte transportkostnader og produksjonsavgifter på grunn av høyere priser bidro til en kostnadsøkning.

Samtidig førte en endring av avskrivningsgrunnlaget for ett av feltene på norsk sokkel til at de justerte avskrivningskostnadene økte med mer enn 100 millioner dollar.

Statoil melder videre at justert for virkningen av nye felt som kom i produksjon, er de underliggende driftskostnadene og administrasjonskostnadene pr. fat stabile fra samme kvartal i fjor.

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/f4d710d7-dce8%E2%80%933a60%E2%80%938fa0-a6d0574df86e