Økonomi

Siv Jensen og kollegene bryter opp bankene i Sveits

BERLIN (Aftenposten.no): Finansminister Siv Jensen er i Berlin for å undertegne en stor skatteavtale. Snart vil skattemyndighetene automatisk få alle opplysninger fra banker i 50 andre land.

Finansminister Siv Jensen er i Berlin for å skrive under på utveksling av informasjon om formuer. Foto: Sigurd Bjørnestad

 • Sigurd Bjørnestad

— Denne avtalen er viktig og historisk.

Onsdag undertegnet finansminister Siv Jensen i Berlin en skatteavtalesom blir betegnet som unik.

Alle opplysninger fra banker og andre finansbedrifter i utlandet vil om noen år bli automatisk overført til norske skattemyndigheter. Siktemålet er at dette etter hvert skal skje maskinelt.

Med andre ord: Penger i banken i Sveits, Luxembourg og rundt 50 andre land kan komme på den forhåndsutfylte selvangivelsen på linje med sparepenger i DNB og den lokale sparebanken.

— Alle land mener at reglene skal følges. Det skal ikke være mulig å gjemme bort penger. Denne avtalen vil tette mange hull, sier Jensen.

Før ble opplysningene innhentet etter særskilte henvendelser basert på mistanke. Det var mye mer tungvint enn den automatikken som ligger i den nye avtalen.

Skrev under

Alle de rundt 50 landene undertegnet hvert sitt eksemplar av avtalen omtrent i samme sekund onsdag ettermiddag.

Det skjedde i Euro-salen i det tyske finansdepartementet i en bygning som har vært åsetd for mye nyere tysk historie på godt og vondt.

Etterpå tok alle gruppebilde med flagg og blå bakgrunn der det sto "Berlin Tax Conference 2014. Åpenhet og rettferdighet."

Sveits venter litt

Luxembourg og Jersey var blant dem som signerte avtalen i Berlin. Tradisjonelt har disse gått langt i å hemmeligholde utlendingenes penger i bankene.

Men Sveits satte ikke sin signatur på avtalen i Berlin. Jensen har likevel god tro på at de vil slutte seg til..

— Jeg har oppfattet det slik at Sveits vil oppfylle forpliktelsene i avtalen. Jeg legger til grunn at de gjør som de har sagt, sier hun.

For nordmenn har Sveits vært særlig aktuelt for skjulte penger. Landet topper suverent statistikken over skjulte penger som frivillig blir meldt til skatteetaten mot å slippe straffeskatt.

Åpner for skattekutt

Ved å utnytte samspillet mellom reglene i mange land har store multinasjonale selskaper krympet skatten kraftig. Apple og Starbucks er to velkjente eksempler.

Særlig har Irlands skatteregler kommet i søkelyset som et verktøy for å få lav skatt for selskaper som driver i mange land.

— Land har lenge konkurrert mot hverandre med skattereglene for å tiltrekke seg kapital. Dette blir det ikke slutt på. Scheel-utvalget skal utrede hvordan Norge skal møte skattekonkurransen fra land som reduserer skattene for bedrifter, sier Jensen.

- Kan dette tolkes på andre måter enn at bedriftsskatten blir lavere?

— Norge må ha konkurransedyktige skattevilkår for å tiltrekke seg kapital. Men jeg vil ikke si noe om hvordan reglene blir i fremtiden, sier Jensen.

Les også:

 1. Les også

  Flere nordmenn melder inn svarte formuer

 2. Les også

  Nå kan du søke i skattelistene – men husk at naboen får vite det

 3. Les også

  Åpenhet i ligningen gir mindre skattejuks

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Skattedirektøren gransker skatterådgiverne

 2. ØKONOMI

  Rekordmange nordmenn med skjulte formuer meldte seg i fjor

 3. ØKONOMI

  Ny forskning: De aller rikeste unndro mest skatt

 4. ØKONOMI

  Skattedirektøren har avdekket 280 mill. Panama-kroner

 5. ØKONOMI

  DNB sendte rike nordmenn til skatteparadis

 6. ØKONOMI

  Siv Jensen skryter av høyt tempo i kampen mot skattejuks