Økonomi

Britisk milliardær kan bli fratatt ridderskap: – Rik, grådig og pensjonsraner

En av Storbritannias rikeste menn var styrt av grådighet og lot 11.000 ansatte og 22.000 pensjonister i stikken da selskapet han eide, gikk konkurs, hevder parlamentsrapport.

Philip Green under høringen i den britiske parlamentskomitéen 5. juni i år. Han lovet å dekke underskuddet i pensjonsordningen i BHS, men fortsatt mangler over 6 milliarder kroner til dagens og fremtidige pensjonister.
  • Roar Østgårdsgjelten

Sir Philip Green (64) ble slått til ridder av dronning Elizabeth i 2006 for sitt mangeårige virke som handelsmann.

Nå er hans forretningsførsel avkledd i en drepende rapport fra en komité i det britiske Parlamentet, som ble offentliggjort mandag.

Green eide varehuskjeden BHS (British Home Stores) inntil i fjor da han solgte underskuddsforetaket for ett pund (11 kr) til en mann med en fortid som konkursrytter.

Tok ut milliarder

Før salget hadde Green imidlertid sørget får å ta ut et ekstraordinært utbytte på 420 millioner pund (4,7 mrd. kr).

Nå er BHS konkurs og under avvikling, mens pensjonsfondet mangler 571 millioner pund (6,4 mrd. kr). 11.000 ansatte og 22.000 pensjonister risikerer å tape store beløp på at selskapets ledelse unnlot å dekke fondets voksende underskudd.

– Hva slags menneske er det som kan telle sin formue i milliarder, men som ikke vet hva anstendig oppførsel er? skriver lederen for arbeids- og pensjonskomiteen, Frank Field, i en e-post.

Det amerikanske næringslivsmagasinet Forbes rangerer Green og kona, Cristina (Tina) Green, – bosatt i skatteparadiset Monaco – som Storbritannias fjerde rikeste med en anslått formue på 5,5 milliarder dollar (47 mrd. kr).

Philip Green har meldt utflytting til skatteparadiset Monaco. Her er han avbildet mellom kona, Cristina (Tina), og datteren Chloe under et veldedighetsgalla i fjor høst hos fyrsten i lilleputtstaten.

«Verre enn Robert Maxwell»

Den nye konservative regjeringen med Theresa May som statsminister skal vurdere å frata Greens riddertittelen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Komitéleder Field, som representerer det sosialdemokratiske opposisjonspartiet Labour, sier til radiokanalen BBC4 at Green er «verre enn Robert Maxwell», ifølge avisen The Guardian.

Den tsjekkiskfødte britiske aviskongen Maxwell eide aviskonsernet Mirror. Han druknet på mystisk vis da han seilte med yachten sin utenfor Kanariøyene i 1991.

Etterpå ble det avdekket at han hadde plyndret avisgruppens pensjonsfond på 440 millioner pund (5 mrd. kr) for å dekke gjeld og finansiere andre avisoppkjøp.

«Uskikket og ukvalifisert»

Da Green forklarte seg om BHS-kollapsen i parlamentskomiteen i juni, sa han at han skulle «fikse» hullet i pensjonsordningen – dvs. dekke underskuddet på 571 millioner pund.

Men pengene mangler fortsatt. Varehuskjedens 163 forretninger i Storbritannia er under avvikling.

I høringen innrømmet Green at det var et feilgrep da han solgte BHS-kjeden til Dominic Chappell. Han er tidligere racerbilsjåfør uten erfaring fra varehandelen, men med to konkurser på sitt rulleblad.

– Han var uskikket og ukvalifisert eier, skriver komiteen.

Direktørene og rådgiverne tok seg godt betalt

Komiteen anklager Green, Chappell og deres korps av godt betalte direktører, advokater, revisorer og andre rådgivere med den amerikanske storbanken Goldman Sachs International i spissen, for å ha beriket seg selv mens selskapet var på full fart mot skifteretten.

Komiteen konstaterer at deres forklaringer i komitéhøringer lignet mest på ansvarsfraskrivelser. De presenterte «sirkelargumentasjoner» hvor de skjøv ansvaret over på noen av de andre involverte.

– Én person, og bare én person alene, er til syvende og sist ansvarlig for BHS’ sammenbrudd, hevder komitéleder Field og peker på den tidligere eieren Green.

Field kaller BHS-konkursen for «kapitalismens uakseptable ansikt».

  • I Europa er det bare Portugal som har større forskjeller mellom fattig og rik enn Storbritannia. Aftenposten besøkte byen med landets laveste inntekter og dårligste helse.

Krever nye pensjonsregler

Komiteen kommer til å kreve strengere lovregler for sikre vanntette skott mellom et selskaps drift og selskapets pensjonsforpliktelser til nåværende og fremtidige pensjonister.

– Greens hastverk med å selge BHS – en kjede som var blitt en økonomisk møllesten og truet hans omdømme – var kulminasjonen av et sørgelig litani over mislykket selskapsstyring og grådighet, skriver arbeids- og pensjonskomiteen i Parlamentet.

Den nye eieren, Chappell, rakk å ta ut 2,6 millioner pund (30 mill. kr) fra selskapet og ga seg selv det som blir kalt et familielån på 1,5 millioner pund (17 mill. kr) før kreditorene satte foten ned og begjærte selskapet konkurs.

Siden da har BHS vært under administrasjon. Et bostyre arbeider med å avvikle virksomheten.

I den åpne komitéhøringen forklarte Chappell at han selv er dratt med i dragsuget da selskapet gikk til bunns.

Han sa at hans plan for en økonomisk snuoperasjon av kjeden ble forpurret av underskuddet i pensjonsfondet og Greens mislykkede forsøk på å skaffe kredittforsikringer til leverandørene.

Philip Green har skaffet seg kjendisstatus i Storbritannia som eier at motekjeden Topshop. Her er han sammen med den tidligere britiske toppmodellen Kate Moss under en moteuke i London.

Fortsatt aktiv forretningsmann

Greens eierselskap Arcadia eier fortsatt motekjeden Topshop.

Green kjøpte den 88 år gamle BHS-kjeden i 2000 for 200 millioner pund (2,3 mrd. kr).

Han og kona samlet seg en «ufattelige stor formue» i de første lønnsomme årene da de eide BHS, ifølge den britiske parlamentskomiteen.

De tok ut mer penger av selskapet enn de investerte i det i de 15 årene de eide BHS, konstaterer de folkevalgte.

BHS’ sammenbrudd er den største konkursen i britisk varehandel siden Woolworths-kjeden gikk over ende i 2008 med en gjeld på 385 millioner pund (4,5 mrd. kr). 27.000 ansatte mistet jobben i den konkursen.

Les mer om

  1. Goldman Sachs
  2. Theresa May
  3. Storbritannia
  4. England