Økonomi

- Vi i Norge har ikke noe valg

 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

Alexandra Bech Gjørv har brukt de siste tre månedene av 2015 til å bli kjent med Sintefs forskningsmiljøer, og eksterne kunder. Her er hun på besøk hos avdeling for bioteknologi og nanomedisin. Foto: Rune Petter Ness

 • Vi må bruke teknologien offensivt til en grundig omstilling av samfunnet vårt, sier Alexandra Bech Gjørv, ny konsernsjef i Sintef.

Aftenposten skriver om fremtiden for norsk næringsliv i forbindelse medNHOs årskonferanse torsdag. Følg dekningen på ap.no/okonomi

Robotisering, nanoteknologi og «big data» er noen av nøkkelteknologiene som vil endre arbeidslivet radikalt de neste årene, ifølge en rapport som Sintef har laget for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

— Nye teknologier har allerede gjort inntog i flere sektorer, og fremover vil vi se endringer over hele linjen, Alexandra Bech Gjørv, ny konsernsjef for Sintef.

Vi møter henne noen dager før jul på Sintefs hovedkontor i Trondheim. En mørk himmel kaster unådig ned isende regndråper. Inne er det varmt og pyntet til fest. Unni Steinsmo, konsernsjefen som har sittet på toppen av Sintef de siste 11 årene, skal takkes av.

Les også:

Les også

- Høyre må snakke med Arbeiderpartiet, og så må de holde hverandre i hendene og hoppe ut i det sammen

Fikk gigantkontrakt

Nå er det skyer i sikte over norsk økonomi, men Bech Gjørv lar seg ikke skremme av fallende oljepriser. Helst vil hun snakke om alle mulighetene Norge har til å gå en ny tid i møte.

— De siste tre månedene har jeg besøkt Sintefs avdelinger og kunder rundt om i landet. Det som slår meg er hvor mye spennende som er på gang. For eksempel hos industribedriften Benteler, som nylig har fått i oppdrag å produsere alle hjuloppheng for bilgiganten Audi.

— De lykkes fordi industriklyngen på Raufoss er gode på automatisert produksjon, og fordi de kan trekke på et landslag med spisskompetanse innen avansert materialvitenskap fra blant annet NTNU, Sintef og Hydro, forteller Bech Gjørv.

Påvirker alle sektorer

Hun skal presentere rapporten Sintef har utarbeidet på NHOs årskonferanse på torsdag. I rapporten beskrives fremtidens arbeidsliv, med noen av de viktigste teknologitrendene og markedsdriverne som bakteppe.

Hovedkonklusjonen i rapporten er at «digitalisering av varer og tjenester fører til nye og disruptive forretningsmodeller, som vil ha stor påvirkning på og transformere nesten alle sektorer i nærings- og arbeidslivet».

Snur verdikjeder på hodet

Digitalisering og big data har allerede snudd verdikjeder på hodet. De har skapt Google, Facebook, Airbnb og «Godt levert», med store følger for avisene, hotellnæringen og varehandelen. Robotisering og automatisering er en av de nye teknologiene som Bech Gjørv mener både vil føre til tap av arbeidsplasser, men også skape nye muligheter fremover.

— Spennet av bransjer som vil bli berørt av automatisering er stort. Alle bransjer og alle deler av samfunnet vil merke endringene, mener hun, og nevner noen eksempler:

 • Sjåførlærere vil kanskje jobbe i simulator, med flere elever samtidig.
 • Frisører vil kanskje jobbe med frisyre og kundepleie, og la roboter vaske hår og massere hoder.
 • HR-konsulenter, forretningsførere og advokatfullmektiger vil i enda større grad bruke datamaskiner til rutineoppgavene i jobben.
 • Neste generasjon roboter gjør det mulig å automatisere oppgaver som krever ekstrem presisjon. Kirurger og spesialsykepleiere er eksempler på yrkesgrupper som antagelig vil komme til å ta i bruk mye ny teknologi.

