Økonomi

Kredittkort ikke engang i pensum

 • Marius Strand

Bernard Hagevik, Anine Ung og Susanne Fostvedt fra rettshjelpsorganisasjonen Juss-Buss besøker Wang vgs. i Oslo. Temaet er ungdommens kunnskap om personlig økonomi. Foto: JON HAUGE

 • Namsmannen står i hagen og planter et «hus for salg»-skilt. Hva gjør du? Hvordan havnet du her? Studentene fra Juss-Buss er hanket inn for å gi elevene en skikkelig støkk.

Ved utgangen av 2011 hadde ungdom mellom 18 og 26 år ubetalt inkassogjeld på 1,1 milliard kroner. En økning på 25 prosent. De som ikke betaler får også en betalingsanmerkning.

Tall fra kredittopplysningsselskapet AAA Soliditet gir oss et konkret tall på hvor mange unge (18-25 år) som sliter med inkassokrav. Tallet er 22.324 i 2011, og har nesten doblet seg på de siste syv årene.

Bernard Hagevik, Anine Ung og Susanne Fostvedt fra rettshjelpsorganisasjonen Juss-Buss legger denne uken ut på en forelesningturne ved videregående skoler. Temaet er «Ung og gjeld».

Har du tips om denne saken? Send oss en e-post!

Vil øke kunnskapen

Foran 60 elever på Wang videregående skole i Oslo står Bernard Hagevik, Anine Ung og Susanne Fostvedt fra rettshjelpsorganisasjonen Juss-Buss. Jusstudentene er invitert for å snakke til de mest økonomisk sårbare – de unge.

Les også

- Med stor gjeld kan du få problemer med å finne en partner

— Formålet med foredraget er å øke kunnskap om personlig økonomi blant elever på videregående skole og samtidig forsøke å kartlegge hva slags kunnskap unge i dag faktisk har om temaet, sier Fostvedt til Aftenposten.Men for Juss-Buss har det vært vanskelig å komme seg inn i klasserommene.

— Det har vært vanskelig å booke foredrag, rett og slett fordi skolene ikke vet hvilket fag det dekker, og derfor hvilken time som skal brukes. Mange foreslår at vi kommer i en «midttime», hvor det er frivillig for elevene å møte opp. Dette i seg selv sier jo at undervisning om temaet er for dårlig, fortsetter Fostvedt.

Ikke engang i pensum

På lærerværelset etter foredraget treffer vi lærerne som åpnet døren på vidt gap. Geir Løvlie og Gunnar Gilde har hver undervist i over to tiår.

— Alvoret kan ikke understrekes nok. Der inne i klasserommet er 60 elever som straks fyller 18 år, og det første mange av dem vil gjøre er å signere et gjeldsbrev fra Lånekassen, sier en engasjert Løvlie.

På spørsmålet om elevenes kunnskapsnivå svarer han litt oppgitt.

- Nå har jeg undervist i 30 år, og jeg må si at nivået har gått ned.

Gilde henter pensumboken i samfunnsfag, og begynner å bla.

— Faget undervises 3 timer i uken, og pensum er så stort og bredt. Kapittelet om personlig økonomi er 16 sider, og det er ikke mer enn fire linjer om kredittkort her, mener Gilde og kikker i stikkordslisten.

— Nei, ingen kredittkort der. Han forsøker å finne de fire linjene, men mye sidevending blir forgjeves.

— Det burde jo være her ett sted?

Mer utbredt enn du tror

Det er ikke bare Juss-Buss som trapper opp i landets klasserom. DNB, Nordea og Fokus har alle snakket om penger for elever i grunnskolen og videregående i en årrekke.

— De fleste sperrer opp øynene når jeg snakker om lån og konsekvensen av å ikke betale regningene sine. Mange undrer seg over hvorfor man må betale forskjellig rente på bolig, bil og forbrukslån. Og mange blir sjokkert over hvor mye det koster å låne penger, og at man får et dårlig økonomisk rulleblad hvis man ikke betaler regningene sine, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

 1. Les også

  Norsk ungdom har misligholdt 1,1 mrd.

 2. Les også

  Frykter nordmenn kan få problemer når renten stiger

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SID

  Byrådets budsjettforslag er en stor skuffelse

 2. SID

  Å lære Excel gjør oss ikke forberedt på voksenlivet | Johanne Eia Ryvarden

 3. SID

  Slik tok elevrådet over Elvebakken vgs en hel uke | Amanda Hylland Spjeldnæs

 4. KRONIKK

  «Skolen skal gjøre mye. Skolen skal se hele mennesket. Men vi kan ikke prioritere alt»

 5. NORGE

  Stadig flere innvandrerelever faller utenfor på ungdomsskolen

 6. NORGE

  Slik blir norsk skole endret – de nye læreplanene fag for fag