Norges fordel

Selv om jobber vil gå tapt, mener Bech Gjørv at Norge ikke ligger så dårlig an.

Alexandra Bech Gjørv startet 2016 med å tre inn i rollen konsernsjef for Sintef. Foto: Rune Petter Ness

— For eksempel er det nå mange som mister jobbene sine innen bank og finans i USA. Vi vil nok se noen flere tapte arbeidsplasser i denne sektoren her i Norge også, men vi har allerede digitalisert oss bort fra de største endringene, ved at filialer er lagt ned og nettbankene i stor grad har tatt over.- Dessuten har Norge en kompetansefordel gjennom vår samhandlingsmodell, hvor høykompetente medarbeidere i alle ledd tar beslutninger og bidrar til å utvikle virksomhetene, sier Bech Gjørv.

Les hele intervjuet med Andrew McAfee her:

Les også

Dette skjer når robotene overtar jobbene våre

Fra Kina til Norge

Hun mener at teknologiske endringer gir Norge store muligheter til å hente tilbake produksjon som er blitt flyttet ut av Norge.

— Vi har få ansatte i industrien og store muligheter til å skape positive verdier og vekst i sysselsettingen. Roboter er blitt billigere, lettere og fleksible den siste tiden. Alt digitaliseres, og det kan være like økonomisk å legge industriproduksjonen til Norge som til Kina. Og selv om mye av en produksjon kan drives av roboter, må vi ha mennesker som utvikler produktene, forbedrer produksjonsprosesser og utvikler verdifulle tjenester rundt dem, sier Bech Gjørv.

Bedriftene trenger drahjelp

Blant folk flest er Sintefs nye konsernsjef kanskje best kjent som lederen for 22. juli-kommisjonen, men Bech Gjørv har en fyldig merittliste som leder i ulike industribedrifter.

Topplederjobben kom på et beleilig tidspunkt da hun sammen med mannen sin og deres tre barn uansett skulle flytte til Inderøy, for å overholde boplikten på familiegården Gjørv.

Hun gleder seg til å ta fatt på oppgaven med å styre Skandinavias største uavhengige forskningsorganisasjon, til tross for utfordringene som er i sikte.

— Vi er inn i en nedgangsperiode i Norge, og vi har kunder som sliter. Det er en trussel, men også en mulighet til å satse på det mange kaller for «den fjerde industrielle revolusjon». Norsk industri er avanserte brukere av IKT, og vi har sterke miljøer for forskning og utvikling, sier Bech Gjørv

 • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen om norsk omstilling i ukens politiske podkast, Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:
 1. Les også

  NHO-direktøren: «Norge er ikke flinkest i klassen»

 2. Les også

  Arbeidsliv i den nye robothverdagen | Camilla Grana

 3. Les også

  «Skal vi beskytte fortiden fra fremtiden? Eller skal vi beskytte fremtiden fra fortiden?»

 4. Les også

  Fremtiden kan ikke forbys

 5. Les også

  Seks byer med et godt forsprang i teknokappløpet

 6. Les også

  Selskapene vil vite mer om deg

 7. Les også

  Så smarte kan byene bli

Relevante artikler

 1. NORGE

  Gjørv om kritikken: Én eller flere gjerningsmenn påvirker ikke plikten til umiddelbar inngripen

 2. KARRIERE

  Yrkene som står i faresonen, ifølge ekspertene: Tenk deg godt om før du velger disse utdanningene.

 3. KULTUR

  Ny rapport: Høyt utdannede vil rammes hardere av automatisering enn vi har trodd

 4. KARRIERE

  Nye funn: Seks egenskaper som gjør deg ettertraktet i arbeidslivet

 5. DEBATT

  Vi må ikke la toget gå fra oss

 6. KRONIKK

  Dette må vi gjøre for å digitalisere Norge | Heidi Austlid